Ett optimalt hemnätverk i 14 steg

De flesta hemnätverk lämnar något att önska eller är ofullständiga eftersom inte alla enheter som kan anslutas är anslutna. I den här artikeln ska vi ansluta allt tillsammans och ansluta till internet. Du läser vad som är bäst för din situation.

Tips 1: Nätverksinstallation

I den här artikeln antar vi en grundläggande nätverksinstallation som finns i nästan allas hem. Internet tillhandahålls av ett bredbandsmodem via kabel, ADSL eller på annat sätt. Det finns en router tillgänglig (oavsett om den är integrerad i bredbandsmodemet) som du kan ansluta trådbunden utrustning (via LAN-portar) och trådlös (via WiFi). Vi antar att ditt WiFi-nätverk är ett säkert WiFi-nätverk. Säkerheten styrs av en speciell WPS-knapp på din router (eller modem) eller av ett starkt WiFi-lösenord. Det är användbart om du känner till ditt WiFi-lösenord, till exempel om du vill utöka täckningen med en WiFi-repeater (tips 8). Du kan enkelt ta reda på WiFi-lösenordet och säkerhetstekniken med WirelessKeyView. Kör det här programmet på en dator som är ansluten till ditt WiFi-nätverk.

Tips 2: Trådbundet och trådlöst

Vi frågas regelbundet: "Vad är bättre, trådbundet eller trådlöst?" . Svaret är enkelt: kabelanslutet. Allt du ansluter till ditt hemnätverk fungerar mer stabilt än via ett trådlöst nätverk. Du kommer inte att drabbas av problem med räckvidden, glömma ditt WiFi-lösenord eller störningar från andra WiFi-nätverk. Hushållsapparater kan också skruva upp ditt WiFi-nätverk. Mikrovågsugnen nämns ofta, men i praktiken finns det mer. Verkligt problematiska är fysiska hinder, byggnads- och byggmaterial i ditt hem och billiga trådlösa säkerhetskameror (eller andra enheter som överförs permanent på samma frekvens). Ett annat argument för en trådbunden anslutning är hastighet. Detta är vanligtvis mycket högre om du ansluter din utrustning med en nätverkskabel,speciellt med en mycket snabb internetanslutning.

Tips 3: När är WiFi?

Företaget är kabelanslutet, men det här är ibland inte riktigt användbart. En Ethernet-kabel är till och med omöjlig för surfplattor och smartphones och är särskilt opraktisk för vardagsrumsdatorbäraren. Välj alltid en nätverkskabel om det också är praktiskt möjligt, till exempel för stationär PC i studien, nätverksskrivaren eller nätverksenheten (NAS). En nätverkskabel är också att föredra för din TV, spelkonsol eller mediestreamer snarare än att röra sig med WiFi-donglar. Du kan läsa mer om detta i tips 13. Använd ditt Wi-Fi-nätverk för all utrustning där en nätverkskabel inte är ett alternativ: smartphone, surfplatta, Chromecast 1 (även om en kabel nyligen har införts för detta), och så vidare. Eller om det bara är väldigt besvärligt, till exempel din bärbara dator som du använder på flera ställen.

Tips 4: För få portar

Möjligheten att ansluta utrustning som är ansluten till ditt modem / router är vanligtvis begränsad till högst fyra LAN-portar. Om du saknar detta kan du enkelt utöka antalet portar med en switch. Välj en snabb som uppfyller gigabitstandarden (1000 Mbit / s). Du kan köpa en switch för några dollar och har till exempel 5 eller 8 extra LAN-portar. Det är enkelt att ansluta eftersom det inte finns några inställningar. Anslut en LAN-port på switchen till en LAN-port på ditt modem / router med en vanlig nätverkskabel och du har extra portar för att utöka ditt hemnätverk.

