På detta sätt uppgraderar du från hdd till ssd

Genom att köpa och använda en SSD kan du ytterligare förbättra datorns prestanda. En SSD är mycket snabbare än en vanlig hårddisk. Du kan till exempel uppgradera från hårddisk till SSD.

SSD-enheter blir billigare, vilket gör att du köper dem mer attraktiva. Även om du har en äldre bärbar dator kan det löna sig att förse den med en SSD under de senaste arbetsåren, eftersom chansen att din gamla hårddisk kommer att misslyckas innan resten av hårdvaran är ganska hög.

Naturligtvis är det viktigt att vara noga med vilken SSD du köper. Du kan ta hänsyn till läs- och skrivhastigheten för en SSD, mängden tillgängliga gigabyte och energiförbrukningen. Det senare är viktigare med till exempel bärbara datorer eller en NAS.

Skapa klon

Om du har köpt en ny SSD och vill placera den i din dator som en ersättning för din befintliga 'gammaldags' hårddisk, måste du naturligtvis först göra en säkerhetskopia. I den här artikeln använder vi det kostnadsfria verktyget EaseUS Todo Backup för det. Med denna programvara kan du göra separata säkerhetskopior, men ännu viktigare, också en sektor-för-sektor-klon av din gamla hårddisk. Och det är nödvändigt om du vill överföra data från den gamla hårddisken direkt till den nya, komplett med startpartition och en fungerande Windows 10-installation. Vill du lära dig mer om att göra en säkerhetskopia? Se sedan vår kurs: Backup and Restore (bok & online-kurs).

Anslut gamla och nya enheter

Att göra en klon är enklast om din PC eller laptop har en extra kortplats för att placera en andra hårddisk. När du skapar en klon fungerar det snabbast om du kan överföra den direkt till din nya SSD. Det finns också USB-dockningsstationer eller till och med separata kablar som du kan ansluta en (ny) hårddisk eller SSD externt till USB-porten. Windows 10 känner bara igen den här disken som en extra hårddisk och EaseUS Todo Backup kan också hantera detta.

Överför data

När du har anslutit din nya SSD till din dator kan du börja klona den gamla hårddisken till den nya. Starta EaseUS Todo Backup och vänta på att programvaran är klar med initialiseringen.

När programmet har hittat alla dina enheter klickar du på knappen System Clone högst upp till höger . Med det här alternativet gör du en exakt kopia (klon) av din gamla hårddisk direkt till den nya. System Clone tar automatiskt startpartitionen, Windows-partitionen och eventuella extra partitioner på systemdisken och överför dem direkt till din nya SSD.

Vänta en minut

Överföring av data från den gamla hårddisken till den nya kan ta ett tag, beroende på partitionernas storlek. I vårt fall tog överföringen ungefär en halvtimme.

Gammal hårddisk ut

Körde klonen framgångsrikt? Koppla sedan bort din nya SSD från din dator. Observera, gör detta på det "snygga" sättet: högerklicka på USB-ikonen och välj Mata uti snabbmenyn. På detta sätt kan du vara säker på att inga fler data skrivs eller att skivan fortfarande används på något annat sätt. Har du anslutit din nya SSD internt? Stäng först av datorn helt, ta bort strömkabeln från datorn och koppla bort din SSD igen. Beroende på hur ditt system är konfigurerat kan du nu också ta bort din gamla hårddisk inuti din dator. För den här artikeln använde vi en bärbar dator, som har plats för en hårddisk, så i vårt fall ersätter vi den gamla interna hårddisken med en ny SSD, på vilken vi precis överförde klonen på hela hårddisken.

Sätt i SSD

Att placera SSD är enkelt och faktiskt i omvänd ordning att du tog bort den gamla enheten. Obs! Om du byter ut en hårddisk från en stationär dator passar en SSD vanligtvis inte direkt i systemfacket. Det beror på att vanliga stationära hårddiskar är 3,5 tum breda, medan SSD-enheter alltid är 2,5 tum breda. För att överbrygga skillnaden i bredd behöver du en så kallad konsol: en metall- eller plastram där du skruvar in SSD-skivan och placerar den sedan i din 3,5-tums enhetsfack på den stationära datorn. Bärbara datorer har vanligtvis alltid ett 2,5-tums enhetsfack, så en ny SSD passar direkt i kortplatsen utan justering.

