Så här får du tillbaka raderade filer

Du raderar inte alltid filer medvetet. Det kan också hända av misstag. Till exempel när du formaterar en disk utan att ha gjort en säkerhetskopia. Eller så gör du ett urval av filer som kan raderas och det finns av misstag några som du ville behålla. Är de borta för alltid? Inte nödvändigtvis! I den här artikeln kommer vi att täcka flera sätt att få tillbaka raderade filer.

Du vet redan det bästa sättet att förhindra filförlust. Också i Computer! Total insisterar vi regelbundet: gör regelbundna säkerhetskopior till ett externt medium. Och om möjligt kan du behålla säkerhetskopian på två olika platser, helst både offline och online. Nej, den här artikeln kommer inte att vara en workshop om säkerhetskopiering, för vad händer om skadan redan har skett?

Då är dataåterställningsverktyg mer användbara, och vi kommer också att prata om smarta "säkerhetsnät" som ofta redan är inbyggda i ditt operativsystem, din molnlagringstjänst eller det program som du skapade filerna med. Det skulle vara slöseri med din tid och energi att komma igång med alla typer av dataåterställningsverktyg om återhämtning också kan bli mycket lättare.

01 Återställ

Har du av misstag skrivit över en fil i Windows och vill du få tillbaka den tidigare versionen? Om de gamla uppgifterna verkligen skrivits över är risken för återhämtning mycket liten. Men många användare är inte medvetna om att Windows kan ha behållit ännu äldre filversioner, tack vare File History- funktionen .

Det finns dock några villkor: du måste ha ett andra fysiskt lagringsmedium, du måste ha aktiverat filhistorikfunktionen i förväg och systemåterställningen måste vara aktiv. Du kan läsa hur du gör det i rutan 'Filhistorik' nedan. Vi antar att dessa villkor redan har uppfyllts.

I så fall går du till mappen där du skrev över en fil via Windows Explorer. Högerklicka på den överskrivna filen och välj Egenskaper . Öppna fliken Tidigare versioner och välj filen med önskat datum. Om du vill kontrollera versionen först klickar du på pilen bredvid Öppna och väljer Öppna i filhistorik . Du kan bläddra bland de olika versionerna härifrån. Med den gröna knappen återgår du den visade versionen till sin ursprungliga plats. Om du vill återställa versionen till en annan plats (för att få den som en kopia), klicka på pilen bredvid Återställ och välj Återställ till bläddra sedan till önskad plats.

Filhistorik

Windows File History-funktion ger automatisk säkerhetskopiering av mappar du väljer. Du kan aktivera det enligt följande. Gå till Inställningar och välj Uppdatering & säkerhet . Öppna Säkerhetskopiering , tryck på plusknappen vid Säkerhetskopior med filhistorik och ange på vilken disk du vill behålla säkerhetskopiorna. Ställ sedan omkopplaren på och klicka på Fler alternativ . Via Lägg till en mapp bestämmer du vilka mappar du vill säkerhetskopiera filer från och vid Säkerhetskopiera mina filer anger du frekvensen (standard Varje timme föredrar viVar tionde minut ). Du kan naturligtvis ta bort överflödiga mappar från listan.

Filhistorik fungerar efter en annan inbyggd funktion: Windows systemåterställning. Den funktionen är enligt uppgift inaktiverad efter installation av en större uppdatering till Windows 10. Du kan kontrollera om den funktionen fortfarande är aktiv enligt följande. Tryck på Windows-tangenten + R och kör kommandot sysdm.cpl . Öppna Systemskydd fliken . Om systemåterställning verkar vara inaktiverad för den berörda enheten, välj enheten, klicka på Konfigurera och se till att Aktivera systemskydd är aktivt. Bekräfta dina val med OK .

02 Papperskorgen

Naturligtvis kan det också hända att du av misstag raderar en fil. Om du fortfarande kan hitta det (lätt) beror på några faktorer. När du har tryckt på Delete-tangenten (från Explorer) flyttas filen till papperskorgen som standard och du kan hämta den därifrån. Gå till skrivbordet och dubbelklicka på papperskorgen. Via Sök i papperskorgen kan du hitta önskad fil, varefter du kan återställa den från snabbmenyn med alternativet med samma namn.