Tips 5: Hastighet ömsesidigt

Gigabit är den nuvarande standardhastigheten för trådbundna hemnätverk. Det är möjligt att ditt modem / router stöder en lägre hastighet, till exempel 10/100 Mbit. Detta kan förhindra att viss nätverksutrustning fungerar optimalt. Bra exempel är NAS (nätverkslagring) och media streamer på din TV: det är trevligt att arbeta med högsta möjliga hastighet. Köp av en switch som diskuterades i föregående tips kan erbjuda en lösning, till exempel för att låta din stationära PC och NAS kommunicera med varandra snabbare. Anslut båda enheterna som är anslutna till gigabit-omkopplaren och anslut den till ditt modem / router. På detta sätt har du den högsta uppnåbara hastigheten. Närmar du dig NAS via WiFi? Då avbryts hastighetsförstärkningen. Maxhastigheten beror alltid på den långsammaste mellanlänken.

Tips 6: Downshift

Om din dator är ansluten till en switch eller modem / router kan du vara nyfiken på den maximala hastigheten. Detta är den hastighet som de anslutna enheterna "godkänner" att använda med varandra.

AdapterWatch visar dessa data i kolumnen Gränssnittshastighet . Det finns ett långt antal. Om du tar bort de senaste sex nollorna har du hastigheten i Mbit (megabit). Med en trådlös adapter kan hastigheten alltid ändras eftersom anslutningen beror på alla typer av externa faktorer.

Om du ser en lägre hastighet än väntat med en trådbunden nätverksanslutning, till exempel 100 Mbit istället för 1000 Mbit, kan detta ha flera orsaker. Om din dator eller strömbrytare bara kan hantera 100 Mbit och den andra enheten 1000 Mbit, växlar den automatiskt tillbaka till en lägre hastighet. Om 1000 Mbit är möjligt på båda sidor kan hastigheten ändå justeras nedåt vid dålig kabeldragning eller felaktiga anslutningskontakter för att bibehålla stabiliteten. Du kan räkna ut detta genom att prova en kortare nätverkskabel.

Tips 7: Flytta WiFi

Den bästa lösningen för att felsöka Wi-Fi-nätverkets täckning är att flytta Wi-Fi-åtkomstpunkten fysiskt. Vanligtvis är det bästa stället en central plats i ditt hem. Detta är enklast om ditt modem och WiFi-routern är separata rutor, eftersom det är svårt att flytta ett modem i praktiken (det måste vara så nära den plats där din internetanslutning kommer in i ditt hem.

Tips 8: Mer WiFi-utbud

Om det inte är möjligt att fysiskt flytta ditt WiFi-nätverk eller om du inte vill köra fula kablar genom ditt hus kan du överväga en WiFi-repeater. En WiFi-repeater kostar högst några dollar och behöver bara ett uttag. Det är enkelt att installera om du följer tillverkarens manual så lydigt som möjligt. Kort sagt, en WiFi-repeater plockar upp ditt befintliga WiFi-nätverk och sänder det igen. För konfigurationen kan du behöva säkerhetskoden för ditt WiFi-nätverk och du måste veta vilken säkerhetsteknik (WPA, WPA2 eller annat) som används (se tips 1). Den enda nackdelen med en repeater är att ditt "utökade" WiFi-nätverk bara är hälften så snabbt som ditt vanliga WiFi-nätverk.

Tips 9: Brobyggare

Det finns WiFi-repeater till salu med en extra Ethernet-anslutning. Genom att välja ett så kallat "bridge-läge" kan du "konvertera" det trådlösa nätverket till en Ethernet-anslutning på detta sätt.

Sammanfattningsvis hämtas ditt WiFi-nätverk av WiFi-repeatern i "bryggläge" och är tillgängligt härifrån som en trådbunden nätverksanslutning. Detta arrangemang har inga fördelar för högre hastighet, men erbjuder andra möjligheter. Till exempel, om en 'smart enhet' (kontrollcenter för solpaneler, väderstation, DVD-spelare etc.) inte stöder WiFi eller är svår att nå en vanlig nätverkskabel, kan du fortfarande inkludera enheten i ditt hemnätverk med detta trick.

Tips 10: USB-dongel

Om WiFi-intervallet inte är optimalt från till exempel köket och att flytta din WiFi-router eller wiki-åtkomstpunkt inte är alternativ, kan PC- eller bärbara användare göra ett trick. Köp en USB WiFi-dongel för tio euro. Anslut dongeln via en USB-förlängningskabel och du har en slags "rörlig WiFi-antenn". På så sätt kan du fortfarande arbeta via WiFi och du kan bättre plocka upp en svåråtkomlig trådlös åtkomstpunkt. Detta trick fungerar också bra i ett hotellrum, på campingen eller för att hämta en hotspot från en semesterlägenhet.

