DLNA i ditt hemnätverk

Många enheter är numera DLNA-certifierade, men vad betyder det exakt? Tack vare denna standard kan du tillåta tv-apparater, mediaspelare, spelkonsoler och datorer från olika märken att kommunicera sömlöst med varandra. Fördelen med detta är att du kan spela musik och filmer på alla typer av enheter, oavsett var dessa mediefiler lagras i ditt hemnätverk.

År 2012 har ett genomsnittligt hushåll många enheter som kan spela musik och filmer. Eftersom vi huvudsakligen lagrar media digitalt nuförtiden är ömsesidig kommunikation mycket användbar. Därför beslutade ett antal elektronikföretag 2003 att utveckla en allmän standard. DLNA (Digital Living Network Alliance) föddes.

Kort sagt, den här standarden gör det möjligt att strömma musik och filmer mellan olika enheter. Det är inte nödvändigt att ändra komplicerade inställningar, eftersom enheterna ser varandra automatiskt. En förutsättning är att allt är anslutet till samma (trådlösa) hemnätverk.

DLNA använder så kallade klienter och servrar. Till exempel lagras hela musiksamlingen på servern. Vanligtvis är detta en dator, NAS eller mediaspelare. En klient kontaktar servern via hemnätverket och spelar sedan upp önskade ljudfiler. Exempel på kunder är en TV, spelkonsol, Blu-ray-spelare, smartphone, mediestreamer, surfplatta och mottagare.

Möjligheterna med DLNA är enorma. Antag att du har musik på din dator, du kan komma åt dessa filer med till exempel en PlayStation 3. På det sättet streamar du MP3-filer till en ansluten installation utan att behöva flytta eller bränna filerna.

DLNA-utrustning

Fler och fler tillverkare förstår nyttan av en gemensam standard för utbyte av mediefiler. De flesta större varumärken har därför gått med i DLNA-organisationen. För närvarande finns det mer än 230, inklusive Sony, Dell, LG, HTC, Philips, Samsung, Synology och Nokia.

Ändå har inte alla enheter för närvarande ett DLNA-certifikat. Om du vill komma igång med den här standarden är det naturligtvis användbart att veta vilka enheter du kan använda för detta. Kontrollera därför den ursprungliga produktrutan för att se om den har 'dlna CERTIFIED' -logotypen. Om du inte längre har rutan kan du också kolla tillverkarens webbplats. Du hittar också en fullständig översikt över produkter som stöder standarden på www.dlna.org.

Särskilt med mediaspelare bör du vara uppmärksam, eftersom de ofta inte är certifierade. Resultatet är att du inte kan använda spellådorna som en DLNA-server. Lyckligtvis, tack vare UPnP-support, fungerar de vanligtvis som klient. UPnP- och DLNA-enheter kan kommunicera med varandra. Anledningen till detta är att dessa standarder är tekniskt mycket lika.

WD TV Live Hub är en av få mediaspelare som kan användas som en DLNA-server.

Ställ in server

Om du vill strömma musik i hela ditt hem behöver du en DLNA-server för att komma igång. Du kan använda din dator eller anteckningsbok för detta. Dessutom behöver du också ett lämpligt program som kan erbjuda musik (och filmer) till kunder. För att göra detta använder du Windows Media Player.

I version 12 av detta program aktiverar du serverfunktionen genom att klicka successivt på Streaming / Media streaming . Bekräfta sedan med Enable media streaming och ge servern ett lämpligt namn. Klicka sedan på Tillåt alla / Tillåt alla datorer och medieenheter . Mappar med ljud och video som du lade till i Windows Media Player finns nu också tillgängliga på andra enheter.

Ett alternativt program som du kan använda som en DLNA-server är TVersity (www.tversity.com). Till skillnad från Windows Media Player kan denna applikation konvertera (omkoda) mediefiler till ett annat format om det behövs. Om en klient inte stöder en viss codec kan filen fortfarande spelas upp på enheten tack vare denna teknik. En smart lösning, för inte alla DLNA-klienter har bred filkompatibilitet ombord.

Du kan enkelt använda Windows Media Player som en DLNA-server.