Är din papperskorg inställd så att filer raderas omedelbart och inte hamnar i papperskorgen först? Du kan kontrollera detta på följande sätt: högerklicka på papperskorgen , välj Egenskaper och se om det finns en bock bredvid Flytta inte filer till papperskorgen utan ta bort dem omedelbart . I det här fallet finns filen inte i papperskorgen, och då behöver du tyngre artilleri för att återställa filen: specialiserade dataåterställningsverktyg. Även om du raderade filen med tangentkombinationen Skift + Radera måste du tillgripa detta, för även då hoppar filen över papperskorgen.

03 Dataåterställningsverktyg

Det finns många dataåterställningsverktyg där ute. Bland de bättre programmen som också finns som en gratis version är Disk Drill 4 (finns även för macOS) och Recuva. Med den kostnadsfria versionen av Disk Drill är du begränsad till dataåterställning på upp till 500 MB. Delvis av den anledningen visar vi dig i ett nötskal hur du kommer igång med Recuva, som fortfarande är vår favorit.

Ladda ner och installera Recuva. Obs: skriv inte något mer till den hårddisk som du vill återställa data från, så installera verktyget på en annan disk eller USB-minne. Som standard startar Recuva i guiderläge, vilket är ett utmärkt startalternativ. Ange vilka filtyper du letar efter. Om du är osäker eller letar efter flera typer av filer väljer du Alla filer . Initialt är gränssnittet på engelska, men längre fram i programmet kan du göra verktyget nederländska via alternativknappen .

Ange därefter var den saknade filen befann sig - du kan bland annat välja På en specifik plats , men möjligen är jag inte säker . Ju mer exakt du avgränsar sökningen, desto snabbare kan operationen fortsätta. Tryck sedan på Start .

04 Recuva-återhämtning

Recuva söker efter filer och efter den sökningen visar en lista med filer av vilka spår som fortfarande finns. Den statliga kolumnen liksom färgerna på sfärerna ange hur Recuva uppskattar chanserna till återhämtning: Utmärkt , (mycket) dåliga eller ens hopplöst omöjliga att uppbära . Genom att klicka på en kolumnrubrik (en eller två gånger) ändrar du ordningen på fillistan.

Kontrollera de filer du vill försöka få tillbaka. Högerklicka på ditt val och välj Få tillbaka kontrollerad . Bestäm var du vill spara filerna - naturligtvis på en annan enhet - och bekräfta med OK .

05 Formaterad

Det finns andra dommedagsscenarier, till exempel att du (i ett distraherat humör) har formaterat fel enhet. Om du inte har sparat några nya data på enheten ännu finns det en rimlig chans att återhämta sig. Du kan också använda Recuva för detta. Avbryt i så fall guiden och välj den nyligen oavsiktligt formaterade enheten längst upp i rullgardinsmenyn.

När du träffar Scan , Recuva föreslår att slå på djup Scan -läge. Bekräfta genom att trycka på Ja . Förresten, du kan också prova det här läget om du inte hittar filerna med det normala guideläget. Tänk på att en sådan djupskanning kan vara mycket '' arbetskrävande '': under denna process har du tid för en kopp kaffe eller till och med en hel lunch. Förhoppningsvis kommer Recuva att ha några goda nyheter att dela när du kommer tillbaka till din dator.

06 Ord: ren start

Raderar eller skriver över filer av misstag eller formaterar fel hårddisk ... det här är problem situationer som vi kan skylla på oss själva. Det kan också hända att en fil plötsligt blir ”korrupt” och inte längre vill öppna på ett normalt sätt. Detta är relativt vanligt med Word-filer. Orsaken spelar ingen roll, vi tittar på hur du kan lösa detta.

Tänk dig att Word plötsligt inte längre vill öppna ett dokument korrekt: konstiga tecken dyker upp, layouten liknar ingenting, applikationen fryser eller ett felmeddelande dyker alltid upp. Ditt första försök är att starta Word 'naken': utan mallar eller tillägg. Högerklicka på genvägen till Word och välj Egenskaper . Öppna fliken Genväg och lägg nu till parametern / a i slutet av fältet Mål (tillfälligt) . Starta Word och öppna ditt dokument.

07 Word: återställningsalternativ

Om det tidigare sättet inte fungerar är en andra möjlig lösning att låta Word göra ett återställningsförsök. Gå till Arkiv- menyn , välj Öppna och navigera till önskad fil via Bläddra . Klicka på pilen till höger om knappen Öppna och välj Öppna och reparera .

Vad du också kan försöka: du konverterar först det defekta dokumentet till ett annat format (helst först via RTF-fil (* .rtf) vid Spara som ), varefter du återgår till det ursprungliga formatet.

