13 Google Chromecast-tips för perfekt bild och ljud

Chromecast är fortfarande mycket populärt bland alla som vill strömma videor till en TV. Men du kan göra mycket mer med den här mångsidiga enheten. Du kan till exempel spela spel med det, casta webbsidor och strömma dina egna mediefiler. I den här artikeln ger vi 13 Chromecast-tips.

Google har en hit med sin Chromecast. Mer än trettio miljoner av dessa kompakta strömmande enheter har redan sålts över hela världen. Detta är förståeligt, för i några tiotal kan du göra vilken TV som helst ”smart”. Välkända appar som har Chromecast-stöd inbyggt är till exempel NPO Gemist, RTL XL, YouTube och Netflix. Så mycket för den välkända historien, för du kan göra mycket mer med den här Google-utloppet än vad du kanske tror först. Läs den här artikeln och låt dig bli förvånad!

Ställ in Chromecast

Innan du självklart kan komma igång med din Chromecast måste du ha den ansluten och installerad. Detta är ganska enkelt genom att ansluta Chromecast till HDMI-ingången på din TV (eller bildskärm). Anslut sedan strömförsörjningen till Chromecast och slå på skärmen och gå sedan igenom installationsstegen på skärmen. Du kan läsa mer om detta i vår How To: Hur man ansluter och ställer in en Chromecast .

01 Välkomnande Chromecast

Så snart du konfigurerar din Chromecast via Google Home-appen får du omedelbart ett intressant alternativ. Du aktiverar det så kallade gästläget om det behövs. Du kan också hitta den här funktionen genom att navigera till Enheter i inställningarna . Tryck sedan på knappen med tre punkter och välj Gästläge för att aktivera den här funktionen. Nu kan alla besökare enkelt casta videoklipp till din Chromecast, utan anslutning till hemnätverket krävs. När en gäst trycker på cast-ikonen (rektangel med tre bindestreck) visas ett meddelande om att det finns en Chromecast i närheten. Bekräfta med Connect. Chromecast ansluter sig själv till din besökares mobila enhet via ett ohörbart ultraljud, förutsatt att avståndet mellan de två enheterna inte är mer än sju meter. Om anslutningen oväntat inte upprättas måste du ange rätt PIN-kod manuellt. Dina besökare kan sedan starta videoströmmen via en direkt WiFi-anslutning.

02 Cast Android-skärm

Du kontrollerar en Chromecast utan problem från en iOS- eller Android-enhet. Det fungerar bra från båda operativsystemen, även om Android har en trevlig extra för dig. På så sätt kan du kasta hela skärmen på den mobila enheten till din TV. Praktiskt om en viss app inte har inbyggt Chromecast-stöd. Öppna Google Home-appen och expandera inställningsmenyn längst upp till vänster. Du väljer sedan Cast- skärm / ljud två gånger . Tänk noga om du vill dela Android-skärmen i stående eller liggande orientering, även om du också kan ändra det under uppspelning. Tryck slutligen på namnet på din Chromecast. Har du problem med att dela Android-skärmen? Rätt mikrofonrättigheter kanske inte är aktiverade. Öppna Android-inställningarna och gå tillAppar / Google Play-tjänster / behörigheter . Aktivera omkopplaren bakom mikrofonen .

03 Anpassa bakgrundsfönstret

Om du inte kastar något till din Chromecast visas ett bildspel normalt på din TV med ögonblicksbilder som du har sparat med Google Foto. Gillar du inte det? Du bestämmer vilka data du ska visa i det så kallade bakgrundsfönstret. Öppna Google Home-appen på din iPhone, iPad eller Android-enhet. Välj enhetsobjektet via inställningsmenyn . Du trycker sedan på Redigera bakgrund. En omfattande lista med information som du kan visa i fönstret Bakgrund visas. Som standard är alternativen för Google Foto och Väder redan aktiverade. Alternativt kan du också lägga till ögonblicksbilder från Facebook och Flickr, även om du måste ange inloggningsinformation. Det är trevligt att du bestämmer vilka fotoalbum du visar på tv. Förresten behöver du inte nödvändigtvis dela personliga frågor. Till exempel visar din Chromecast viktiga nyhetsrubriker via Play Kiosk. Du kan också visa allmänna foton från webben. Gör ett val och justera uppdateringsfrekvensen för bildspelet via anpassad hastighet .

Vilken Chromecast?

Det finns för närvarande tre olika Chromecasts till salu. Först och främst kan du köpa den vanliga versionen i vitt eller antracit för 39 euro. Casta videor via det trådlösa nätverket i en maximal upplösning på 1080p. Du kan ansluta enheten med en fast HDMI-anslutning genom att ansluta den till en ledig HDMI-port i din TV. En strömkabel ingår också, eftersom Chromecast inte behöver nätström.

Om du vill ha en mer stabil nätverksanslutning, överväg Chromecast Ultra. Det ser nästan identiskt ut men finns bara i svart. Enheten kostar 79 euro och har ett mervärde att en Ethernet-adapter ingår i strömförsörjningen. Denna mer lyxiga version stöder också en maximal upplösning på 2160p (4K ultra HD), till exempel via Netflix eller YouTube-appen. Om du har en 4K-TV rekommenderas det därför att spendera lite mer pengar.

