Sätt Chrome OS eller Linux Mint på en gammal dator

Windows 10 kan vara ett ganska tungt operativsystem för din gamla dator. Det är därför det kan löna sig att välja en lättare version, till exempel Chrome OS eller Linux Mint. I den här artikeln förklarar vi hur man installerar ett av de två operativsystemen.

Tips 01: Chromium OS

Du kanske känner till de billiga chromebooks från butiken. Dessa kompakta bärbara datorer kör Chrome OS-operativsystemet, där användarmiljön huvudsakligen består av Googles webbapplikationer. Du kan enkelt skapa något liknande själv, förutsatt att du har tillgång till en "gammal" bärbar dator (eller PC). Ett system med en rimlig processor och 2 GB RAM är vanligtvis tillräcklig. Tyvärr släpper Google inte nedladdningslänkar från Chrome OS. Eftersom Googles operativsystem är baserat på Chromium OS-projektet med öppen källkod, skiljer sig dock knappast båda versionerna från varandra. Lyckligtvis är Chromium OS fritt tillgängligt, och av den anledningen kommer vi att arbeta med detta operativsystem. Emellertid har den officiella webbplatsen för Chromium inte färdiga nedladdningslänkar,så du tvingas välja installationsfilen någon annanstans.

Med Chromium OS skapar du i princip din egen Chromebook

Tips 02: Ladda ner bild

För installationen av Chromium OS behöver du en lämplig installationsfil eller en så kallad bild. Det finns flera webbplatser där du kan få Chromium OS, även om vissa källor är förorenade med irriterande annonser. Vi har goda erfarenheter av den här webbplatsen. När du surfar här ser du tre webbkartor: dagligen, speciell och varje vecka. Fördelen med den speciella mappen är att dessa bilder har olika drivrutiner så att operativsystemet omedelbart accepterar all nödvändig hårdvara. Klicka på special och klicka sedan två gånger på kolumnen Senast ändrad. De senaste bilderna ska nu vara högst upp. Det är viktigt att du vet om din gamla dator har en 32-bitars eller 64-bitars arkitektur (se ruta 32 eller 64 bitar?). Med en dator med 32 bitar väljer du filen som börjar med Cx86OS. Om du har en dator med 64 bitar, ladda ner bilden som börjar med Cam64OS. Spara filen på din hårddisk.

32 eller 64 bitar?

Har ingen aning om din dator består av en 32-bitars eller 64-bitars arkitektur? Du kan enkelt ta reda på det i Windows. Öppna Kontrollpanelen och välj alternativet Kategori längst upp till höger bakom Visa av . De viktigaste detaljerna i ditt system visas via System och säkerhet och System . På raden Typ av systemet hittar den önskade informationen.

Tips 03: Extrahera bilden

Bilden är packad i en 7z-fil. För att extrahera detta arkiv behöver du ett lämpligt program. Till exempel använder du 7-Zip. Surf här för att ladda ner detta freeware och kör sedan installationen. Det är enkelt att extrahera den nyligen nedladdade 7z-filen. Högerklicka på den och välj Z-Zip / Extract-filer . Under Utdrag till väljer du önskad plats, t.ex. skrivbordet. Bekräfta med OK . Därefter är en img-fil på mer än 8 GB redo för dig. Detta är bilden av Chromium OS.

Tips 04: Win32 Disk Imager

Avsikten är att ditt Chromium OS snart kommer att starta från ett USB-minne, varefter du kör installationen på den avsedda PC eller bärbara datorn. Men innan det händer måste du först förbereda USB-minnet med bilden av Chromium OS. Se till att lagringsmediet har en kapacitet på minst 16 GB. Sätt i minneskortet i datorn och notera att alla sparade data raderas. För att förbereda USB-minnet använder du programmet Win32 Disk Imager. Surf här och klicka på den gröna nedladdningsknappen för att ladda ner det här verktyget. Efter installationen väljer du Chromium OS img filen i huvudfönstret i Image File . Kontrollera under Målenhetse till att USB-stickens enhetsbokstav är vald. Klicka slutligen på Skriv / Ja och vänta tålmodigt.

CloudReady

I den här artikeln kommer vi igång med bilder av det så kallade ArnoldTheBats utvecklingsteamet. Neverware är en annan leverantör av utmärkta installationsfiler. Även om detta operativsystem kallas CloudReady, består användarmiljön av Chromium OS. Många drivrutiner är redan integrerade, så CloudReady fungerar felfritt på de flesta system. Hemanvändare kan ladda ner detta operativsystem gratis. På webbplatsen Neverware hittar du en lista över främst bärbara datorer där CloudReady fungerar utan problem. System från bland annat Acer, Apple, Asus, HP och Toshiba är lämpliga.

