De 10 bästa Wi-Fi-nätverkssystemen du kan köpa

Inom smartphones har vi till exempel sett mer utveckling än revolution i flera år. Mycket fler förändringar inom WiFi-området i hemmet, med den bredare utbyggnaden av WiFi-nätsystem 2017. Vi tittar på det aktuella läget för det trådlösa nätverket hemma. De flesta masksystem är nu ute från sin linda, så vi letar efter det bästa nätverket på marknaden.

Vi dyker först in i WiFi-tekniker. De senaste åren har det gjorts nödvändiga framsteg inom trådlösa hemnätverk. I synnerhet öppnandet av 5 GHz-bandet och införandet av 802.11ac har gjort stor skillnad. Detta möjliggör hastigheter långt över de hastigheter som de flesta internetanslutningar erbjuder. Dessutom säkerställer chipsets som blir alltmer robusta att routrar inte behöver återställas hela tiden.

Medan kapacitet och hastighet ökar verkar en utveckling gå ännu snabbare: våra önskemål och önskan om ännu snabbare och särskilt mer stabil WiFi. Vi har fler enheter, vi slukar mer innehåll, och det vi konsumerar är bara tyngre för nätverket tack vare saker som 4K och HDR.

AC och 5 GHz

Wi-Fi 802.11ac var det sista stora steget som verkligen gjorde det. Detta möjliggör en nettohastighet på över 400 Mbit / s istället för cirka 100 Mbit / s. Vi var inför en bredare 802.11ad eller 'WiGig' utrullning, men Intel tog mer eller mindre kontakten på det. Denna teknik erbjuder bara en framtid för trådlösa VR-applikationer. 5 GHz-bandet erbjuder högre genomströmningshastigheter än 2,4 GHz, men det går på bekostnad av signalstyrkan genom väggar och tak. Gissa vilka egenskaper 802.11ad 60GHz-bandet har: extrema hastigheter, men signalen passerar inte längre genom en vägg.

802.11ax

En åtkomstpunkt i bokstavligen varje rum kommer att gå för långt för många konsumenter, så det är inte särskilt konstigt att 802.11ad bara kommer att tjäna specifika syften. Det stora steget för allmänheten måste därför vara 802.11ax, en teknik som nu börjar rulla av produktionslinjen. Även om det återstår att se när vi kommer att kunna köpa eller hitta lämpliga 802.11ax-chips för våra system i våra telefoner - något som är nödvändigt för att dra nytta av dem. Tekniken är mycket lovande när det gäller räckvidd, hastighet och förmågan att korrekt använda många olika enheter samtidigt. Men vi tror att även de mest ivriga tidiga adopterarna kommer att kämpa för att byta innan 2018 är över.

Nät upp det

Om du vill ta hand om din WiFi hemma är du fortfarande bunden till de välbekanta 2,4 och 5 GHz-åtkomstpunkterna som använder 802.11n och 802.11ac. Men oroa dig inte, för tekniken står inte heller inom dessa standarder. 2017 var året då masksystem kom till Nederländerna i snabb takt: i maj förra året kunde vi jämföra tre system, nu finns det tio. Vi ser också att tillverkarna av de tre första modellerna som finns tillgängliga för oss också har varit upptagen.

Meshtastic!

Den krävande användaren är naturligtvis väl medveten om att vi behöver flera åtkomstpunkter i huset för bra täckning och en smidig anslutning. Den största charmen med masksystem är att du bara behöver förse dem med ström, och att du inte behöver koppla ihop dem med undantag för routern eller huvudnoden; dra kablar är en av de största hindren för att förbättra WiFi i befintliga byggnader. Nätpunkterna gör sina egna förbindelser mellan sig och överför åtminstone i teorin den trådlösa signalen till utsidan så smart som möjligt. Löftet om alla dessa system är mycket attraktivt: bra täckning, inget krångel med kablar och ofta mycket lätt att installera.

Eller kanske inte nät?

När något låter för bra för att vara sant är det ofta, och även här kan vi göra de kommentarer som behövs - som gäller för vart och ett av de tio systemen. Trådlösa signaler lider helt enkelt av andra signaler i miljön och är mycket beroende av den fysiska konstruktionen av byggnaden där du placerar dem. Vi sökte medvetet efter en tuff miljö för vårt test, men varje situation är annorlunda och inga garantier kan ges. Det finns också exempel på väggar utan någon form av (användbar) WiFi.

