Länka din Android-surfplatta eller smartphone till din TV

Med en surfplatta eller smartphone och en Netflix-prenumeration kan du titta på dina favoritfilmer och serier när som helst och var som helst. Men skärmarna på mobila enheter är vanligtvis små och om du vill titta på med flera personer fungerar det här inte perfekt. Men inte alla TV-apparater erbjuder möjlighet att ladda ner Netflix-appen. Hur streamer du dina favoritserier och filmer? Lyckligtvis kan du ansluta din surfplatta och smartphone till din TV.

Surfplattans ägare lever i en guldålder av innehåll: ångande videoapplikationer som Netflix och hemgjorda videor och foton måste alla delas. Och medan delning online är väldigt enkelt är det mycket roligare att göra det i verkligheten. Problemet är skärmen på din surfplatta: perfekt för en eller två personer, men med fem personer runt den är den verkligen alldeles för liten. Detta gäller ännu mer för iPad mini med sin lilla skärm.

Den goda nyheten är att du förmodligen redan har en enhet i ditt vardagsrum som är perfekt. Din TV är stor, ljus och ingen behöver bry sig om att se vad som händer på den. Det finns ett ökande antal sätt att visa foton och videor, från enkla kablar till geniala - men ofta dyra - trådlösa alternativ som skickar ditt vardagsrum in i 2000-talet.

Här tittar vi på båda alternativen, liksom tjänsterna som låter dig dela dina prenumerationer, foton och videor på storskärmen - och de som inte gör det. Även om vi främst pratar om Android-surfplattor, gäller samma råd för Android-smartphones.

HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface) är den nuvarande gränssnittsstandarden. Om du har köpt din TV under det senaste decenniet kommer den att ha en HDMI-port, liksom nästan alla digitalboxar, spelkonsoler och ett stort antal foto- och videokameror. Fördelen med HDMI, bortsett från dess allestädes närvarande (vilket betyder att den är billig), är det faktum att den rymmer både HD-video och ljud samtidigt, vilket eliminerar behovet av att titta på en film i full HD med de dåliga högtalarna. på din surfplatta för ljudet. En HDMI-utgång är en fördel som många Android-surfplattor har över Apples iPad.

Det finns tre storlekar på HDMI-kontakter. Vanlig HDMI (typ A, vänster) är de fulla portarna som du hittar på enheter där det inte är något problem: tänk på TV-apparater, bärbara datorer och spelkonsoler. Portarna som vanligtvis finns på surfplattor och telefoner är antingen Type C (aka Mini HDMI, center) eller Type D (Micro HDMI, höger). Av dessa är Micro HDMI, eller typ D, den minsta.

Oavsett vilken typ av port din surfplatta har, kan du ansluta den ganska billigt till en HDMI-port: Du behöver antagligen inte spendera mer än 10 till 15 euro på en HDMI till Mini-HDMI- eller Micro-HDMI-kabel.

Många surfplattor har HDMI eller en av de mindre versionerna. Acer Iconia A1, Archos 80 Titanium och Nokia 2520 - och många andra - har det. Det är det enklaste tillvägagångssättet.

Men du behöver inte nödvändigtvis köpa en surfplatta med HDMI-utgång för att ansluta den till din TV.

MHL / Slimport

HDMI är lätt att förstå: det är en port som bara gör en sak. Nackdelen är att inte alla surfplattor har en HDMI-utgång. Den goda nyheten är att några allmänt stödda standarder har uppstått som gör att Android-ägare kan ansluta till externa skärmar via sin egen microUSB-port.

Standarderna i fråga är MHL (Mobile High Definition Link) och den nyare SlimPort. De ser båda likadana ut, vilket är uppenbart eftersom de helt enkelt använder microUSB-porten på en Android-enhet för att leverera video.

Liksom HDMI stöder SlimPort och MHL både video och ljud, med upp till åtta kanaler tillgängliga för surroundljud. Båda kräver normalt en break-out box - en liten dongel mellan din enhet och TV som omvandlar din telefons signal till en som är HDMI-kompatibel.

Du kan förvänta dig att betala mellan 15 och 35 euro för en SlimPort- eller MHL-signalomvandlare. Detta gör det lite dyrare än att använda en surfplatta med en HDMI-port, men särskilt MHL stöds av många telefon- och surfplatttillverkare.

Det har funnits flera versioner av MHL: vi är för närvarande på version tre, vilket ökar maximal upplösning till 4K. Detta är detsamma som SlimPort och innebär att båda standarderna erbjuder mycket liknande tekniska specifikationer. En fördel med MHL är det breda stödet från TV-tillverkare: titta på baksidan av din TV, och om HDMI-porten har en MHL-logotyp ovanför kan du använda en HDMI till microUSB-kabel för att ansluta de två - HDMI kabel levererar ström till din surfplatta eller telefon så att du inte behöver ytterligare adaptrar eller kablar.

