Ge Windows 10 startmeny ett klassiskt utseende med Classic Shell

Inte alla är nöjda med startmenyn i Windows 10. Lyckligtvis kan du använda Classic Shell-verktyget för att anpassa startmenyn. Vi kommer att förklara hur man gör det i den här artikeln.

Inte alla är nöjda med det ständigt föränderliga utseendet och layouten på Windows 10-startmenyn. I Windows 8 försvann till och med startmenyn, vilket orsakade frustration för många. Och i Windows 10 har Microsoft gjort några mycket drastiska förändringar som inte uppskattas av alla. I Windows 10 finns det bara begränsade alternativ för att anpassa startmenyn. Du kan till exempel justera eller gruppera brickor medan du också kan justera vyn "Alla appar". I den här artikeln kan du läsa hur. Förresten arbetar Microsoft med en ny startmeny, vilket vi kan förvänta oss med nästa uppdatering av Windows 10.

Om du inte vill vänta på det finns lyckligtvis det gratis Classic Shell-programmet, med vilket du kan justera utseendet och layouten på startmenyn. Läs också: Det här är vad du ska göra om din Windows 10-startmeny slutar fungera.

Vad är Classic Shell?

Classic Shell är ett program som gör det möjligt att anpassa startmenyn i Windows 10 efter din smak. Programmet ersätter inte den ursprungliga Windows 10-startmenyn: den kan fortfarande nås genom att helt enkelt hålla ned Skift- knappen medan du klickar på startmenyn.

Classic Shell stöder 40 olika språk, så om du använder Windows 10 på holländska kommer du inte plötsligt att få en engelskspråkig startmeny om du inte vill.

Om du har laddat ner och installerat Classic Shell kommer du att se inställningarna för programmet istället för startmenyn när du klickar på startmenyn för första gången. Om du stänger inställningsmenyn utan att ändra något kommer Windows 7 att se ut i startmenyn.

Högerklicka på startmenyn och välj Inställningar för att återgå till inställningsmenyn. Här kan du välja mellan tre olika stilar. Den klassiska stilen är liknande den i Windows 95 och 98. Classic med två kolumner är lik Vista startmenyn. Och Windows 7 liknar stilen på startmenyn i Windows 7.

Du kan också välja mellan två olika startknappar, eller så kan du skapa och lägga till din egen startknapp. Det finns mer än 100 inställningar du kan ändra. Till exempel erbjuder programmet möjligheten att visa dina favoriter och att organisera objekten i startmenyn. Du kan också ladda ner skinn eller skapa dina egna för att anpassa din startmeny ännu mer efter din smak.