Det nya spelet går inte smidigt, din videoredigerare vacklar och din dator startar ibland bara om - tydligen når din dator sina gränser. Svårt, för är det minne, processor, disk eller grafikkort? Lyckligtvis finns det verktyg som mäter och benchmarkar prestanda för ditt system och de olika komponenterna i detalj, så att du väljer rätt lösning.Detta är de bästa benchmarkverktygen.
När ditt system fungerar grumligt eller saktar ner anmärkningsvärt är det ofta inte klart exakt vad orsaken är. Prestandan på din dator är helt enkelt ett komplext samspel mellan programvara och olika hårdvarukomponenter. Tänk dig till exempel att du lägger in mer minne i din dator eller köper ett nytt grafikkort och det visar sig att det inte hjälper. För att hitta rätt lösning är det därför användbart att noggrant mäta prestanda för olika systemkomponenter och eventuellt också jämföra dem med andra system.
I den här artikeln kommer du att upptäcka en serie verktyg med vilka du kan utföra nödvändiga mätningar och riktmärken. I riktmärken skiljer man mellan riktmärken (eller realtid) och syntetiska (eller konstgjorda) riktmärken. Den förstnämnda använder befintliga applikationer för att kartlägga prestanda, medan den senare efterliknar applikationer och beräknar prestationspoängen baserat på det. Båda diskuteras här. Men innan vi dyker in i de externa verktygen, låt oss ta en titt på vad Windows själv redan har ombord.
01 Prestandaövervakare
Windows själv har några verktyg som kommer nära vad riktmärken och inbränningstester gör. Till exempel minneskontrollen (tryck på Windows-tangenten + R och kör mdsched ), resurskontrollen (tryck på Ctrl + Skift + Esc, gå till fliken Prestanda och klicka på Öppna resurskontroll ) och tillförlitlighetskontrollen (tryck på Windows-tangenten + R och kör perfmon / rel ).
Vi begränsar oss till en inbyggd prestandamätare. Se till att du är inloggad som administratör, tryck på Windows-tangenten + R och kör perfmon . I den vänstra panelen öppnar du övervakningsverktyg / prestandaövervakare . En tom graf visas till höger: ange här vilken systemkomponent verktyget ska mäta och i diagrammet. Tryck därför på den gröna plusknappen, varefter du kan välja mellan olika datorposter i en rullgardinsmeny. Klicka på en pil bredvid ett sådant objekt för ännu mer detaljerade alternativ. För att ge dig en idé: på Physical disk hittar du inte mindre än 21 olika mätbara delar. Klicka på Lägg till >> bredvid önskade delar och bekräfta med OK .

02 Datainsamlingsset
En nackdel med detta är att dessa prestandamätningar bara är en ögonblicksbild (om du inte har tid att följa diagrammet längre). Det finns också ett alternativ att mäta prestanda över längre perioder. För att göra detta, klicka på Data Collector Sets i den vänstra rutan och högerklicka på User Defined . Här väljer du Ny / Data Collector Set . Ange ett lämpligt namn och markera Skapa manuellt (avancerat) . Tryck på Nästa och välj - för våra ändamål - Prestandaräknare (om du föredrar att spåra vissa registervärden, välj Systemkonfigurationsdata här ). Tryck på Nästa igenoch kryssa för alla önskade objekt via Lägg till . Bestäm ett lämpligt intervall för vart och ett av dessa objekt och bekräfta med Next (2x). Välj Starta denna datainsamlingsuppsättning nu eller välj Spara och stäng om du inte vill köra uppsättningen förrän senare. Avsluta med Finish .
Du kan starta eller stoppa övervakningen när som helst genom att välja din uppsättning från Data Collector Sets / User Defined / och trycka på Start eller Stop-knappen. Därefter kan du se resultaten genom att dubbelklicka på ditt uppsättningsnamn vid rapporter / användardefinierad .
Schemaläggning kan göras genom att högerklicka på din uppsättning under Data Collector Sets och välja Properties . Du lägger de önskade gånger på Schedule fliken och på Stoppvillkor fliken du anger under vilka förhållanden du vill att kontrollen ska stoppas automatiskt.

