8 tips för att arbeta med flera skärmar

Med de sjunkande priserna på skärmar byter fler och fler människor till ett datorsystem med två eller flera skärmar. Fördelen är naturligtvis mer utrymme för dokument, webbplatser och program och det fungerar mycket mer effektivt. Detta gäller verkligen också för de många hemarbetarna just nu. Läs hur du enkelt skapar extra utrymme.

Arbetar du med två skärmar?

Du har anslutit två skärmar. Hur konfigurerar du detta ytterligare i Windows?

1. Högerklicka på skrivbordet och välj Skärmupplösning eller Bildskärmsinställningar .

2. Skärm 1 är din huvudskärm; skärm 2 är den extra skärmen.

3. Bläddra till flera skärmar .

4. Välj Duplicera dessa skärmar om du vill se samma på båda skärmarna som på skärm 1.

5. Välj Expandera dessa skärmar för att göra en stor skärm av de två skärmarna.

Gjort? Läs sedan dessa nästa 8 tips!

Tips 01: Extra alternativ

Med en extra bildskärm eller genom att ansluta en dator till en TV får du mycket mer utrymme för att använda möjligheterna i Windows, Mac OS eller till och med iOS och Android. Du kan till exempel ha ett annat dokument öppet på varje skärm eller en webbplats på en skärm och en video på den andra. Att arbeta med foton och videor är också mycket enklare.

Flera skärmar ger dig mycket mer spelrum.

Genom att till exempel aktivera en andra skärm i Adobe Lightroom-alternativmenyn kan bildskärm 1 visa redigeringsmenyn, medan bildskärm 2 visar fotot i full storlek. En extra skärm ger också ytterligare alternativ när du spelar spel. Tänk på ett spel som Flight Simulator, där extra bildskärmar fungerar som fönstren i sittbrunnen.

Tips 01 Redigering av foton har blivit mycket enklare!

Tips 02: Typ av bildskärm

Om du vill köpa en extra bildskärm måste du själv ta reda på vad syftet med det extra bildutrymmet är. Till exempel kan vissa skärmar roteras i stående läge, så att du kan läsa ett dokument i sin helhet, till exempel utan att behöva bläddra.

Ibland är höjden också justerbar, men inte för varje bildskärm. En Full-HD-skärm med en HDMI-anslutning finns redan för mellan 100 och 200 euro, beroende på märke, kvalitet och möjligheterna på skärmen. Två identiska skärmar bredvid varandra, med en så tunn ram som möjligt, ger en optimal tittarupplevelse. På så sätt placerar du dem snyggt bredvid varandra. Om du har två bildskärmar med olika upplösningar och bildkvalitet, se till att det finns något utrymme mellan skärmarna, då verkar skillnaderna mindre.

En stor skärm (eller till och med en TV som en skärm) är extremt användbar när du arbetar mycket med videoredigeringsprogram eller kalkylark. Dessa skärmar kommer ofta med speciell programvara som kan dela upp bilden i till exempel fyra små skärmar för bekvämare multitasking.

Tips 02 Olika typer av bildskärmar kan vara irriterande för ögonen.

Läs våra praktiska tips från arbetet hemifrån.

Tips 03: Anslutningar

Att ansluta en extra bildskärm är väldigt enkelt, förutsatt att din dator har rätt videoportar. I de flesta fall har en stationär dator en VGA- och / eller DVI-port. En port är antagligen redan upptagen av din huvudmonitor, medan den andra porten är ledig för en extra skärm. Du kan behöva en adapter för detta, som omvandlar till exempel en DVI-signal till en VGA-signal. En sådan adapter levereras ofta med skärmen, men kan också köpas separat.

En modern HD-skärm kan anslutas till en ledig HDMI-port. Ändå är HDMI fortfarande inte standard på alla skärmar. Kontrollera därför alltid specifikationerna för skärmen du vill köpa. Inköp av ett nytt grafikkort kan också erbjuda en lösning: vissa kort har ingångar för upp till tio bildskärmar. En bärbar dator har redan en inbyggd bildskärm, men har ofta en port för att ansluta en extra skärm.

Det finns också delare med vilka du ansluter två skärmar till en port, men bilden är exakt densamma på båda skärmarna.

Tips 03 Videoportar, från vänster till höger: VGA, HDMI, DVI.

Tips 04: Windows huvudskärm

Windows 7, 8 och Windows 10 upptäcker automatiskt en andra skärm och slår på den. Det andra skrivbordet visas ursprungligen som ett tomt utrymme med ett utökat aktivitetsfält. Det kan vara så att Windows visar sin huvudskärm på fel bildskärm (för dig). Du kan enkelt ändra detta. Till exempel genom att byta kablar mellan bildskärmarna.

Om detta inte är möjligt kan du göra det med programvara: högerklicka på skrivbordet och välj Skärmupplösning . Båda skärmarna visas i alternativmenyn med siffrorna 1 och 2. Bildskärmarna kan dras med musen till ett arrangemang som exakt matchar hur det ser ut på skrivbordet. Genom att klicka på Identifiera visas ett stort antal, där nummer 1 är huvudskärmen.

