Vad tar USB 3.1 med sig?

Den nya USB 3.1-standarden erbjuder snabbare hastigheter än vad vi var vana vid från USB 3.0 hittills. Samtidigt har företagen bakom den populära standarden kommit med en ny kontakt: USB Type-C är inte bara bekväm att använda utan erbjuder också olika nya möjligheter.

USB-porten är oumbärlig på en modern dator: oavsett om det är en mus och ett tangentbord, en extern hårddisk, en skrivare eller en webbkamera, idag är nästan alla kringutrustning anslutna med en och samma kontakt. Alla som redan arbetade med datorer för mer än femton år sedan kommer ihåg tiden för många olika anslutningar och kommer att uppskatta användarvänligheten hos USB ännu mer. Läs också: I tre steg - förvandla ditt USB-minne till en åtkomstnyckel.

USB introducerades 1996 och de ursprungliga versionerna (USB 1.0 och 1.1) hade en maximal genomströmning på 12 megabit per sekund, som då kallades Full Speed ​​USB. USB 2.0 - Hi-Speed ​​USB i officiellt jargong - följde 2000 och erbjuder 40 gånger högre prestanda: 480 megabit / s. USB 3.0 eller SuperSpeed ​​USB dateras från 2008 och erbjuder överföringshastigheter på upp till 5 gigabit / s. Med alla dessa befintliga varianter, tack vare så kallad 8b / 10b-kodning, går för varje 8 bitar som skickas 10 bitar faktiskt över kabeln. Som ett resultat är datahastigheterna för de tre standarden 1,2 megabyte / s, 48 ​​megabyte / s respektive 500 megabyte / s. Tack vare de övergripande kostnaderna för de använda protokollen kan du i praktiken uppnå hastigheter på upp till cirka 0,8 Mbyte / s, 35 Mbyte / s och 400 Mbyte / s med USB 1.1, 2.0 och 3.0.

USB 3.1

De 400 mbyte / s som USB 3.0 kan erbjuda i praktiken är mer än tillräckligt för många applikationer, men blir en flaskhals för andra applikationer. Tänk på externa enheter, till exempel: tack vare SSD-teknik är det enkelt att skapa en extern disk som erbjuder hastigheter upp till gigabyte per sekund, men det måste finnas ett gränssnitt som stöder det. Men även för kameror som vidarebefordrar (praktiskt taget) okrypterad HD eller Ultra HD-video, till exempel, kan USB 3.0 erbjuda för lite hastighet.

Därför slutfördes usb3.1-standarden 2013. De första produkterna finns nu på marknaden. Den nya versionen heter SuperSpeed ​​+ och signalhastigheten har fördubblats från 5 gigabit / s till 10 gigabit / s. Samtidigt har 8b / 10b-kodningen ändrats till 128b / 132b, eller för varje 128 bit data finns 132 på kabeln. Detta säkerställer mindre förlust och innebär att USB 3.1 kan transportera upp till 1241 Mbyte / s. I praktiken förväntas hastigheter upp till cirka 1000 mbyte / s vara möjliga, mer än dubbelt jämfört med USB 3.0!

USB 3.1 kan använda samma kablar som USB 3.0, faktiskt har ingenting förändrats när det gäller hårdvara. Samtidigt utvecklades dock en ny kontakt som kommer att diskuteras nedan. Där usb3.0-portar på de flesta datorer och bärbara datorer kan kännas igen med en blå färg - vilket aldrig har varit obligatoriskt - föreskriver konsortiet bakom standarden för usb 3.1 en blågrön färg. I praktiken används det dock av få tillverkare av moderkort, datorer och bärbara datorer.

Oklar

När det gäller oss är en stor miss av konsortiet bakom standarden att med introduktionen av USB 3.1 den nya standarden med högre hastighet officiellt kallas 'USB 3.1 Gen 2' och att USB 3.0 kallas retroaktivt 'USB 3.1 Gen 1 'Titlar. Lyckligtvis deltar många hårdvarutillverkare inte i denna oklara namngivning och väljer den tydliga och enkla USB 3.0 och USB 3.1. Men det finns till exempel moderkort där tillverkaren säger "2x usb 3.1 Gen 2 och 6x usb 3.1 Gen 1". För att göra det ännu mer irriterande finns det också tillverkare och webbshoppar som inte använder generationstillägget. Till exempel har den nya Apple MacBook en USB3.1-anslutning. I de flesta butiker är det dock inte klart i specifikationerna att det är USB 3.1 Gen 1, faktiskt den välkända USB 3.0.

Ny kontakt

Nästan samtidigt med den nya usb3.1-standarden levererade konsortiet av tillverkare som utvecklar standarden också en ny kontakt: USB Type-C. Framför allt bör den här nya kontakten erbjuda bättre användarvänlighet. Type-C-kontakten är ungefär lika stor som den befintliga mikro-USB-kontakten, men den är vändbar, vilket betyder att det spelar ingen roll hur du ansluter den till en enhet. Ägare av en iPhone eller iPad med en Lightning-kontakt vet hur praktiskt en sådan vändbar kontakt är.

Type-C-kontakten finns också för både den så kallade värden och klientsidan. Med andra ord: samma kontakt på båda sidor av kabeln! Detta stoppar skillnaden mellan de så kallade Type-A-kontakterna som du vanligtvis hittar på PC och laptop och Type-B-kontakter som du hittar på kringutrustning och mobila enheter. Detta är särskilt goda nyheter för tillverkare av bärbara datorer, eftersom den normala USB-kontakten nu är en begränsning för att göra bärbara datorer tunnare.

Som skrivet är den nya kontakten separat från usb3.1-standarden. Detta innebär att fina USB3.0-portar med Type-C också kan implementeras. Så är det till exempel på den nya MacBook. Samtidigt kan USB 3.1 också användas med befintlig Type-A-kontakt. Tills hela branschen är över på Type-C-kontakter, vilket troligtvis kommer att hända, måste vi tippa med alla typer av adapterkablar ett tag.