Att kunna köra kablar och hänga trådbundna åtkomstpunkter ger alltid den snabbaste och mest tillförlitliga lösningen. Och låt oss inte glömma att du till priset för de flesta nätuppsättningar enkelt kan få en installatör att dra en kabel om du redan har tomma rör. Det är också viktigt att komma ihåg att nätteknik är ny, vilket resulterar i stora skillnader i praktisk erfarenhet. Det finns också betydande förändringar i de flesta firmwareuppdateringar. Anledning för oss att använda dessa system i praktiken så länge som möjligt.

Backhaul

Kodordet i masksystem är backhaul : anslutningen mellan de olika WiFi-punkterna i huset. Ju bättre backhaul, desto bättre användarupplevelse. De dyrare systemen som faller i AC2200- eller AC3000-hastighetsklasser har sina egna dedikerade backhaul-radioer. Billigare modeller använder också de antenner de använder för att förse de anslutna klienterna med internet för backhaul-anslutningen. Mer är inte en garanti för bättre, men brist på dedikerad backhaul säkerställer att du kommer att stöta på teoretiska begränsningar snabbare, särskilt i miljöer med många aktiva användare. Familjer med flera mycket aktiva dataanvändare bör sedan titta närmare på produkterna med dedikerad bakre omgång.

Förutom en trådlös backhaul kan vissa WiFi-mesh-system också använda den betrodda nätverkskabeln som en backhaul, du kan läsa detta i testet.

Potatis chips

Liksom mobiltelefoner kör routrar och andra Wi-Fi-produkter på marker från ett mycket begränsat antal tillverkare. Mesh-system (såväl som smartphones) är produkter från Qualcomm. Men en motor gör inte en bil, och tillverkarna av de slutliga produkterna har mer än tillräckligt att säga. Resultatet är ett mycket varierat sortiment av produkter i hastighetsklasserna AC1200, AC1750, AC2200 och AC3000.

Hastighetskurser

Mesh-systemen använder ett annat antal dataströmmar vid 2,4 eller 5 GHz för olika ändamål.

AC1200 / 1300 : ingen dedikerad backhaul, 2 dataströmmar vid 2,4 GHz och 2 vid 5 GHz för både klienter och ömsesidig kommunikation

AC1750 : ingen dedikerad backhaul, 3 dataströmmar vid 2,4 GHz och 3 vid 5 GHz för både klienter och ömsesidig kommunikation

AC2200 : dedikerad backhaul av 2 dataströmmar vid 5 GHz för ömsesidig kommunikation, plus 2 dataströmmar vid 2,4 GHz och 2 vid 5 GHz för klienter

AC3000 : dedikerad backhaul av 4 dataströmmar vid 5 GHz för ömsesidig kommunikation, plus 2 dataströmmar vid 2,4 GHz och 2 vid 5 GHz för klienter

Möjlighetssystem

Backhaul (se rutan "Backhaul") är den viktigaste punkten vi uppmärksammar när det gäller kapacitet. Vad som också kan vara viktigt för ditt köp är om systemet kan fungera som en router, om det har ett åtkomstpunktsläge och om det kan användas som en trådlös brygga.

I princip kan alla system fungera som en router, så att de kan fungera som en dhcp-server och ta på sig alla grundläggande uppgifter i ditt nätverk. Men de erbjuder inte de pro-funktioner som en lyxrouter erbjuder. Så om du redan har en bra router, vill du förmodligen inte byta ut den alls. Kontrollera i så fall att systemet är utrustat med ett åtkomstpunktsläge så att du kan fortsätta använda din egen router och nätverket är integrerat i ditt befintliga nätverk. Om detta inte är fallet kommer du att ha två separata nätverk, vilket är obekvämt.

Om du vill ansluta trådbundna nätverksenheter till systemet, var noga med skillnaderna i LAN-portarna på routern och noderna. Det finns den nödvändiga variationen i detta. Om noden också har LAN-portar kan du använda dem som en trådlös brygga.