03 System: UBM
En mångsidig riktmärke som mäter prestanda för olika systemkomponenter är UserBenchMark (UBM). Besök www.userbenchmark.com för att ladda ner verktyget. Så snart du startar det bärbara programmet ser du vilka komponenter som är benchmarked: CPU, GPU, minne, hårddiskar och USB-lagringsmedia. Du startar det via Run- knappen; lämna din dator ensam under denna två minuters operation. Ange vid behov i din brandvägg att det är tillförlitlig programvara; kom ihåg att testresultaten laddas upp till UBM-servern.
Efter testet visas rapporten i din webbläsare. UBM klargör hur ditt system presterar med roliga klassificeringar från trädstam till snabbbåt och UFO . Kriterierna som UBM tillämpar för alla typer av datorer, som Gaming PC , Desktop och Workstation , finns här. Till exempel för en spel-PC skulle det vara: 25% GCPU + 50% GPU + 15% SSD + 10% hårddisk.

04 UBM detaljerad information
Vad är nästa steg om din dator visar sig vara en "spelhastighetsbåt"? På UBM-webbsidan hittar du mycket mer användbar feedback än så. Du får detaljerade resultat för alla testade systemkomponenter och insikt i vad som exakt testades. Om du klickar på ett frågetecken bredvid ett sådant testobjekt får du motsvarande förklaring.
Ännu lägre på sidan blir det särskilt intressant när du överväger att ersätta en systemkomponent med en bättre. Klicka på Utforska uppgraderingar för den här datorn i avsnittet Custom PC Builder . Längst upp till vänster på sidan markerar du de aktuella delarna av den testade PC: n, längst upp till höger delarna av ett möjligt alternativ. Antag att du överväger att byta ut grafikkortet. Öppna först GPU- fliken - du hittar även flikarna CPU , SSD , HDD , RAM och MBD (moderkort) - och klicka sedan på Ändra alternativ GPUen alternativ modell. Du kan välja vad du tycker är viktigt: prestanda ( bänk ), pris ( köp ) eller kombinationen av pris och prestationsförhållande ( värde ). Efter justeringen kan du läsa högst upp till höger vad en sådan uppgradering kommer att ge dig. Du kan också jämföra din egen del och ditt alternativ via knappen Jämför . Detta ger dig en mycket detaljerad jämförelse, baserad på resultaten från (ofta många tusentals) andra UBM-användare. Mycket lärorik.

05 System: Novabench
Om du föredrar att själv bestämma vilka delar du vill testa, prova Novabench-verktyget (tillgängligt för macOS, Linux och Windows 64 bitar). Här kan du bestämma om du vill ladda upp testresultaten till Novabench-servrarna eller inte. Tänk på några begränsningar i den fria versionen: till exempel, inga testskript eller schemalagda tester är möjliga.
Om du trycker på knappen Starta test kommer alla tester att utföras. Via test / individuellt test kan du välja mellan CPU , GPU , RAM och Disk . I alla fall finns det inget att kritisera om väntetiden: allt görs inom två minuter. Resultatet är en totalpoäng och en poäng för var och en av de testade komponenterna. Inte för mycket djup, men du får fortfarande några detaljer, som float, heltal och hash ops (cpu), hastighet i MB / s (ram), fps och Gflops (gpu) och läs- och skrivhastigheter i MB / s (disk).
För att jämföra ditt eget system med tidigare testade system, klicka på Visa prestandakort och jämförelser . Du kan registrera dig för detta, men det kan också göras anonymt. Då har du valet mellan tre knappar: Prestationsanalys (som du jämför dina egna CPU- och GPU-poäng mot medelpoängen för jämförbara system), Baslinjejämförelse (för att jämföra din totala poäng, din CPU och GPU-poäng med vissa typer av datorer) och Lägg till jämförelsetabell (så att du direkt kan jämföra dina resultat med andra resultat).

06 Processor
Det finns också verktyg som fokuserar på att benchmarka en specifik systemkomponent, till exempel CPUID CPU-Z som testar den centrala processorn. Först ser du CPU-fliken med omfattande teknisk information om din processor - här hittar du också flikar med information om ditt moderkort ( Mainboard ), minne ( Memory and SPD ) och GPU ( Graphics ).
De faktiska riktmärkena finns på fliken Bänk . Med Bench CPU startar du testet och efter några sekunder visas resultatet i form av ett tal, både med enstaka trådar och flera trådar . Med det senare kan du också ställa in antalet trådar samtidigt. Vad resultatet egentligen betyder blir tydligare när du väljer en annan CPU från en modellista på Referens att jämföra med. Du kommer omedelbart att märka hur bra din egen processor fungerar. Du kan jämföra med många fler processorer via //valid.x86.fr/bench/ , där duersätts med ett nummer mellan 1 och 16, beroende på antalet samtidiga trådar du vill jämföra med (till exempel: //valid.x86.fr/8 ).
Du hittar också Stress CPU- knappen på fliken Bänk , med vilken du laddar din CPU 100% tills du trycker på knappen igen. Du kommer att märka att under Windows Task Manager (Ctrl + Shift + Esc) konsulterar du fliken Prestanda och väljer Processor . Ett sådant stresstest visar till exempel hur stabil en överklockad CPU faktiskt är.

