Återställ filer från trasig extern hårddisk

En extern hårddisk är ett bekvämt sätt att säkerhetskopiera dina filer. Men vad ska du göra om du har en trasig hårddisk?

Säkerhetskopiering är en av de viktigaste sakerna att göra om du inte vill förlora dina filer. Det är tillrådligt att göra flera säkerhetskopior på olika media, t.ex. externa hårddiskar, och om du vill, även i molnet. Men om du inte har det och din externa hårddisk innehåller de enda kopiorna av viktiga filer, har du ett problem när den här enheten går sönder. Hur kan du sedan återställa dina filer? Läs också: Hur man klonar en hårddisk.

Om du kan komma åt dina filer är det en bra idé att säkerhetskopiera dem just nu.

Konstigt ljud

Om skivan gör ett konstigt ljud är det bättre att lämna skivan helt ensam för att inte orsaka ytterligare skador. Tyvärr måste du i det här fallet lämna filåterställningen till ett professionellt företag.

Om skivan inte gör något konstigt kan du ibland göra något själv för att få tillbaka dina filer. En extern hårddisk är egentligen bara en intern hårddisk i ett hölje. Det kan vara så att det inte är något fel på själva enheten utan att det finns ett anslutningsproblem.

Hus

Med en skruvmejsel kan du försiktigt ta bort skivan från huset. När du ser att kabeln har lossnat från kontakten kan du ansluta den till hårddisken. Kontrollera sedan om den externa hårddisken fungerar igen.

Om kabeln inte är lös kan det vara ett problem med kontakterna på huset. Ta bort enheten från höljet och anslut den direkt till datorns USB-port med en SATA USB-adapter.

Säkerhetskopiering

Om du kan komma åt dina filer är det en bra idé att säkerhetskopiera dem just nu. Eftersom det inte är något fel på själva enheten kan du sätta tillbaka den i ett annat hölje om du vill.

Om du inte ser några filer finns det ett problem med enheten och du kan försöka använda återställningsprogram för att få tillbaka dina filer. Om det inte fungerar är det dags att ringa ett professionellt företag.