Testmiljö

En betongkonstruktion från sekelskiftet, tre våningar på cirka 400 kvadratmeter per våning och nödvändiga väggar. Vi kan kalla det en tuff testmiljö. En sak är säker, ingen enskild router, inte ens en modell på hundratals euro, kan ge alla våningar full täckning. Tidigare tester visade att en enda våning är möjlig för en åtkomstpunkt, vilket är utgångspunkten för detta test.

Denna byggnad, tio WiFi-nätverkssystem och en stapel bärbara datorer utrustade med snabba antenner. Så vi kan börja!

WiFi måste fungera!

Målet med vårt test är enkelt: vi vill ha anständigt räckvidd och hastighet på varje våning. Vi ägnar extra uppmärksamhet åt föreställningarna på översta våningen. Prestanda i trädgården, till exempel, kan extrapoleras från prestanda på de andra våningarna, helt enkelt genom att placera en extra maskpunkt i riktning mot din trädgård.

Vi testar med routern på bottenvåningen, en andra åtkomstpunkt på våningen ovan och den tredje punkten på översta våningen. Observera att de flesta system finns i olika kvantiteter. System med två åtkomstpunkter testas också med en tredje enhet som tillval, system med tre testas också i en tvåpunktsinstallation. Attic-1-hop-testet simulerar således prestanda på översta våningen utan att placera en åtkomstpunkt där. Således kan vi tydligt se prestandaskillnaden mellan två och tre åtkomstpunkter.

Arrangemanget

Upprätta modeller är gratis i ett skåp, åtkomstpunkter bör inte fumlas bort om du bryr dig om prestanda. De fungerar oftast bäst när de placeras ett kort avstånd från väggen. Outletmodeller används naturligtvis som sådana. Positionering av produkterna är en viktig punkt, där varje produkt drar nytta av en något annan position. Eftersom det rimligen kan förväntas att du som användare ska leta efter en gynnsam position har vi gjort det också. Varje upprättstående modell testades i flera positioner och riktningar inom ytan på skåpet vi använde (cirka 150 cm bred), där den bästa positionen räknades. Sockelmodeller erbjöds två alternativ.

Även om det kanske är mindre viktigt, vill vi nämna aspekten av fysiska dimensioner. Till exempel är Netgear Orbis stora torn i sikte, medan särskilt Google och TP-Link håller formfaktorn (tack vare färre och mindre starka antenner) klart mer begränsad. Om du vill kombinera nät med en mörk interiör verkar du ha tur, varje tillverkare verkar övertygad om att vita skåp är de mest eftertraktade.

Mesh med fördelar

Med backhaul som ett viktigt inslag i alla masksystem är modeller med alternativa backhaul-alternativ särskilt värda extra uppmärksamhet. TP-Link Deco M5, Google Wifi och Linksys Velop kan också använda alla befintliga kablar som backhaul. I dels trådbundna, dels ej trådbundna hus är detta ett stort mervärde, eftersom en överbryggning som endast delvis är trådbunden i praktiken är mer gynnsam än en högre trådlös hastighet. Den kommande TP-Link Deco M5 Plus är slående eftersom den också kan distribuera en kraftlinjeförbindelse. Ju mer den trådlösa backhaul kan sparas, desto bättre ... även om M5 Plus fortfarande måste bevisa sig i praktiken.

TP-Link Deco M5

Nätverksjätten TP-Link är känd för att erbjuda prisvärda produkter, mesh-systemet är inget undantag. Vid 269 euro för en uppsättning på tre och 99 euro för ytterligare enheter är det det billigaste i jämförelsen. Naturligtvis gäller detta en AC1200-AC1300-installation med två dataströmmar vid 2,4 GHz och två vid 5 GHz utan dedikerad backhaul. Det betyder att det inte är otänkbart att du överbelastar systemet i en installation med många samtidiga streamers. Faktum är att genom att ladda den första och andra noden helt är lite kvar av genomströmningen i vindenoden. Detta verkar dock vara fallet för alla testade modeller i denna klass. Detta gör denna klass särskilt intressant när du letar efter prisvärd täckning över en större fastighet, men inte behöver enorm kapacitet.

