På så sätt kan du rippa CD-skivor och DVD-skivor

På grund av de många streamingtjänster som för närvarande är tillgängliga, för musik, men också för dina favoritfilmer och serier, är CD och DVD faktiskt föråldrade. Om du fortfarande har några kan du kanske rippa dem. Då har du din musik och filmer digitala omedelbart och du kan kasta dina skivor. Det rensar upp!

Tips 01: Diskutrymme

Innan vi börjar är det viktigt att du har tillräckligt med diskutrymme. Musik tar inte mycket utrymme, men naturligtvis gör filmer det. Om du ska digitalisera en samling filmer behöver du verkligen några hundra GB. Vi rekommenderar därför att du använder en extern hårddisk eller en nas. Det senare är också extra praktiskt eftersom många NAS-enheter har en inbyggd mediaserver, så att en smart-TV har enkel åtkomst till alla filmer, serier och musikfiler på din NAS.

Tips 02: Olagligt?

Det råder fortfarande mycket osäkerhet om huruvida man kan göra en kopia av en CD eller DVD för eget bruk. Lyckligtvis är reglerna ganska tydliga. Stichting Brein säger om detta: 'Du kan göra en kopia av musik eller film (CD eller DVD) om den är avsedd för inget kommersiellt syfte och exklusivt för dig själv. Du får inte göra en kopia av ett datorspel eller annan programvara, inte ens för eget bruk. ' Det bör dock noteras att om en CD eller DVD är skyddad mot kopiering eller rippning (konvertering till en digital fil), kan detta skydd inte kringgås eller inaktiveras, inte ens för att göra din egen kopia. Nu är frågan naturligtvis vem som någonsin kommer att ta reda på om du inte delar filerna, men det är bra att känna till reglerna.

Om du gör ett misstag kan det kosta dig dyrt. Om du medvetet bryter mot upphovsrätten är det straffbart som ett brott. Straff kan vara upp till fyra års fängelse och böter på 45 000 euro, enligt Stichting Brein.

Sätt i en CD och iTunes vet exakt vad du ska göra

Tips 03: Ställ in iTunes

iTunes är kanske inte den mest älskade programvaran i världen (mildt sagt), men det är ett utmärkt program för att rippa dina musik-CD-skivor. Innan vi sätter igång programmet är det viktigt att vi först justerar ett antal inställningar. Starta iTunes, klicka sedan på Redigera högst upp på menyn och klicka sedan på Inställningar i rullgardinsmenyn . På fliken Allmänt ser du alternativet När du sätter i en CD . Klicka på rullgardinsmenyn och välj Importera och mata ut CD . Normalt är det väldigt irriterande, men om du vill konvertera din samling snabbt är det perfekt. Klicka på Importinställningaroch bestäm om du vill ha din musik i aac-format (.m4a) eller mp3-format. Aac är kvalitativt bättre, men du kanske är mer bekant med MP3. Slutligen, under Inställningar, klicka på Anpassad i rullgardinsmenyn och ange önskad ljudkvalitet. Observera att ju högre bithastighet desto större är filen. Om du inte har någon aning om vad allt detta betyder kan du också helt enkelt välja Hög kvalitet (128 kbps) i Inställningar . Klicka på OK och igen på OK för att tillämpa inställningarna.

iTunes fungerar inte längre för produkter som kör macOS Catalina. iTunes fungerar fortfarande på äldre versioner av MacOS och Windows-datorer.

Tips 04: Sätt i en CD

Det fina med denna inställning är att du inte behöver göra mycket annat än att sätta i CD: n och se iTunes konvertera den till en digital fil. Det fina med iTunes är att programmet har tillgång till en gigantisk databas genom vilken album-, artist- och spårnamn laddas ner automatiskt, precis som omslaget. Nu finns det en chans att iTunes inte hittar fader Mouscrons Hyper the Pipe Hurray, men i så fall kan du själv fylla i informationen. När informationen har laddats in börjar iTunes omedelbart konvertera CD: n till digitala filer. En separat fil skapas för varje låt. De konverterade filerna lagras i iTunes-mappen i musikbiblioteket på hårddisken.

Tips 05: Bibliotek

Att allt fungerar så enkelt är inte den enda anledningen till att vi valde iTunes som vårt musikkonverteringsprogram. Under rippning lägger iTunes också omedelbart musiken till ditt iTunes-bibliotek, vilket betyder att allt är snyggt organiserat. I programmet i den vänstra rutan ser du ditt bibliotek där du kan klicka på Artister , album , låtar , genrer och så vidare. iTunes har ett fruktansvärt rykte, men det är vad programmet är riktigt bra på.