Starta om dator

Om du har klonat på din gamla hårddisk till din nya SSD med EaseUS Todo Backup, är det en fråga om att sätta i den nya SSD, stänga locken och starta om din dator eller bärbara dator. Så länge du har anslutit den nya SSD-enheten till samma port som den gamla hårddisken startar din dator direkt från den nya enheten utan att du behöver göra något annat.

ID AV AHCI

På vissa bärbara datorer måste du vara uppmärksam när du installerar en ny SSD. Två standarder, IDE eller AHCI, kan användas för att styra hårddisken. Den första är faktiskt en äldre standard som fungerar långsammare, så du bör alltid välja AHCI. Men med äldre BIOS kan det hända att porten till din nya enhet automatiskt ställs in på IDE. Om du skapade en klon av hårddisken medan den var på ACHI, men den nya SSD-enheten drivs av IDE, startar Windows inte. Så kontrollera i förväg om din nya SSD verkligen är inställd på AHCI.

Prestanda

Den största fördelen med en SSD jämfört med en vanlig hårddisk är hastigheten. En SSD har inga rörliga delar och består av snabbt flashminne, medan en vanlig hårddisk har läs- och skrivhuvuden, som läser och skriver data från roterande magnetiska skivor. Denna läsning och skrivning tar mycket tid, eftersom läs- och skrivhuvudena måste hämta informationen från flera platser spridda över dessa skivor. Det är också anledningen till att du regelbundet bör defragmentera och rengöra en konventionell hårddisk.

I praktiken

Efter installation av en SSD märker du omedelbart en skillnad jämfört med en gammal konventionell hårddisk. Du kan se det till exempel i starttiden för Windows, som då är en bråkdel tre eller fyra snabbare än med en vanlig hårddisk. Du kommer också att märka det när du startar program, de kommer att visas på din skärm mycket snabbare. Även när du kopierar och flyttar filer - särskilt om de är stora - kommer du att märka en skillnad direkt efter installation av en SSD. Även uppgradering av en hårddisk i en äldre bärbar dator kan erbjuda många fördelar, så att du kan använda din gamla enhet några år längre, speciellt om du också investerar några tiotal i lite extra arbetsminne.

Vi utförde också några enkla riktmärken för att mäta skillnaden i prestanda mellan den gamla situationen (med en vanlig Samsung-hårddisk) och den nya (med en Patriot Burst 240 GB sata III SSD) på en gammal Compaq Presario CQ70-200EED från 2009.

BENKMÄRKEN
SAMSUNG 250 GB hårddisk PATRIOT BURST 240 GB SSD
Boot laptop kall: 1: 08.20 0: 33,68
Omstart: 2: 32,67 1: 02.55
Genomsnitt läshastighet: 51,40 MB / s 239,79 MB / s
Genomsnitt skrivhastighet: 47,18 MB / s 154,06 MB / s
Genomsnitt läsåtkomsttid: 19.555 ms 0.240 ms
Genomsnitt skrivåtkomsttid: 24.074 ms 1667 ms

Till sist

En SSD kan vara en bra investering för att till och med förse din gamla bärbara dator med en hastighetsuppgradering, men speciellt om du redan har en ganska modern dator, ger en SSD en enorm ökning i datorns prestanda.

Även om du är ute efter en extern enhet kan du välja en SSD. Inte bara är en extern SSD mycket snabbare vid dataöverföring, de är också mycket mindre sårbara än traditionella hårddiskar eftersom det inte finns några rörliga delar. Detta har den stora fördelen att du kan lägga din externa SSD bekymmersfri i väskan när du går ut.

Om du ännu inte vet vilken SSD du vill köpa kan du läsa den här artikeln. Vi testade inte mindre än 45 SSD-enheter i detta. Vi förklarar också vad du bör vara uppmärksam på när du köper en SSD.