Tips 05: Läser in Chromium OS

Nu är det dags att komma igång med din gamla bärbara dator eller dator, för du kommer att starta installationsguiden för Chromium OS. Sätt i USB-minnet i huset och starta systemet. Under startfasen trycker du på en snabbtangent för att öppna datorns systemmeny (bios). Detta är ofta F2 eller Delete. Navigera till startinställningarna (startmenyn) och välj USB-minnet som den första startdisken. Starta sedan om maskinen, varefter Chromium-logotypen visas efter ett tag. Efter några sekunder därefter visas ett engelskspråkigt välkomstfönster.

Tips 06: Grundinställningar

Innan du äntligen installerar Chromium OS ändrar du först några grundinställningar. Klicka på engelska (USA) längst ned till vänster och välj holländska för språk . Ändra om så önskas tangentbordslayouten och bekräfta med OK . Om det behövs kan du ändra specifika alternativ via tillgänglighet . Till exempel aktiverar du en stor muspekare och slår på hög kontrast. Om du använder ett system med en pekskärm, On Screen Keyboard funktionen kan vara ett intressant alternativ. Justera vid behov vissa inställningar och klicka på OK . Via Komma igångdu hamnar i nätverksinställningarna. Vill du registrera din dator i ett WiFi-nätverk? Välj Lägg till ett annat WiFi-nätverk och ange nätverksnamnet bakom SSID . Om du inte vet exakt, kolla till exempel din telefon där du också kan se nätverksdata. Ange också vilken säkerhetsmetod du använder för det trådlösa nätverket och ange lösenordet. Genom Anslutning kontrollerar du anslutningen. Ibland är det inte möjligt att ansluta av vaga skäl. Då är det bäst att ansluta maskinen till nätverket via en Ethernet-kabel.

Tips 07: Starta Chromium OS

Med Chromium OS har du snart tillgång till alla typer av Google-tjänster. Av den anledningen är det smart att logga in med ett Google-konto. Ange rätt e-postadress på din gamla dator och välj Nästa . Skriv motsvarande lösenord och öppna Chromium OS-användargränssnittet med Next . Tänk på att operativsystemet ännu inte är installerat på hårddisken på din PC eller laptop. Du kör nu Chromium OS i en levande miljö från USB-minnet. Klicka på Ta en rundturför att visa förklaringar av vissa funktioner. Således är Launcher längst ned till höger. Detta öppnar webbapplikationer som Chromium (webbläsare), Google Documents (ordbehandlare) och Files (explorer). De flesta applikationer öppnas som en separat flik i webbläsaren. Vill du ha ditt eget fönster för en specifik webbapplikation? Klicka på den med höger musknapp och välj Öppna som fönster . Starta sedan denna applikation. Om du vill ändra inställningar klickar du på den digitala klockan längst ner till höger och sedan på växeln.

Du kör först Chromium OS från ett USB-minne i livemiljön

Tips 08: Utför installationen

När du är nöjd med Chromium OS kan du installera operativsystemet på en lagringsenhet på datorn. En SSD fungerar bäst för ett supersnabbt system, även om Chromium OS också är ganska snabbt från en traditionell disk. Tänk på att Chromium OS kommer att skriva över hela disken, eftersom ett dubbelt startsystem tyvärr inte är möjligt. Öppna först kommandofönstret med genvägen Ctrl + Alt + F2. Skriv root och tryck Enter. Skriv sedan kommandot / usr / sbin / chromeos-install --dst / dev / sda , varefter du bekräftar igen med Enter. Skriv y och tryck på Enter för att slutföra installationen. Efter en tid visas ett engelska meddelande om att du kan ta bort USB-minnet. Starta om datorn och vänta tills Chromium OS visas.

Uppdatera Chromium OS

Uppenbarligen vill du använda den senaste versionen av Chromium OS. Du gör detta genom att regelbundet manuellt söka efter nya uppdateringar. Öppna webbläsaren Chromium och klicka på Justera och hantera Chromium uppe till höger (ikon med tre punkter). Via About Chromium OS kan du använda Sök efter uppdateringar för att kontrollera om du kan uppdatera operativsystemet.

Tips 09: Linux Mint

Chromium OS är ett ganska obehandlat operativsystem, särskilt lämpligt för personer som huvudsakligen surfar på nätet och hämtar e-post via en webbklient. Om du vill kunna göra mer på datorn och även installera dina egna program behöver du ett mer komplett operativsystem. Linux Mint är väl lämpad för äldre system på grund av de låga systemkraven. De flesta datorer med 2 GB RAM-minne kan användas utan problem med Linux Mint. Även system med 1 GB RAM är vanligtvis lämpliga, även om gränssnittet kan vara lite långsammare. För att ladda ner installationsfilen, surfa här. Som du kan se finns flera versioner av Linux Mint. Kanel och MATE är de mest kända utgåvorna, det spelar ingen roll vilken du väljer. Stegen i den här artikeln beskriver installationsproceduren för kanel.Bestäm om du vill installera ett 32-bitars eller 64-bitars operativsystem och klicka på motsvarande länk. Nedladdningsplatser från flera länder visas. Klicka på en länk och spara iso-filen.

