Vad är RAR-filer och vad kan du göra med det?

RAR-filer, som zip-filer, är komprimerade eller okomprimerade arkivfiler som kan innehålla filer och mappar. Här förklarar vi hur du kommer igång.

Du kan betrakta en RAR-fil som en vanlig mapp eftersom den kan innehålla filer och mappar precis som vanliga mappar. Men för att öppna en RAR-fil behöver du speciell programvara som WinRAR.

Enkel

Du kommer särskilt att stöta på RAR-filer när du vill ladda ner filer från internet. RAR-filer är nämligen mindre än zip-filer - även om de har samma innehåll - eftersom komprimeringsgraden för RAR är mycket högre än för ZIP.

Dessutom gör RAR det lättare att dela upp stora filer i mindre arkivfiler, vilket kan förenkla nedladdningen.

Antag att du har en 5 GB-fil som du vill skicka via en webbplats som WeTransfer som har en datagräns på 2 GB per överföring, du kan dela filen i tre RAR-filer och skicka dem via tre separata överföringar. När de packas upp sätts de tre delarna ihop igen som om ingenting hade hänt. Detta är också möjligt med zip-filer, men det är mycket mer tidskrävande.

Arkivfiler är också användbara om du vill skicka flera filer samtidigt, till exempel dina semesterbilder. I en arkivfil är de snyggt ordnade i en enda nedladdningsbar fil, så att mottagaren inte behöver ladda ner bilderna en efter en. För övrigt är det möjligt att skapa RAR-filer som inte är komprimerade och bara tjänar till att hålla filer ihop.

Säkerhet

Om ett RAR-arkiv skadas (även när data är fysiskt skadade) kan arkivet ofta repareras eftersom RAR använder återställningsdata.

RAR använder också AES-128-kryptering och du kan ge ett arkiv ett lösenord så att det bara kan extraheras när rätt lösenord anges.

Öppna och skapa RAR-filer

RAR är det ursprungliga formatet för RARlabs WinRAR-program. Windows och macOS har ingen inbyggd funktion för att öppna RAR-filer, medan den här funktionen finns för zip-filer. WinRAR för Windows och RAR för OS X och Linux är inte gratis, men det finns gratis alternativ som låter dig öppna RAR-filer, till exempel 7-Zip för Windows och Unarchiver för OS X. Chrome OS har inbyggt stöd för att öppna RAR-filer.

Att skapa RAR-filer kan dock bara göras med programvara som har uttryckligen auktoriserats att använda komprimeringsalgoritmen från utvecklaren av RAR-filformatet, Eugene Roshal. WinRAR och RAR från RARlab passar därför bäst för detta. Du kan prova dessa program gratis i 30 dagar.