Jämfört med tävlingen sätter TP-Link Deco M5 fördelaktiga hastigheter och installationen är felfri. Satsens funktioner, inklusive åtkomstpunkt och bryggläge, möjlighet till trådbunden backhaul och ett inbyggt Trend-Micro-säkerhetspaket, är mer än tillräckligt för de flesta slutanvändare. I kombination med de blygsamma fysiska dimensionerna, den gynnsamma strömförbrukningen och det lägsta priset är Deco M5 det mest attraktiva alternativet för oss att förse byggnaden med WiFi billigt och problemfritt.

TP-Link Deco M5

pris

269 ​​€ (för 3 noder)

Hemsida

nl.tp-link.com 8 Poäng 80

  • Fördelar
  • pris
  • Bra täckning och prestanda
  • Användarvänlig
  • Negativa
  • Begränsad kapacitet

Google Wifi

Det tog ungefär ett år för Google att ta med sitt Google Wifi-system till Nederländerna, vilket var ett affärsval och inte ett tekniskt. Enligt vår åsikt, ett missat tillfälle för internetjätten, för ett år tidigare kunde Google ha trumfat den direkta konkurrenten TP-Link Deco M5 som en leverantör av prisvärt nät (eftersom endast Netgear Orbi RBK50 hade tagit fart i Nederländerna. ).

Med sin maskuppsättning gör Google vad Google praktiskt taget alltid vet hur man gör bra: att ge en utmärkt användarupplevelse. Produkten ser utmärkt ut, presenteras snyggt och installationen och appen lämnar lite att önska. Prickarna finns på i. Medan du inte märker mycket av en skillnad inom räckvidden för den första punkten, ser vi att genomströmningshastigheterna ligger efter Deco nästan över hela linjen. Kapaciteten är annars inte relevant. Båda systemen kan överbelastas med flera aktiva klienter på olika noder. Återigen är en trådbunden backhaul och trådlös brygga möjlig, men ett åtkomstpunktsläge saknas. Slutsatsen är verkligen inte dålig, men Google Wifi saknar mervärde för att förklara det betydligt högre priset jämfört med TP-Link Deco M5.

Google Wifi

pris

€ 359, - (för 3 noder)

Hemsida

store.google.com 6 Poäng 60

  • Fördelar
  • Användarvänlig
  • Mycket rimlig prestanda
  • Negativa
  • För dyrt för ett AC1200-system
  • Inget AP-läge

EnGenius EnMesh

Även om typnummer EMR3000 kan föreslå något annat, är EnGenius 'EnMesh en AC1200-klass nätuppsättning. Systemet erbjuder därför inga ytterligare dataströmmar för backhaul och har två dataströmmar vid 2,4 GHz och två vid 5 GHz. Med en prislapp på 299 euro faller den mellan TP-Link Deco M5 och Google Wifi. EnGenius står inför en tuff utmaning, som en sen deltagare och eftersom namnet är mindre känt än TP-Link och Google. Det tar den utmaningen med två slående möjligheter. För det första har varje åtkomstpunkt en USB-port för att lägga till extra lagring i ditt nätverk. För det andra erbjuder EnGenius valfria åtkomstpunkter med inbyggda säkerhetskameror.

Tyvärr lämnar implementeringen av hela något att önska. Till exempel är USB-prestandan långsam, nätpunkten med kameran kostar över 400 euro och mycket viktigare: prestandan som ett masksystem kan inte matcha TP-Link, Google eller Ubiquiti. Sammankopplingarna är helt enkelt mycket mindre kraftfulla, vilket i praktiken ibland leder till signalförlust. Specifika nischfunktioner kunde ha övertygat, men klassskillnaden som en nätlösning är helt enkelt för stor. Åtminstone i sitt nuvarande tillstånd ... EnMesh-uppsättningen har bara dykt upp och låt oss inte glömma att Decos och Orbis också var tvungna att gå igenom en tuff småbarnsfas.