Om din TV inte stöder MHL eller om du har en SlimPort-enhet behöver du en adapter. SlimPort-användare kan räkna med att spendera cirka 20 euro, medan MHL-användare betalar lite mindre. Om du använder MHL är det troligt att du behöver en extern strömkälla: MHL 3 kan dra upp till 10 watt från värdenheten.

SlimPort har fördelen här: ingen extern strömkälla krävs, vilket gör installationen mindre rörig. Båda enheterna kräver dock att surfplattans skärm är på, så breakout-rutor har vanligtvis en microUSB-port så att du kan använda en laddare.

Support för MHL och SlimPort varierar mycket. Eftersom det finns tre olika versioner av MHL plus SlimPort måste du kontrollera specifikationerna för din enhet innan du köper en adapter. Microsoft Surface och Samsung Galaxy Tab 3 stöder MHL, medan Google Nexus 5 stöder SlimPort.

Apple-användare har det lättare: även om iPad är tekniskt kompatibel med DisplayPort kan du bara ansluta den till en skärm med Apples egna kablar. Nackdelen är priset: Du måste betala nästan 50 euro för en officiell HDMI-adapter som du kan ansluta till Lightning-kontakten på en iPad (en 30-stiftsversion finns för äldre iPads).

Det finns också adaptrar som inte produceras av Apple och som gör en enorm skillnad i priset. Du kan köpa en sådan adapter för lite mer än tio euro. Tänk på att dessa adaptrar kanske inte fungerar lika bra som de officiella från Apple. Innan du köper, undersök därför adaptern du vill köpa.

Trådlös

Det är fantastiskt att kunna överföra video direkt från en surfplatta till din TV. Det bra med Android är att det finns flera sätt att göra detta. Miracast är en trådlös standard som skapar ett ad hoc-nätverk mellan två enheter, vanligtvis din surfplatta och en digitalbox som stöder Micracast.

Allt fler TV-apparater stöder Micracast utan att behöva ytterligare hårdvara. Miracast använder H.264 för videoöverföring, vilket innebär effektiv komprimering och bra full HD-bildkvalitet. Bättre än, Miracast stöder DRM (Digital Rights Management), vilket innebär att tjänster som iPlayer och YouTube kan streamas till en TV. Men inte alla tjänster fungerar. Android-enheter med Android 4.2 har Miracast-stöd.

Ett alternativ är Googles Chromecast. Du kan ansluta den här billiga dongeln till en oanvänd HDMI-port på din TV och den kommer att ansluta till ditt trådlösa nätverk. Chromecast-support blir allestädes närvarande, vilket gör att innehåll från tjänster som iPlayer, Netflix etc. kan spelas med Chromecast medan dongeln gör allt arbete istället för din surfplatta, vilket är bra nyheter för din batteritid.

Sedan juli 2014 är det också möjligt att använda Chromecast för att spegla skärmen på din Android-enhet, så att du kan trycka på Spela på din surfplatta och (DRM-fri) video spelas upp på din TV. Detsamma gäller allt som skärmen kan visa, inklusive appar, spel och foton.

Apple-användare har återigen en enklare men dyrare lösning. IPad och iPhone stöder inte någon öppen streamingstandard, så du måste köpa en Apple TV (cirka 160 euro). Den stöder AirPlay-spegling, uteslutande från iOS-enheter, och som Chromecast erbjuder den olika streamingtjänster inklusive Netflix.

Få det att fungera

Att strömma video från din smartphone eller surfplatta till din TV beror på vilken inställning du har valt. Om du använder en fysisk anslutning som HDMI, MHL eller SlimPort visas innehållet på surfplattan helt enkelt på din TV när allt är anslutet.

Detta är enkelt, men det har vissa nackdelar. Din surfplatta skickar bara en signal när skärmen är på. Det betyder att ditt batteri tappar snabbt, så chansen är att du måste ansluta laddaren för att se till att den inte stängs av under showen.

Om din surfplatta har video som du har tillhandahållit själv, i form av DRM-fria filer, kan du använda spegling helt fint, liksom kommersiella tjänster som Netflix, ITV Player och iPlayer. Men det är inte allt rosigt. Innehållsleverantörer vet att konsumenterna kommer att betala extra för bekvämligheten med att streama TV-program runt huset.

Om du går trådlöst är Miracast för närvarande det bästa alternativet för skärmspegling eftersom det helt enkelt överför innehållet på skärmen på din Android-enhet trådlöst. Så när du öppnar ett foto på surfplattans skärm visas det på din TV - precis som med en fysisk anslutning som HDMI. Detsamma gäller för många appar: BBC: s iPlayer, YouTube och Vimeo fungerar alla genom Miracast.

Nackdelen med Miracast är densamma som med en trådbunden anslutning: surfplattans skärm måste vara på hela tiden för att den ska fungera. Det, i kombination med högre krav på enhetens trådlösa radio (speciellt om du strömmar från internet samtidigt), kan innebära att du har en mycket kortare batteritid.