Linux Mint är lämplig för dem som vill kunna installera sin egen programvara på datorn

Mint ovanför Windows 10

För övrigt finns det flera skäl att välja Linux framför Windows 10. Förutom det faktum att Mint erbjuder ett lättare alternativ för din gamla dator, till skillnad från Windows, spelar oro för integritet en mindre viktig roll. Även om Windows 10 har sammanställt alla sekretessrelaterade inställningar på ett ganska tydligt sätt, vill Microsoft veta mycket om vår datoranvändning som standard. Dessutom kan alla obligatoriska uppdateringar införa en ny sekretessinställning som är aktiverad som standard. Microsoft har också varit lite flytande när det gäller att avbryta stödet för gammal hårdvara.

Tips 10: Levande miljö

Isofilen du just laddade ner är en bild av Linux Mint. Detta utför installationen. Förberedelserna för installationen är identiska med de tidigare diskuterade Chromium OS (se tips 4 och 5). Så du använder Win32 Disk Imager för att skriva ISO-bilden till ett USB-minne. Starta sedan den gamla datorn från detta USB-minne. Du hamnar först i en engelskspråkig live-miljö av Linux Mint. Användargränssnittet är lite långsamt, men du kan titta runt här utan att behöva installera någonting direkt. Längst ner till vänster hittar du menyn där du kan komma åt olika förinstallerade applikationer.

Tips 11: Installera Mint

Om du väljer att installera Linux Mint dubbelklickar du på Install Linux Mint i den levande miljön . Installationsguiden visas. Välj holländska och klicka på Fortsätt . Om du vill registrera datorn i ett trådlöst nätverk väljer du rätt inställningar nu. I nästa steg frågar operativsystemet om det har tillstånd att installera programvara från tredje part, till exempel grafikkortdrivrutiner. Placera en kontroll framför detta alternativ så att Linux Mint känner igen datorns hårdvarukomponenter. I nästa steg anger du på vilken disk du vill installera denna Linux-distribution. Standardalternativet är Radera disk och installera Linux Mintvald. Detta är ett bra val om du inte vill göra något annat med datorn. Om det fortfarande finns en (gammal) version av Windows kan du också installera Linux Mint som ett andra operativsystem. I så fall väljer du Install Linux Mint bredvid Windows . I så fall väljer du vilket operativsystem du vill ladda under startprocessen. Detta kallas ett dualboot-system. Gör ett val och bekräfta med Installera nu / Nästa . I de återstående stegen anger du rätt tidszon och tangentbordslayout. Du kommer också med ett användarnamn och lösenord. Välj Fortsätt för att slutföra installationen. Klicka slutligen på Starta om nu .

Tips 12: Första start

När din dator har startats om anger du lösenordet som du just skapade. Användargränssnittet ser lite annorlunda ut jämfört med den levande miljön. Välkomstskärmen ger dig till exempel tillgång till nya funktioner och dokumentation, och det officiella språket är nu holländska. På skrivbordet hittar du också en personlig mapp där du kan lagra dokument. Längst ner till höger finns flera systemikoner där du bland annat kan konfigurera nätverks- och tidsinställningar. Vill du veta om det finns några uppdateringar? Gå till Meny / Administration / Update Manager (Update Manager) och klicka på OK så söker Linux Mint efter uppdateringar. Klicka på Installera uppdaterade paket och ange lösenordet. Välj sedan Autentisera och din dator är helt uppdaterad.

Tips 13: Programhantering

Linux Mint har redan många intressanta program på egen hand. I menyn hittar du till exempel VLC Media Player, GIMP, Firefox, Thunderbird och LibreOffice. Kort sagt, du kan redan göra grundläggande uppgifter som att titta på videor, redigera foton, surfa, e-post och ordbehandling. Är du nyfiken på vad du kan installera mer under Linux Mint? Gå till Meny / Administration / Programadministration . Här är alla typer av program, indelade i olika kategorier. Du hittar till exempel Skype (videosamtal), Steam (spel) och Caliber (hantering av e-böcker). Vill du installera något? Klicka på programnamnet för att öppna ytterligare detaljer. Ange sedan lösenordet via Installera . Bekräfta med Autentisera .