Arbeta med WordPad i Windows 10

WordPad är en gratis ordbehandlare som ingår i Windows 10. Det är blygsamt när det gäller möjligheter, men det är bra att skriva ett brev. Dessutom: filer sparas i .doc-format och är därför helt utbytbara med det "riktiga" Microsoft Office.

Inte alla behöver ett komplett Office-paket på sin dator. Ofta - särskilt för hemmabruk - är allt begränsat när det gäller kontorsarbete till enstaka brev till någon organisation. En omfattande ordbehandlare med tusen och ett alternativ är en enorm överdrift för detta. Faktum är att du snart inte längre kan se träden för träden. Lyckligtvis kan det också vara mycket enklare med WordPad. Den här praktiska ordbehandlaren har redan överlevt ett antal Windows-versioner. Det är lite dolt. Du hittar den i Start- menyn under Tillbehör . När du väl startat ser du ett fönster med ett enkelt användargränssnitt. Börja skriva din text och gjort. De olika knapparna i menyfliksområdet (du) talar faktiskt för sig själva. I gruppenTeckensnitt hittar du allt du behöver för textformatering, som kursiv eller fetstil och så vidare. Du kan också välja mellan alla teckensnitt som är installerade på din dator och storleken kan justeras. Till exempel i avsnittet Block kan du snabbt skapa en bubblalista eller ändra indraget. Eller justera centreringen och motiveringen av texten efter önskemål. Förblir insatsblocket . Detta gör att du snabbt kan infoga bilder eller göra en snabb ritning med Paint och sedan placera den i dokumentet. Detta fungerar enligt följande: Klicka på knappen Rita måla och gör något vackert. Stäng sedan Paint och klicka i ditt underliggande WordPad-dokument där du vill infoga ritningen. Redo.

Att behålla

Kontrollera även knappen Datum och tidmed vilken du snabbt kan infoga aktuellt datum och (eller) tid i ditt dokument. Du kan välja mellan olika kombinationer och skrivmetoder. Kort sagt: en mycket fin ordbehandlare som kan användas för att producera snygga bokstäver. Om du vill ha mer, som att använda tabeller och andra fina saker, måste du byta till en "riktig" ordbehandlare. Men som lovat kommer detta inte alltid att vara fallet för många människor. Den enda riktiga nackdelen vi kan upptäcka om Wordpad är att - även i Windows 10 - stavningskontroll fortfarande saknas. Det är lite tråkigt, särskilt när man tänker på att även varje självrespektande webbläsare har det ombord. Så om du inte är "spelsäker" kanske WordPad inte är din kopp te. Hur som helst, det återstår att behålla din skapelse. Klicka på i menyfliksområdetArkiv och sedan Spara ; eller klicka på den lilla diskettknappen längst upp till vänster i fönstret. Tryck på ett filnamn och bläddra till önskad lagringsplats. Slutligen måste du välja filformat. Om du väljer Spara som för Office Open XML-dokument skapar du en fil som är kompatibel med MS Office eller Office 365. Du kan också spara ditt dokument i OpenDocuments textfilformat. Detta är kompatibelt med nästan alla öppen källkodsprocessorer och programvara som stöder denna standard. För entusiaster finns även den gamla RTF, txt MS-DOS-texten och Unicode-texten.