CYRI?
Har du ett specifikt spel i åtanke, men är du osäker på om ditt system klarar det? Du kan testa det mycket enkelt med Can You Run It. Du väljer önskat spel, varefter du klickar på Kan du köra det . Acceptera tillhörande nedladdning och kör verktyget för att kontrollera dina hårdvaruspecifikationer. Sedan visar verktyget dig på webbplatsen om ditt system uppfyller spelets krav via de olika komponenterna som GPU, CPU, RAM och OS. Dessutom, via länken Klicka här för att se vilka spel du kan köra, kommer du att upptäcka hur många av de cirka 6 000 spelen i databasen som uppfyller både minimikrav och rekommenderade systemkrav.

07 Grafik
En av de senaste syntetiska riktmärkena från UNIGINE är Superposition. Grundversionen är gratis och kan användas för att testa hur bra ditt system klarar (spel) grafik.
Starta verktyget, klicka på Jämförelse och markera Prestanda - alternativet Stress är endast tillgängligt i de betalda utgåvorna. Med Förinställning kan du välja mellan olika upplösningar, som 720p , 1080p , 4K och 8K . Vid 1080p finns det tre alternativ: Medium , High och Extreme . Kvaliteten på skuggorna och texturerna anpassas automatiskt till ditt val. Vill ha alternativ som helskärm , upplösning , skärpedjup och rörelseoskärpaStäll in dig själv, välj från förinställt till Anpassat . Längst ner kan du se den totala och tillgängliga mängden videoram. Klicka på frågetecknet för en detaljerad manual.
Tryck på RUN- knappen för att starta benchmarktestet. Du ser nu ett antal grafiska scener där du kan läsa fps (bilder per sekund). Därefter kan du spara resultatet och använda Jämför resultat för att jämföra resultat online med andra system. Också trevligt: via Game knappen kan du köra liknande riktmärken, men den här gången handlar det om interaktiv grafik (läs: ett spel) där man fortfarande kan justera inställningarna när som helst.
Om du bara vill veta fps för ett specifikt spel, är du bättre med Bandicam. Det visar fps i realtid medan du spelar.

08 Minne
Naturligtvis spelar minne också en viktig roll i ditt systems prestanda. Mängden RAM är ofta avgörande, men minnets hastighet har också inflytande och en RAM-modul är inte den andra.
En riktmärke som också sätter ramminnet genom sina steg är PassMark Performance Test (30-dagars gratis testversion). Starta verktyget och tryck på Memory Mark- knappen . Den består av sju tester som du kan starta på en gång eller individuellt (via Run ). Här hittar du läs- och skrivtest, ett latentest och några intensiva databasåtgärder.
En minut senare får du totalpoängen och olika partipoäng. Du kan sedan jämföra den totala poängen med alla typer av andra system eller med prestanda för identiska RAM-moduler.

09 Skiva
Diskprestanda är också viktigt, särskilt i applikationer där mycket data läses eller lagras, t.ex. databasåtgärder. Det kostnadsfria verktyget ATTO Disk Benchmark (tillgängligt för macOS och Windows efter registrering) kan hantera olika disktyper som SSD, HDD och RAID-matriser och du kan också ställa in alla typer av parametrar själv. Du kan till exempel justera blockstorlekarna ( I / O-storlek ) (upp till 64 MB) och storleken på din testfil (upp till 32 GB). Du kan också ställa in det maximala antalet läs- och skrivkommandon som du vill ska utföras samtidigt ( ködjup ). Du bestämmer om riktmärket kan använda systembuffring och cachning (via en bock vid Direct I / O och Bypass Write Cache). Du kan till och med ställa in ditt eget testmönster när du också aktiverar alternativet Verifiera data .
Därefter visas överföringshastigheten i block per sekund ( IO / s ), både för läsning och skrivning. Tillverkarna samlar inte in resultatdata själva, så du kan inte jämföra dina poäng direkt med andra system. Men en Google-sökning efter "atto disk benchmark results" kan till exempel ge dig användbart jämförelsematerial.
Specifikt för SSD-enheter, även för NVME-modeller, finns det också AS SSD. Baserat på ett antal syntetiska riktmärken kartlägger detta verktyg snyggt den sekventiella och slumpmässiga läs- och skrivprestandan för din SSD.