Slutligen har Google Chromecast Audio i sitt sortiment. Som namnet antyder kan den här produkten endast kasta ljud till förstärkaren eller högtalarna. Chromecast Audio kostar 55 euro. Om du vill utrusta en vanlig Chromecast eller Chromecast Audio med Ethernet kan du köpa en separat adapter från Google Store.

04 PC-kontroll

Din Chromecast fungerar inte enbart med din smartphone eller surfplatta, eftersom du också kan styra enheten från din dator. Alla typer av webbplatser har även Chromecast-stöd inbyggt så att du kan casta webbvideor direkt. Du behöver Chrome för detta. Öppna Netflix eller YouTube i den här webbläsaren och sök efter en trevlig video, film eller serie. Klicka på cast-ikonen under uppspelning och klicka sedan på namnet på Chromecast. Observera att en ny ikon dyker upp längst upp till höger i Chrome. Klicka på den för att justera volymen eller stoppa videouppspelningen. Andra webbplatser med Chromecast-support inkluderar Dailymotion, Google Play Movies och Facebook.

05 Cast-flik

Om en webbplats inte erbjuder Chromecast-support finns det inte en man överbord. Du kan casta en hel Chrome-flik. På så sätt kan du till exempel begära Chromecast från datorn att plocka upp ett avsnitt av NPO Gemist. Det fungerar enkelt. Surfa till webbsidan du vill casta och öppna Chrome-menyn längst upp till höger. Via Castenklicka på namnet på din Chromecast. En bild visas nu på TV: n inom några sekunder. Använd cast-ikonen i det övre högra hörnet av Chrome för att justera volymnivån eller pausa videon. Om en webbplats innehåller inbyggt Chromecast-stöd föredras det här alternativet (se föregående stycke). Bild- och ljudkvaliteten är då bättre. Dessutom kräver detta alternativ mindre datorkraft från systemet.

06 Dela skrivbord

Du visar bara datorns skrivbord på TV: n. Detta är användbart när du till exempel måste hålla en presentation eller visa bilder du själv har tagit. Du behöver Chrome-webbläsaren för detta. Öppna menyn längst upp till höger och klicka på Cast . Du kommer att se en liten pil bakom Cast to . När du klickar på det väljer du Cast Desktop . Du klickar sedan på namnet på din Chromecast, varefter du bekräftar med Dela . I det sista fönstret bestämmer du, om du vill, också att spela upp ljudet från datorn på din TV. Tänk på att du bara kan skicka ljud från Windows-maskiner. Detta fungerar inte på en Mac eller Chromebook.

Permanent gjutna ikon

Det är besvärligt att öppna Chrome-menyn varje gång innan cast-ikonen visas i verktygsfältet. Du kan också välja en permanent skärm. Välj Casta en gång till i Chrome-menyn . Högerklicka sedan på cast-ikonen i verktygsfältet och bekräfta med Visa alltid-ikonen .

07 Lösa videochocker

HDMI-kontakten på Chromecast är optimerad för att spela upp videor med en uppdateringshastighet på sextio bilder per sekund. Om en viss videoström har en annan uppdateringsfrekvens kan du se ryck på skärmen. Detta beror bland annat på hur TV: n bearbetar videoströmmen. Särskilt människor som spelar sportmatcher lider ibland av detta. Goda nyheter, eftersom din Chromecast också kan spela upp videomaterial smidigt med en uppdateringsfrekvens på femtio bilder per sekund efter en justering. Du behöver Google Home-appen på din smartphone eller surfplatta för detta. Öppna inställningsmenyn längst upp till vänster och gå till Enheter . Tryck på ikonen med de tre punkterna och välj Inställningar. Om du vill minska uppdateringsfrekvensen för HDMI-utgången till femtio bilder per sekund, sätt ett kryss framför HDMI-läget i 50 Hz .

08 Spel

Din Chromecast fungerar utmärkt som en raffinerad spelkonsol för enkla spel. I ett och ett halvt år har spelutvecklare kunnat lägga till en cast-ikon. Bilderna visas på tv och smarttelefonen fungerar som styrenhet. På så sätt kan du spela videospel i stort format. Det finns alla typer av bra titlar för både Android och iOS. Prova till exempel det underhållande videospelet Angry Birds Friends. Så snart du öppnar det här spelet för första gången kommer appen automatiskt att upptäcka Chromecast i ditt hemnätverk. Ett meddelande visas där du frågar om du vill spela Angry Birds Friends på en TV. Tryck på OK och sedan på namnet på din Chromecast. Tryck på Spela på din smartphone-skärmoch njut av spelet. I det här exemplet sveper du smarttelefonen för att starta katapulten. Du kan sedan se resultatet på tv. Tryck två gånger snabbt efter varandra för att öppna menyn. Du kan nu lämna tv-skärmen om det behövs.