Selektiv kopiering kan också hjälpa: öppna dokumentet och tryck på Ctrl + Slut och sedan Ctrl + Skift + Hem så att all text markeras. Du kopierar den sedan med Ctrl + C och klistrar sedan in med Ctrl + N och sedan Ctrl + V i ett nytt, tomt dokument. Om du har olika avsnitt i ditt dokument, kopierar du bara texten mellan de olika sektionsmarkörerna.

Slutligen kan du också få extern hjälp, till exempel i form av gratis Savvy DOCX Recovery.

08 Ord: vägrade

Word vägrar visa något av ditt dokument? Även då har du några möjliga vägar ut. Försök att öppna filen i en annan ordbehandlare, till exempel LibreOffice Writer. Eller så försöker du ladda dokumentet på ett alternativt sätt. Starta Word med ett tomt dokument, gå till Infoga- menyn och klicka på pilen längst ned till höger om rubriken Text , bredvid Objekt . Här väljer du Infoga text från fil .

Fortfarande inget? Fortsätt sedan enligt följande: gå till Arkiv och välj Öppna / bläddra . I rullgardinsmenyn längst ned till höger väljer du Återställ text från valfri fil (*. *) . Word kommer nu att försöka extrahera alla igenkännliga textavsnitt från ditt griniga dokument - på bekostnad av din ursprungliga layout, men det är bättre än ingenting.

Förresten, det kan vara ännu mer "experimentellt", åtminstone med ett .docx-format. Byt namn på tillägget till .zip och öppna till exempel arkivet med gratis 7-Zip. Öppna sedan den extraherade mappen med namnet Word och ladda filen document.xml i en textredigerare. Mellan taggarna och du hittar all text. I den extraherade Media mappen hittar du alla de införda bilder. Så mycket för våra knep för att återställa Word-filer.

Tips: Hitta många fler tips för Microsoft Word i vår Tech Academys Word-kurs.

09 Google Drive: borttagen

Hittills har vi främst pratat om data (återställning) på lokala lagringsplatser. Om du utnyttjar en molnlagringstjänst fullt ut kan det också uppstå problem där. Med de flesta av dessa tjänster har du möjlighet att återställa raderade eller till och med överskrivna filer. Till exempel finns det en papperskorg, eller till och med en form av versionhantering stöds. Vi tar den populära Google Drive som ett exempel här.

Filer som du av misstag raderar på Google Drive-webbplatsen eller i din lokala synkroniseringsmapp placeras som standard i Google Drive-papperskorgen. På webbplatsen i den vänstra panelen öppnar du papperskorgen och organiserar vid behov filerna kronologiskt genom att klicka på kolumnen Senast ändrad . Välj önskade filer, om nödvändigt genom att hålla ned Ctrl eller Shift-tangenten när du klickar. Högerklicka sedan på ditt val och välj Återställ . Objekten returneras omedelbart till sin ursprungliga plats på din Drive.

10 Google Drive: skrivs över

Google Drive låter dig också återgå till en tidigare filversion - som standard kan du gå tillbaka till 30 dagar. Navigera till respektive fil och högerklicka på den. Välj Hantera version , bläddra till den avsedda versionen och klicka på knappen med de tre punkterna. Här väljer du Ladda ner , varefter filen skickas till din dator.

Observera att du också hittar alternativet Spara alltid här. Detta alternativ säkerställer att den här filversionen inte raderas automatiskt efter 30 dagar. Tänk bara på att filstorleken för äldre versioner av icke-Google-dokument baseras på ditt totala lagringsutrymme. Detta är inte fallet för filer i Google-format.

Redaktör för fysisk sektor

Om du inte lyckas återställa förlorade filer med någon teknik eller (gratis) verktyg från den här artikeln, kan mer avancerade användare fortfarande tillgripa en så kallad fysisk sektorredaktör. Till exempel gratis HxD. Installera verktyget och kör det helst som administratör. Gå till menyn Extras och välj Öppna disk , där du dubbelklickar på önskad logisk eller fysisk disk. För säkerhets skull, lämna kryssrutan bredvid Öppna som skrivskyddad .

Du tittar nu direkt på (den hexadecimala representationen av) skivinnehållet, som det var under (utforskaren av) Windows. Du kan sedan använda den Search menyn för att söka efter textstycken från den förlorade filen. Du kan sedan välja det och klistra in det i ett dokument via Ctrl + C och Ctrl + V. Utan tvekan munks arbete, men du kanske är villig att göra det.