Tips 06: Ladda ner programvara

Medan rippning av en CD alltid har varit ganska lätt, var det annorlunda för DVD under lång tid. Ändå, om du söker efter DVD-rippningsprogram kommer du att hitta mycket skräp. Programmet vi rekommenderar är WinX DVD Ripper. Vi säger omedelbart: detta program är inte gratis. Vi har använt flera gratisprogram genom åren och stöter alltid på samma problem: de är buggiga, extremt långsamma, kraschar varannan minut och / eller lägger en logotyp över din video om du inte väljer den betalda versionen. WinX DVD Ripper kostar 30 euro och det är ett enormt pris om du bara vill konvertera en DVD (i så fall är inget långsamt program). Men vi går för hela din DVD-samling och då är bra programvara helt enkelt viktigt.WinX DVD Ripper kringgår också lätt de flesta DRM-trösklar (vilket faktiskt inte är tillåtet) och det sparar mycket krångel. Observera att du köper produkten via denna webbadress och inte via hemsidan, annars betalar du 60 dollar istället för 30.

Gratisprogram är ofta buggiga, långsamma, kraschar eller lägger en logotyp över din video

Tips 07: Ställ in programvara

Precis som med iTunes kommer vi först att justera inställningarna för att se till att videofilen genereras exakt som vi vill att den ska vara. Starta WinX DVD Ripper och klicka sedan på Alternativ högst upp. Du kan nu ange på vilket språk du vill att ljudfilen ska rippas från din DVD som standard, men oroa dig inte, du kan göra det senare under den faktiska rippningen. Viktigare här är att du kan ange var du vill att filen ska sparas exakt. Detta är särskilt viktigt om du inte har tillräckligt med utrymme på hårddisken för att rippa en DVD först innan du kopierar den till din externa hårddisk eller NAS. I så fall kan du direkt välja rätt plats här. Dessutom kan du ange om du vill att din dator eller bärbara dator ska stängas av när rippningen är klar. Det här är intressant, eftersom rippning kan ta lite tid. Tack vare detta alternativ kan du gå i vila när rippningen har börjat.

Tips 08: Välj profil

Nu är det dags att sätta in DVD: n du vill rippa i DVD-spelaren. Till skillnad från iTunes kommer WinX DVD Ripper inte att vidta några åtgärder själv. När du har satt DVD, klicka på skiv knappen längst upp till vänster . Sedan anger du hur du vill utforma filen. Om du vill rippa filmerna för att titta på din smartphone kan du ange detta. Filen blir då mindre (men kvaliteten blir också något mindre). Vi går för MP4-video, eftersom vi sedan kan bestämma vilken enhet vi tittar på videon och den maximala kvaliteten bibehålls. Du kan sedan ange exakt hur hög du vill att kvaliteten ska vara med den profil du väljer med hjälp av en skjutreglage. Ju högre kvalitet, desto längre tid tar programvaran. När du har gjort ditt val klickar du på OK .

Tips 09: Välj spår

Det som är viktigt att veta är att en DVD innehåller mycket mer än bara den film du tittar på. De främre delarna, bloopersna och allt annat bonusmaterial är alla separata spår på en DVD, precis som låtar är spår på en CD. Det är naturligtvis viktigt att du väljer filmen och inte bonusmaterialet och så vidare. Lyckligtvis kan du lätt känna igen det spåret, för det är det längsta spåret på DVD: n. Sätt en bock framför den. Du kommer då att se två rullgardinsmenyer i det spåret. Den vänstra menyn är för ljudet, den högra menyn är för undertexten. Välj det språk du vill ha i båda menyerna eller välj Undertexter inaktiverad om du inte vill ha undertexter. Om du nu klickar på Ange tagg högst upp, då kan du ge DVD-skivan ett namn och fylla i ytterligare information så att programmet du ska titta på videon i kan visa lite mer information. När du har ställt in allt klickar du på Kör för att faktiskt rippa filen. Och nu kommer du att se exakt varför vi är så glada över WinX DVD Ripper, för där andra programvaror tar en halvtimme till ibland en timme att rippa en DVD, får detta program jobbet gjort på tio minuter (om du inte är Lord of the Ringar sliter).