Så här konfigurerar du Windows 10-brandväggen

Windows 10 har en inbyggd brandvägg, som borde hålla de största problemen på avstånd. Med det menar vi hackare som i hemlighet ansluter ditt system till en dåligt säker router eller offentlig hotspot.

Windows 10 har inte bara en inbyggd virusscanner omedelbart efter installationen, utan också en lika inbyggd brandvägg. För genomsnittlig användning är båda komponenterna tillräckliga, om du vill ha mer kontroll och (eller) bättre skydd mot virus och andra former av skadlig kod är det klokt att installera ett kommersiellt AV-paket. Men om du använder Windows egen variant är du nu också ganska säker. Brandväggen är också ganska konfigurerbar! I princip är standardinställningarna korrekta och du behöver inte oroa dig för det. Men när du ansluter till ett nytt nätverk som inte är ditt är det viktigt att inte betrakta detta som pålitligt på begäran. Först då kommer du verkligen att hålla bort avskummet. För att ta en titt på inställningsalternativen för Windows-brandväggen,klicka på Defender-skölden längst ned till höger i systemfältet. Klicka på Firewall and Network Security i fönstret som öppnas. Beroende på hur ditt nätverk är uppbyggt ser du olika alternativ. En av dem är aktiv. Genom att klicka på den kan du aktivera minst ett alternativ:Blockera alla inkommande anslutningar, inklusive anslutningar i listan över tillåtna appar . Gör det bara i en nödsituation om du känner att någon försöker komma in i ditt system. Vissa program kräver inkommande anslutningar för korrekt funktion. Men i en nödsituation kan detta vara ett bra blockeringsalternativ.

Bestäm appbehörigheter

I princip kan du blockera programvara genom att först (via pilen längst upp till vänster) gå tillbaka till föregående fönster. Klicka sedan på Tillåt en app genom brandväggen . Klicka på knappen Ändra inställningar och inaktivera den oönskade appen. Det är inte helt klart vad som händer nu, i vårt fall, till exempel, inaktiverade Firefox när testet fortsatte att hålla internetåtkomst. I det här fallet kan Hitman Pro vara en orsak, eventuellt åsidosätta Windows-brandväggen. I fallet med en installerad internetsäkerhetssvit används Windows-brandväggen inte längre i alla fall, så det är ingen mening att justera dess inställningar! Hur som helst, när du har inaktiverat ett program, klicka på OKoch i princip borde du inte längre kunna komma åt internet med det. Många fler alternativ finns under Avancerade inställningar . Här kan du klicka på Regler för inkommande trafik till vänster och sedan på Ny regel till höger . I guiden första steg väljer du alternativet Portoch gå igenom resten av frågorna. På så sätt kan du ställa in ditt Windows-system, till exempel som en webbserver som är tillgänglig över hela ditt hemnätverk. Om du vill att ditt system ska vara tillgängligt via internet måste du aktivera portvidarebefordringsinställningar i din router. Var dock extremt försiktig när du öppnar portar på ditt system: detta leder ofta till stora säkerhetsrisker. Gör det bara om du vet exakt vad du gör!