För att ändra huvuddisplayen, aktivera en annan display och markera alternativet Ställ in denna display som huvuddisplay .

Tips 04 Skärmar kan placeras ganska exakt i Windows.

Tips 05: Visa Aktivitetsfält

Som standard visas Windows aktivitetsfält endast på huvudskärmen, den skärm som tilldelas nummer 1 i fönstret Skärmupplösning . I Windows 7 kan du bara justera detta med verktyg från tredje part (som UltraMon och gratis Z-Bar för att nämna några).

Lyckligtvis (och äntligen!) Du kan justera detta från och med Windows 8. Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Egenskaper . Du hittar alternativmenyn för flera skärmar på fliken Aktivitetsfält . Sätt en bock framför alternativet Visa aktivitetsfält på alla bildskärmar . Aktivitetsfältets knappar kan visas som önskat (t.ex. enskilda knappar, staplade, med eller utan text). Välj önskat alternativ under Visa aktivitetsfältets knappar på . Spara ändringarna med Apply / OK .

Tips 05 Från Windows 8 kan aktivitetsfältet visas på flera skärmar.

Tips 06: Vilken skärm som ska visas?

I menyn Skärmupplösning anger du vad som ska göras med huvudskärmen. Du vill antagligen utöka skärmen, vilket ger dig flera skrivbord, men du kan också kopiera (duplicera) den eller stänga av en av skärmarna. Du kallar dessa funktioner med kortkommandot Windows-tangenten + P . I Windows 8 öppnas ett tydligt sidofält med denna kombination.

När du ansluter en dator, till exempel en bärbar dator, till en TV, kommer Windows-tangenten + P ofta till nytta. Om du till exempel vill titta på en film är det irriterande att din bärbara dator visar en ljus Windows-startskärm. I sådana fall väljer du alternativet Visa skrivbordet endast på 2 (Windows 7) eller alternativet Endast andra skärmen (i Windows 8).

Tips 06 Med Windows + P kan du snabbt växla mellan skärmar.

Tips 07: Anslutning till TV

Att ansluta en stationär eller bärbar dator till en TV är väldigt enkelt, men du måste först veta vilken typ av kablar du behöver. En bärbar dator kommer sannolikt att ha en S-Video-, komposit-, VGA-, DVI- eller HDMI-port. Hur kabeln ska se ut i andra änden beror på TV: n. Komposit och S-video är nästan alltid standard på "gamla" TV-apparater, medan HDMI finns på varje HD-TV.

Om portarna på datorn och tv: n är olika behöver du en adapterkabel. För ljudet behöver du en standardljudkabel som du ansluter till hörlursporten, men med en HDMI-kabel behöver du inte längre en separat ljudkabel. När kablarna är anslutna väljer du rätt videokanal på TV: n. På datorn kan du använda tangentkombinationen Windows + P eller menyn Skärmupplösning för att välja rätt skärm.

På en HD-TV kommer den höga upplösningen att göra datorikonerna mycket små. Ändra därför upplösningen i Windows om så önskas.

Tips 07 Du kan ansluta varje dator och TV med en adapter.

Tips 08: Fjärrskrivbord

Med det gratis programmet Splashtop kan du använda din Windows- och Mac-dator till fullo på en surfplatta eller smartphone. Välj den personliga utgåvan. Klicka på Ladda ner Streamer längst ner på sidan . Detta är programmet som gör att en smartphone eller surfplatta kan komma åt datorn (Windows, Mac och Linux).

Ladda ner appen för iOS, Android via din mobila enhet. Appen skannar sedan det lokala nätverket efter tillgängliga datorer (datorn som Splashtop är installerad på måste vara på) och öppnar sedan datorskärmen i en upplösning anpassad för smarttelefonen eller surfplattan. Anslut en mus och / eller ett tangentbord för att göra den mobila enheten till en mini-bärbar dator!

Tips 08 Splashtop fungerar som en PC-adapter för smartphone och surfplatta

Tablett som andra skärm

Din surfplatta kan också användas som en andra skärm. Uttrycket "andra skärm" används ofta på TV för att indikera att när du tittar på en TV-show kan du delta via en speciell webbplats eller via sociala medier. Men med Netflix har du till exempel verkligen en andra skärm på en surfplatta. Du kan använda detta för att styra Netflix-applikationen på en spelkonsol eller smart-TV, medan du tittar på en annan Netflix-film eller startar om den aktuella videon på surfplattan. På så sätt kan du fortsätta titta i sovrummet utan att behöva starta om filmen.

Beroende på typen av surfplatta kan du också ansluta den till en bildskärm eller TV. Detta kan göras med en speciell Apple-videokabel eller trådlöst med Apple TV för iPad, eller med en microHDMI-kabel för många Android-surfplattor. Några nya tv-apparater och bildskärmar har MHL, en teknik som gör det enkelt att ansluta en smartphone eller surfplatta till skärmen medan enheten laddas samtidigt. Med alla dessa metoder är det mycket trevligare att titta på foton och videor i HD.

Använd din surfplatta som en andra skärm!