Överför din Android-data till din nya smartphone

Om du har köpt en ny telefon vill du naturligtvis få all data från din gamla smartphone till din nya så snart som möjligt. Hur kan du överföra dina Android-data? I den här artikeln förklarar vi hur du överför dina data från din Android-telefon.

Med din nya enhet i handen är det mycket frestande att starta omedelbart. Ändå är det bättre att vänta ett tag, eftersom du först måste kontrollera några inställningar för säkerhetskopior på din gamla telefon.

1. Kontakter

Vi skulle ibland glömma det på grund av alla spännande nya funktioner, men vi har fortfarande en smartphone i första hand för att kunna ringa samtal. Då är det så trevligt att du har alla dina kontakter direkt till hands. När du har sparat dina kontakter på ditt SIM-kort är det förhoppningsvis bara en fråga om att sätta in ditt gamla kort i din nya telefon.

Men det är inte alltid så enkelt, till exempel när du har fått ett nytt SIM-kort eftersom det gamla inte passar. I så fall är det användbart att kopiera dina kontakter från ditt SIM-kort till ditt Google-konto. För att göra detta, gå till appen Kontakter och tryck på de tre punkterna längst upp till höger. Klicka på Importera / exportera och välj nu att kopiera kontakter från ditt SIM-kort till ditt Google-konto.

Detta är också ett alternativ när dina kontakter lagras på ditt SD-kort, men din nya smartphone har inte möjlighet att byta minneskort.

Du kan läsa hur du importerar kontakterna till din nya telefon i nästa steg.

2. Google-data

Att Google vet mycket om dig är inte alltid en trevlig tanke, men när du byter till en ny enhet är det jättebra. Gå till Inställningar, säkerhetskopiera och återställ och se till att Säkerhetskopiera mina data är på. Saker som dina sparade WiFi-lösenord och samtalshistorik lagras sedan online. Men det är inte allt. Ta också en titt på Personligt, Konton, Google och välj din primära e-postadress här. Här kan du se att Google också håller koll på din kalender, postlåda, kontakter och mer. Om så inte är fallet kan du slå på eller av den per komponent här.

Genom att knacka på de tre punkterna i det övre högra hörnet och välja Synkronisera nu kan du göra den senaste säkerhetskopian av dina data. Nu kan du äntligen ta din nya telefon. När du startar den för första gången kommer Android att gå igenom en kort installationsprocess.

I ett av de första stegen väljer du omedelbart Behåll dina appar och data . Detta återställer säkerhetskopian som du just har gjort till den här nya enheten. Allt du behöver göra är att logga in med ditt Google-konto. Så snart alla ytterligare steg har slutförts överförs alla dina data automatiskt.

Var är min Android-säkerhetskopia?

Säkerhetskopian som du automatiskt gör av din Android lagras online och finns på Google Drive. Öppna Drive-appen och öppna menypanelen, i avsnittet Säkerhetskopior kan du se exakt vilka enheter som har säkerhetskopierats. Du kan också hitta säkerhetskopiorna på Google Drive i webbläsaren på din dator.

3. Appar

Du måste ha installerat många appar på din gamla telefon, din nya telefon är fortfarande helt tom. Så snyggt och snyggt, men du vill nog att de flesta kommer tillbaka så snart som möjligt.

För att göra detta, öppna Play Store och tryck på de tre horisontella linjerna längst upp till vänster. Välj sedan Mina appar och spel . Överst ser du nu Bibliotek . Att knacka på den ger dig en översikt över alla appar du har laddat ner tidigare, förutsatt att de är anslutna till samma Google-konto. Här kan du snabbt ladda ner dem igen.

4. WhatsApp

Som du kanske vet kan WhatsApp bara vara aktivt på en telefon i taget. Chattjänsten är länkad till ditt telefonnummer. Det är därför avsikten att du överför data och kontakter från din tidigare telefon till din nya.

Gå till din gamla telefon, gå till Inställningar, Chattar, säkerhetskopiera chatt i WhatsApp och tryck på Säkerhetskopiera här . Det kan ta ett tag att slutföra, men efter det kan du installera WhatsApp på din nya telefon.

Meddelandeappen kommer att fråga dig om du vill återställa dina gamla data. Välj att göra detta och på nolltid kan alla dina kontakter och meddelanden visas som tidigare. Det kan ta lite längre tid att hämta foton och videor.

5. Webbläsarinformation

Är du väldigt knuten till dina favoritwebbplatser och känner du inte alla dina lösenord utantill? Då kan du också ta med dig dessa inställningar till din nya smartphone. Vi använder standard Chrome-webbläsaren som ett exempel. Gå till Inställningar och kontrollera om du är inloggad med ditt Google-konto. Saker som bokmärken, historik och lösenord sparas sedan.

Så snart du startar Chrome-webbläsaren för första gången på din nya enhet kommer Google att fråga dig om du vill logga in. Välj din e-postadress och tryck på Fortsätt följt av OK . Nu kan du fortsätta surfa där du slutade till ditt hjärta.

Firefox-webbläsaren erbjuder också en liknande funktionalitet. Med ett Firefox-konto kan du inte bara synkronisera din webbinformation på flera enheter. När du loggar in på webbläsaren med ditt konto har du omedelbart dina favoriter, historik och webbläsartillägg till hands. När du har installerat och öppnat Firefox-appen, gå till Inställningar och välj ditt Firefox-konto . I det här fönstret kan du logga in och sedan ange exakt vilka data du vill synkronisera.

6. Foton och videor

Naturligtvis vill du också ta dina foton och videor med dig. Återigen kan Google hjälpa dig med detta. För att göra detta öppnar du appen Foton , som är standard på Android-telefoner. Tryck på de horisontella staplarna uppe till höger och välj Inställningar, Säkerhetskopiering och synkronisering. Detta säkerställer att foton automatiskt kopieras till molnet.

Du hittar dem automatiskt i Photos-appen på din nya telefon, där du naturligtvis måste vara inloggad med samma Google-konto.

Om du inte gillar tanken att dina personliga medier lagras i molnet med Google kan du också överföra foton manuellt. För att göra detta, anslut först din telefon till din dator med en USB-kabel. Som standard är telefonen endast laddad, så välj Överför filer i popup-menyn .

Nu kan du bläddra bland filerna på din telefon på din dator. Foton och videor finns i DCIM- mappen . Kopiera eller klipp ut filerna och parkera dem kort på en bekväm plats, till exempel på skrivbordet. Koppla nu bort din gamla smartphone och anslut din nya. Följ samma steg för att lägga tillbaka dina filer i den nya DCIM-mappen.

Från gammal till ny iPhone

Om du har köpt en ny iPhone och vill överföra data från din gamla telefon måste du gå igenom några andra steg än de som diskuterats ovan. Du behöver till exempel ett iCloud- eller iTunes-konto. I den här artikeln förklarar vi i detalj hur du överför dina data till en ny iPhone