EnGenius EnMesh

pris

299 € (för 3 noder)

Hemsida

www.engeniustech.com 5 Poäng 50

  • Fördelar
  • Kan utökas med kameror
  • USB-minne
  • Negativa
  • Räckvidd och hastighet under genomsnittet

Ubiquiti AmpliFi HD

AmpliFi HD lämnar ett bra första intryck med noggrann förpackning, produktpresentation och app. Routern med informationsdisplay med pekalternativ är genomtänkt och uttagsåtkomstpunkterna är också attraktiva. Det är väldigt väl sammanställt och avgörande: det fungerar också mycket smidigt. Till skillnad från vissa andra system visar Ubiquiti att användarvänlighet och översikt i applikationen inte behöver gå på bekostnad av information och funktionalitet. Detta gynnar optimeringen av platserna för åtkomstpunkterna.

Även om prestandan inom huvudmodulens räckvidd är utmärkt kunde inte vår installation leverera riktigt fantastisk prestanda på de andra våningarna. Det fungerar, men de absoluta siffrorna släpar efter, varigenom det är slående att vi (för) ofta överförs till 2,4 GHz-bandet. Nackdelen med sockelåtkomstpunkterna är att du tappar flexibiliteten för att optimera ordentligt, för åtminstone i det här scenariot verkade ha konsekvenser. Vi kan inte underbygga vår misstanke om att detta inte kommer att vara fallet överallt med fakta.

Det är viktigt att notera att AmpliFi HD inte har en dedikerad backhaul, utan är ett AC1750-system (se rutan 'Speed ​​Classes'). Om du använder ett nyligen MacBook Pro eller avancerat nätverkskort måste du kunna uppnå högre hastighet på huvudmodulen än med alternativen AC1200-1300. Tyvärr gör det liten skillnad för poängen, för även om man testade flera platser för åtkomstpunkterna var det inte möjligt att övertyga backhaul längre. Som ett resultat spelar det ingen roll på de andra våningarna om du använder en 2x2 eller 3x3 antenn i klienten.

Ubiquiti AmpliFi HD

pris

339 € (för 3 noder)

Hemsida

www.amplifi.com 6 Poäng 60

  • Fördelar
  • Mycket användarvänligt
  • Mycket bra router
  • Omfattande app
  • Negativa
  • Nätutbudet och kapaciteten ligger efter

Netgear Orbi RBK50, RBK40, RBK30

Netgear var en av de första tillverkarna som förde sitt masksystem till Nederländerna med Orbi RBK50. Vid den tiden kostade en uppsättning med två noder nästan 450 euro, men tack vare en dedikerad backhaul på fyra gånger 5 GHz (AC3000) visade sig Orbi vara särskilt imponerande. I vårt första test uppnådde vi praktiskt taget fullständig täckning över 1200 kvadratmeter av våra lokaler med endast de två noder.

Ett år och de nödvändiga konkurrenterna senare har den positionen inte förändrats. Och Netgear har också varit upptagen och lagt till en hel del saker, som äkta nät, vilket också gör att satelliterna kan ansluta till varandra. Netgear är också övertygande på firmware-nivå. Som ingen annan kan Orbis hantera ett stort antal klienter som samtidigt laddar de olika åtkomstpunkterna. Vi tycker att bristen på en trådbunden backhaul är synd, men vi inser också att detta inte är en förlust för alla. Det viktigaste att ta hänsyn till som slutanvändare är de stora dimensionerna på Orbi RBK50: vid 23 x 16 x 8 cm är de stora torn.

För att inte förlora kontakten med köparen med en mindre budget släppte Netgear senare RBK40 och RBK30. Dessa är båda AC2200 klassuppsättningar, så med en något tonad nedre backhaul. Båda har ett jämförbart - marginellt mindre - torn som RBK50 som grund. Där RBK40 har ett andra torn kommer RBK30 med en åtkomstpunkt för uttaget. Som med RBK50 är upplevelsen och prestandan rätt: genomströmningshastigheterna är bra, med en liten fördel för RBK40s separata modul.

Med den senaste prissänkningen av den kraftfullare Orbi RBK50 från cirka 450 till 349 euro, kommer Netgear faktiskt främst i vägen. En ännu billigare Orbi låter attraktiv, men det viktigaste rådet vi kan hämta från våra testdata är att om du vill gå för höga hastigheter, en solid kapacitet och en bra användarupplevelse är Netgear Orbi RBK50 värt pengarna ändå. Om det visar sig att de två noderna på RBK50 inte är tillräckliga, kan du också utöka dem med en (mycket billigare) RBS40 eller RBW30 förutom RBS50. Och även om RBK30 konkurrerar med Deco M5 vad gäller pris och erbjuder bättre prestanda per nod, så offrar du den nödvändiga flexibiliteten eftersom det är en sockelmodell.