Leka tillsammans

Multiplayer-spel är också tillgängliga för Chromecast. Flera personer ansluter sedan till Chromecast med sin smartphone eller surfplatta, varefter alla kan spela med. De som gillar kunskapsspel testar till exempel Big Web Quiz. Du kan spela detta frågesport med högst sex personer samtidigt. Det finns också fler spel som du kan spela med flera personer på en Chromecast, som Tricky Titans och SCRABBLE Blitz.

09 Plex mediaserver

En Chromecast har ingen ledig USB-port för att ansluta ett USB-minne eller en extern enhet med mediefiler. Vill du fortfarande spela dina egna mediefiler via Chromecast, till exempel nedladdade filmer och serier? Den mest praktiska metoden är att ställa in en Plex-mediaserver på din PC eller NAS. Du kan sedan skicka mediefilerna direkt till Chromecast via en mobilapp. Ladda ner Plex Media Server-programmet till din dator. Förutom Windows finns det också versioner för bland annat macOS och Linux. Dessutom kan du installera mediaservern på en nas. Till exempel finns det stöd för varumärkena Synology, QNAP och Netgear. Efter installationen öppnas Plex i din webbläsare. Skapa ett konto och logga sedan in.

10 Strömma dina egna media

Du låter först Plex veta var dina mediefiler lagras. Klicka på alternativet Lägg till bibliotek och välj bland filmer, TV-serier, musik, foton och andra videor . Du kommer med ett namn för platsen och ställer in önskat språk. I nästa steg anger du i vilken mapp mediefilerna lagras. Du bekräftar senast med Lägg till bibliotek . Ge Plex en stund att bygga upp mediekatalogen. Till exempel, om du har lagt till en mapp med filmfiler ser du alla dess omslag visas. Du kan nu casta mediefiler direkt till Chromecast från Plex-mediaservern. Klicka på cast-ikonen längst upp till höger. Sedan väljer du Castoch välj namnet på Google-enheten. Du behöver bara spela en film inom Plex för att starta videoströmmen på din TV.

11 Plex-app

Tycker du att det är svårt att styra Chromecast från Plex-mediaservern? Detta är förståeligt, eftersom en dator helt enkelt inte är en sådan praktisk enhet för att välja videoströmmar för din TV. Lyckligtvis kan du enkelt ansluta mediaservern till Plex-appen, varefter du använder en surfplatta eller smartphone som fjärrkontroll. Viktigt är att den mobila enheten är ansluten till samma hemnätverk som Plex-mediaservern. När du har öppnat appen loggar du in med rätt användarnamn och lösenord. Hitta en fin film och tryck på cast-ikonen högst upp. En meny visas där du väljer rätt spelare. Uppenbarligen är det din Chromecast. Videoströmmen startar omedelbart. Den mobila enheten fungerar nu som en fjärrkontroll. På så sätt kan du pausa uppspelningen och hoppa över scener.Du kan också skapa en kö så att Chromecast spelar upp alla önskade videofiler i följd.

Fabriksinställningar

Fungerar inte din Chromecast ordentligt eller går det inte att ansluta en mobil enhet? Ibland lönar det sig att gå tillbaka till fabriksinställningarna. Det finns en återställningsknapp på sidan av huset. Håll ned den här knappen en stund. Ett meddelande visas på skärmen som säger att Chromecast återställer sig till fabriksinställningarna, varefter enheten startar om inom några sekunder.

12 TV-fjärrkontroll

Den som av misstag trycker på TV: ns fjärrkontroll när du använder Chromecast kan bli förvånad. Enheten stöder HDMI-CEC-protokollet, så att det kan hantera vissa kommandon från en lämplig fjärrkontroll. I vissa appar är det till exempel möjligt att öppna eller pausa videoströmmen. Tack vare denna funktion är det därför inte längre nödvändigt att låsa upp smarttelefonen innan du kan pausa. Praktiskt, för att pausa via TV: ns fjärrkontroll är mycket snabbare. Det fungerar till exempel i apparna på YouTube och Google Play Musik. För övrigt är det ett krav att TV: n i fråga kan hantera HDMI-CEC-protokollet. Tillverkare använder olika namn för detta. LG kallar protokollet Simplink och Samsung Anynet +. Philips använder namnet EasyLink.

13 5 GHz-stöd

Till skillnad från den första generationen Chromecasts stöder alla nuvarande modeller 5 GHz-frekvensbandet. Särskilt i stadsområden där många människor bor nära varandra är frekvensen 2,4 GHz ofta för upptagen. Resultatet är att det finns en hel del störningar på grund av alla typer av överlappande kanaler. När Wi-Fi-anslutningen till Chromecast är instabil är det ofta värt att sända en 5 GHz-signal. Det betyder att du har mindre problem med angränsande nätverk, så din Chromecast kan bearbeta videoströmmar smidigare. Tänk bara på att andra trådlösa enheter också måste vara kompatibla med 5 GHz, som bärbara datorer, smartphones, surfplattor, spelkonsoler och e-läsare. Lyckligtvis finns det också så kallade dual-band routrar som kan sända WiFi-signalen i både 2,4 GHz och 5 GHz.