Tips 11: Homeplug

För varje situation där WiFi inte är möjligt eller stör för mycket, och att dra i (extra) kablar inte är ett alternativ, finns det ett tredje alternativ: HomePlug (även kallat powerlan). Ett trådbundet nätverk transporteras via uttaget och elkablarna. Det fungerar enligt följande: en HomePlug har minst två adaptrar (pluggar). Du ansluter en HomePlug-adapter till ditt modem / router via en nätverkskabel. Du ansluter den andra HomePlug-adaptern med en nätverkskabel till den enhet som behöver nätverksanslutningen. Genom att ansluta båda adaptrarna till uttaget och följa en engångsparningsprocedur upprättas anslutningen och din nätverkssignal transporteras semi-trådlöst genom ditt hus via elnätet. En HomePlug-uppsättning kostar cirka sjuttio euro.

Tips 12: HomePlug-alternativ

HomePlugs hastighet beror på många faktorer och det inkluderar dess stabilitet. Undvik dubbla pluggar och eluttag. En HomePlug behöver inte anslutas direkt till ditt modem / router, den kan anslutas till vilken nätverkskabel som helst. HomePlug-teknologin är ett utmärkt komplement till svåråtkomliga platser där du vill ansluta utrustning. Tack vare HomePlug kan du till exempel placera en nätverksskrivare utom synhåll (i garaget, skjulet eller vinden) utan att behöva köra kablar. HomePlug-apparater finns i många varianter, till exempel med en integrerad switch så att du kan ansluta mer än en enhet eller med en inbyggd WiFi-åtkomstpunkt.

Tips 13: Anslut kreativt

Den bästa lösningen för att ansluta ditt hemnätverk så bra som möjligt börjar med att planera en plan. Många scenarier har mer än en lösning, men vilken väljer du? Var kreativ och sätt alltid stabilitet först. Ett exempel: du körde en gång en nätverkskabel till TV: n. Nu stöter du på denna begränsning, eftersom alla enheter runt din TV har en nätverksanslutning. I det här fallet kan du köpa ett dyrt HomePlug-set med en inbyggd omkopplare eller försöka tinka din utrustning via WiFi-donglar eller repeater. Onödigt instabil och utsatt för fel! Den bästa lösningen för detta scenario är en billig switch (tips 4). Anslut detta till nätverkskabeln med din TV och anslut all utrustad kabel till strömbrytaren. På så sätt kan du fortfarande ansluta din smart-TV, spelkonsol, Raspberry Pi, DVR,Anslut blu-ray-spelare, Chromecast 2 och andra enheter.

Tips 14: Gammal router

För att avsluta den här artikeln, ett tips som bara är lämpligt för experter som fortfarande har en gammal router någonstans. Låt inte detta bli dammigt, du kan göra roliga saker med detta för ditt hemnätverk. Genom att stänga av DHCP-servern och WiFi sitter du kvar med en gratis switch. Om du lämnar din WiFi på (stänger av DHCP!) Och ansluter den gamla routern via en LAN-port har du en extra WiFi-åtkomstpunkt. Ändra vid behov kanalinställningarna för det extra WiFi-nätverket för att förhindra störningar.

Slutligen finns det DD-WRT 'super firmware'. Om du har tur kan du installera detta på din router. DD-WRT finns för många populära routrar från olika tillverkare. Med DD-WRT kan du förvandla en router på 50 euro till en med funktioner på en router på 500 euro. Ditt nätverk får alla slags extrafunktioner, till exempel en repeater, bridge, VLAN och andra saker som experter älskar. Som du kan läsa från terminologin är DD-WRT absolut inte lämplig för nybörjare. Uppdatering av routerns firmware är alltid en risk. I det mest positiva fallet kommer det att ge dig en superrouter med många extra funktioner. Chansen att du gör en tegelsten på din router på grund av ett fel eller fel firmware-flash är tyvärr också närvarande.