Netgear Orbi Pro: affärsnät

Tabellen innehåller också Orbi Pro, som tack vare praktiskt taget samma hårdvara också uppnår praktiskt taget samma (utmärkta) resultat som RBK50. Orbi Pro har dock några tillbehör som är särskilt intressanta för affärsbruk. Till exempel, förutom standard- och gäst-Wi-Fi-nätverket, lägger Pro till en tredje administratörssid, den kommer med en marginellt annorlunda konstruktion som möjliggör installation av vägg och tak. Det fokuserar på att upprätthålla enkel installation (medan affärslösningar ofta kräver externa experter ändå). Tilläggskostnaden på 180 euro är betydande med tanke på erbjudandet och en eventuell tredje Orbi Pro är återigen dyrare. Men om du som ett litet företag har ögonen på ett masksystem, är Orbi Pro värt att överväga.

Orbi RBK50

pris

€ 359, - (för 2 noder)

Hemsida

www.netgear.nl 10 Poäng 100

  • Fördelar
  • Användarvänlig
  • Utmärkt prestanda
  • Utmärkt räckvidd
  • Negativa
  • Extra noder dyra
  • Inget trådbundet backhaul-alternativ
  • Fysiskt mycket stort

Orbi RBK40

pris

299 € (för 2 noder)

Hemsida

www.netgear.nl 8 Poäng 80

  • Fördelar
  • Användarvänlig
  • Bra prestanda
  • Bra räckvidd
  • Negativa
  • Extra noder dyra
  • Inget trådbundet backhaul-alternativ

Orbi RBK30

pris

259 € (för 2 noder)

Hemsida

www.netgear.nl 8 Poäng 80

  • Fördelar
  • Användarvänlig
  • Bra prestanda
  • Bra räckvidd
  • Negativa
  • Extra noder dyra
  • Inget trådbundet backhaul-alternativ

Orbi Pro SRK60

pris

529 € (för 2 noder)

Hemsida

www.netgear.nl 9 Poäng 90

  • Fördelar
  • Användarvänlig
  • Utmärkt prestanda och räckvidd
  • Några användbara affärsfunktioner
  • Negativa
  • Betydande merkostnad jämfört med Orbi RBK50
  • Extra noder dyra

ASUS Lyra

ASUS kan ha en mycket bred produktportfölj, men det saknas ingen verklig fokus på Wi-Fi-produkter. Medan de senaste routrarna från ASUS får ett alltmer aggressivt spelstil, är Lyras anmärkningsvärt blygsamma. Den tillgängliga RGB-belysningen är verkligen rent funktionell. Liksom Orbi RBK30, RBK40 och Linksys Velop väljer ASUS en modell med en dedikerad backhaul.

Appen ser lite rörig ut och installationen gick inte utan att behöva starta om varje åtkomstpunkt minst en gång. En nackdel för den mindre tekniskt kunniga målgruppen. På den positiva sidan erbjuder Lyra som router dock de flesta alternativ som du kan förvänta dig av en robust ASUS-router. Du vill dyka in i webbgränssnittet för det, men som en kraftanvändare är de omfattande alternativen inklusive VPN och säkerhetsalternativ värda det. Åtkomstpunktsläget är fortfarande i beta och inte utan försiktighet just nu, men med den omfattande routerfunktionaliteten kommer du också att sakna det mindre.

Som AC2200-set är ASUS Lyra i en tuff situation. Han presterar bra men inte bra. Netgear RBK50 är inte sämre än denna Lyra med två noder, inte ens på översta våningen. Användarupplevelsen för ASUS Lyra kan också förbättras lite. Du måste därför verkligen uppskatta de omfattande routeralternativen eller gillar att använda tre noder (för att kunna förstärka i två riktningar) för att göra valet på Lyra.

