Skapa dina egna vandrings- och cykelleder med Google Maps

Bra kartor är oumbärliga för den ivriga vandraren och cyklisten som gillar att ta vackra rutter. Numera passar det här kartmaterialet enkelt på din telefon. Då är det väldigt praktiskt om du också kan skapa egna rutter, varefter du lägger dem på enheten. Telefon till hands? Gå bara och cykla!

Tips 01: Google Maps

Vill du ha en härlig promenad eller cykeltur? Nuförtiden kan du enkelt skapa din egen gång- eller cykelväg i Google Maps på din dator. För att göra detta loggar du in med ditt Google-konto på webbplatsen https://maps.google.nl. Klicka på Logga in längst upp till höger på webbläsarens skärm och ange dina användaruppgifter. Eller välj ett Google-konto här om du har varit inloggad tidigare. Klicka sedan på menyikonen längst upp till vänster. Dessa är tre horisontella linjer ovanför varandra. Välj alternativet Mina platser och gå till fliken Kartor . På den här fliken ser du snart alla kartor du skapar, dvs. dina egna vandrings- och cykelleder. För att ta den första vägen klickar du längst ned på fliken och skapar en karta .

Tips 02: Cykla eller gå

För att ange en rutt, hitta först startpunkten via sökrutan högst upp på skärmen eller med hjälp av musen för att hitta rätt kartavsnitt. Klicka sedan på Rita en linje under sökrutan och välj Lägg till cykelväg eller Lägg till gångväg. Det valet är viktigt eftersom Google Maps vet vilka vägar och stigar din rutt kan ta. Nu är det en fråga om att rita din favoritväg. Detta kan göras på två sätt. Klicka först på startpunkten och sedan två gånger på slutpunkten? Sedan väljer Google Maps automatiskt en snabb och effektiv rutt. Har du en trevligare väg i åtanke? Sedan kan du utse några vägpunkter för att styra rutten längs dem. I nästa tips visar vi dig hur. Även om din rutt slutar vid startpunkten igen måste du fortfarande använda waypoints. För annars tror Google Maps att du redan är på din destination.

Tips 03: Klicka på det tillsammans

För att styra rutten i rätt riktning, placera först startpunkten på kartan. Flytta sedan musen gradvis i önskad riktning. Google Maps ritar igen automatiskt en effektiv rutt över vägar och stigar. Gå därför inte direkt till slutpunkten, utan till en plats där du vill passera förbi. Klicka där en gång för att placera en waypoint. I processen går du bit för bit ner önskad rutt till den slutliga destinationen. Väl där klickar du två gånger för att stänga rutten. Rutten du har ställt in läggs till i rutan till vänster på skärmen. Finns det få valmöjligheter fram till slutdestinationen? Då behöver du bara några mellanliggande poäng. Om det finns många vägar och korsningar måste du placera fler mellanliggande punkter.Vill du korsa en tråkig del snabbt? Låt sedan Google Maps bestämma själva den kortaste rutten.

Tips 04: Intressanta punkter

Finns det fina eller speciella sevärdheter längs vägen, finns det en restaurang där du vill göra en mellanlandning eller vill du övernatta på din favoritadress under en längre resa? Då kan du redan placera en markör där, så att du inte av misstag går eller cyklar förbi den och måste gå hela vägen tillbaka. Gör först Nameless-lager aktivt i ramen till vänster genom att klicka någonstans i dess vita. En blå stapel visas framför den. Klicka sedan på ikonen Lägg till markör under sökfältet och klicka på kartan där du vill ha en markör. Välj ett förklarande namn, ange en förklaring för den här markeringen vid behov och klicka på Spara . Alla märken är snyggt placerade i ramen.

Om du har en trevligare rutt i åtanke, ange waypoints

Tips 05: Rakt igenom det

Kommer du till ett område där du får vandra fritt genom terrängen eller med stigar som inte finns på kartan? Då är det ingen mening att Google Maps snyggt följer vägarna, om det finns några. I så fall väljer du Rita en linje under sökrutan och väljer Lägg till linje eller form . Om du nu klickar på kartan för att ange punkter dras bara raka linjer mellan dem. Oavsett om det finns en väg eller inte bryr sig Google Maps inte. Klicka en gång för startpunkten och för varje waypoint, dubbelklicka igen på den sista punkten. Om det inte finns några vägar visar standardkartan vanligtvis för få landmärken. I ramen till vänster aktiverar du tillfälligt satellit istället för baskarta. Då kan du se mycket bättre hur du vill gå eller cykla.

Tips 06: Kartlager

Det du skapar i Google Maps är kartlager som du lägger till extra information med. Dessa lager visas sedan ovanpå standardkartan. I ramen till vänster på skärmen kan du se alla lager du har skapat. Till exempel markörerna för intressanta platser som du stöter på under vägen, men också den rutt du planerar. Du kan byta namn på lager genom att klicka på dem så att du vet vad du menar senare. Du kan inte bara byta namn på markörer, du kan också ge dem en användbar färg och en lämplig ikon. På det här sättet ser du omedelbart om det till exempel är en restaurang, en adress över natten eller en fotohotspot.

Tips 07: Mina kort

Vägbeskrivning? Klicka på Nameless map till vänster i ramen för att ge din rutt en tydlig titel och beskrivning. Allt sparas automatiskt. Så snart du går tillbaka till kartfliken i Google Maps (se tips 1) är din självgjorda karta nu också synlig där. Klicka på den så ser du rutten som ett extra lager ovanpå standardkartan. Nu vill du förmodligen inte gå eller cykla den här vägen med en bärbar dator i handen. Naturligtvis behöver du inte, för Google Maps körs också på din smartphone (och surfplatta). Så starta appen där, tryck på Mina platser i menyn (tre streck)och bläddra till kartfliken i rubriken. Du ser omedelbart alla dina egengjorda gång- och cykelleder och du kan börja en turné. Se till att du är inloggad med samma Google-konto i appen.