ASUS Lyra

pris

349 € (för 3 noder)

Hemsida

www.asus.nl 7 Poäng 70

  • Fördelar
  • Omfattande routeralternativ
  • Mycket rimlig prestanda
  • Negativa
  • Installations- och appupplevelse ännu inte optimal
  • Stark konkurrens vid denna prispunkt

Linksys Velop

Linksys tar AC2200-konceptet med Velop i ett helt annat synsätt. Under tiden har Linksys lagt till ett webbgränssnitt (tidigare var det bara app) och gjorde mer routerfunktioner tillgängliga, men fokus är fortfarande på en verklig hands-off-upplevelse. Som med ASUS Lyra tar det dock lite att söka efter mervärdet för detta system. De fysiska stolparna tilltalar mer än Orbis gigatorn och appupplevelsen är också mer än bra. Men för 429 euro för tre åtkomstpunkter kan du förvänta dig starkare argument än så. Och när prestanda inte konkurrerar med Netgears RBK50 med två noder, är det ett tufft jobb.

Det faktum att Velop är en AC2200-modell med trådbaserat bakstöd verkar vara huvudargumentet för att titta på det ändå. Lyra och Orbi saknar det alternativet och i ett delvis trådbundet hem med en av de extra kablarna och den andra trådlösa är Velop ganska attraktiv. Du måste dock ta den otroligt långsamma installationen för givet och du måste ta hänsyn till det faktum att det tar lite mer tid och ansträngning att ställa in Velops ordentligt för att säkerställa optimal prestanda. De är känsligare än konkurrenterna när det gäller positionen för varje åtkomstpunkt.

Linksys Velop

pris

€ 429, - (för 3 noder)

Hemsida

www.linksys.com 7 Poäng 70

  • Fördelar
  • Bra hastigheter
  • Trådbunden backhaul (tillval)
  • Fysiskt snyggt
  • Negativa
  • pris
  • Att lägga till och optimera noder är smärtsamt långsamt

Slutsats

Vi upprepar oss för säkerhets skull, men ingenting slår full kabeldragning i hemmet eller kontoret, inte ens vinnaren av detta test. Vi måste också kommentera testbredden, vi har testat intensivt och gett varje router möjlighet att prestera optimalt inom miljön. Men hastigheterna kan visa sig annorlunda på en annan plats. Jämförelser med andra (inklusive tidigare) testinställningar kan därför inte göras.

När det inte är möjligt att dra i kablar ser vi en modell som övertygar mest på nästan alla frontar. I slutändan överväger du nätverk för att bli av med alla typer av Wi-Fi-risker, och då ser vi att Netgear med Orbi RBK50 har den bästa balansen mellan prestanda och sinnesro. AC3000-klassens RBK50-set är inte billigt, men det visar sig vara det mest kapabla att se till att du har en bra trådlös anslutning var som helst i huset, utan att användaren behöver göra mycket mer än att rita på din plånbok.

Vi har varit hoppfulla för AC2200-kategorin, men eftersom ASUS och Linksys båda fortfarande har några brister att polera, saknar vi fortfarande den verkliga rekommendationen ... särskilt med den nuvarande prispunkten för Orbi RBK50 (som också inkluderar Netgears egna RBK40 RBK30 sätter faktiskt för mycket tryck). ASUS och Linksys förtjänar dock uppmärksamhet om du vill förstärka signalen i flera riktningar, tre noder är då användbara och ytterligare noder för Orbi är dyra.

Bryr du dig främst om ett bra räckvidd över ett stort område, men du behöver inte ha en extrem kapacitet för exempelvis flera samtidiga (och mycket aktiva) användare? Sedan ger vi ett hedervärt omnämnande och redaktionellt tips till TP-Link Deco M5. Som det billigaste i testet har den både prestanda och användarupplevelse för den målgruppen i ordning. Netgear Orbi RBK30 håller den skarp, men med tre TP-Link Deco-enheter har du mer spelrum. Och eftersom Linksys och ASUS utan tvekan kommer att göra sitt bästa för att sätta Netgear i brand med kommande uppdateringar, måste Google, Ubiquiti och EnGenius komma med ett bättre svar för att överträffa Deco.

En omfattande översikt över testresultaten finns i tabellen nedan (.pdf).