Du kan till exempel ringa videosamtal med Zoom

Sedan koronakrisen har populariteten för appar för videokonferenser ökat. Speciellt Zoom används nu ofta för att konsultera kollegor eller chatta med vänner. Zoom erbjuder många alternativ för att ställa in en videokonferens. Vi förklarar hur tjänsten fungerar.

Speciellt när du arbetar hemifrån är det mycket praktiskt att diskutera saker via videokonferens. Ett slags möte, men hemma. Naturligtvis är Microsofts Skype det självklara valet för videosamtal. Om du är knuten till din mobil kan du till och med använda WhatsApp för detta. Men det finns också andra alternativ. Zoom är också ett användbart alternativ om du vill prata med någon en-mot-en snabbt eller bara vill spara med hela teamet.

Kontrovers kring Zoom

Appen för videosamtal kom under skott för några dagar sedan för integritetsfrågor. Det upptäcktes att företaget i hemlighet skickade data till Facebook. Detta gjordes via iOS-versionen av appen. Oönskade data som leverantör och skärmformat stal via funktionen 'Logga in via Facebook'. Zoom har visat att användarnas integritet är av yttersta vikt och har meddelat att detta problem har lösts.

Företaget kom emellertid under eld igen. New Yorks chefsåklagare kommer att undersöka i vilken utsträckning gratisappen är motståndskraftig mot hackare. Eftersom många nu använder den här appen för att de arbetar hemifrån kommer videosamtalsprogrammet under ett förstoringsglas. Zoom upptäcker inte säkerhetsproblem tillräckligt snabbt. Ökningen av användare skulle vara dåligt för säkerhetssystemet.

Ditt Windows 10-lösenord är inte heller säkert. Via appen kan du dela länkar med varandra som kan ge åtkomst till ditt lösenord. När du klickar på en länk som går till en fil på din dator skickas lösenordet automatiskt till mottagarna. Klicka inte på länkar med Windows i namnet eller länkar som hänvisar till till exempel c-enheten.

Försök alltid använda den senaste versionen av Zoom. Ingen lösning har ännu publicerats för det sista problemet. Apple har redan lanserat en uppdatering för MacOS för att ta itu med ovannämnda sekretessproblem. Ett bra alternativ som hanterar användarnas integritet bättre är Jitsi.

Vad är Zoom?

Zoom har flera program som du kan använda. För en-till-en-konversationer är Zoom helt enkelt gratis och obegränsat. Dessutom, med en gräns på 40 minuter, kan du låta upp till 100 personer delta i din konversation. Fördelen med Zoom är att dina deltagare inte behöver ett Zoom-konto för att delta. Du delar helt enkelt en länk i förväg som deltagaren kan klicka på överenskommen tid.

Naturligtvis har Zoom också paket som du måste betala för. Men om du verkligen behöver det här är en rättvis fråga.

Du kan enkelt använda Zoom från din stationära eller bärbara dator, men det finns också appar tillgängliga för din smartphone och surfplatta.

Värd för ett möte

Planering och värd för ett möte börjar med att skapa ett konto. Du gör detta genom att klicka på Registrera dig i det övre högra hörnet . När du väl har ett konto ser du Mina möten till vänster i din profil . Det här är översikten över alla dina konversationer och här kan du också planera ett nytt möte.

Välj ett namn och en beskrivning för ditt videosamtal och välj sedan datum och tid för mötet. Se till att du väljer rätt tidszon! Eftersom Zoom är ett amerikanskt företag sätts allt automatiskt enligt amerikanska standarder. Bättre kan du välja CET + 1 här, den centrala europeiska tidszonen där vi befinner oss.

Bättre videosamtal med dessa fem tips.

Ange ett möte

Ett videosamtal är naturligtvis inte ett videosamtal utan bild. Zoom erbjuder naturligtvis möjligheten att bara kommunicera via ljud. Du kan också ställa in om alla parter ska slå på sin video eller inte.

Om du bara vill prata med varandra utan video kan du också ringa in med din telefon. Se till att du väljer rätt land. På det här sättet får du automatiskt rätt telefonnummer med vilket alla kan ringa in den inbjudan du skickar.

När du har alla inställningar för ditt möte korrekt kan du spara mötet. Du får en översikt över specifikationerna och en URL som du kan dela med deltagarna. Kopiera inbjudan och skicka den till alla.

Kolla in vår artikel om de bästa tipsen och verktygen hemifrån.

Delta i mötet

När tiden är inne för ditt videosamtal går du antingen till ditt konto och klickar under Mina möten på det schemalagda mötet och sedan på Starta det här mötet . Dessutom kan du också klicka på länken som du har skickat till dina deltagare.

En ny skärm öppnas automatiskt i din webbläsare. Du och / eller dina deltagare kan behöva installera ett litet program innan samtalet kan börja. Zoom Meetings är en app som stöder konversationen. Så snart alla uppfyller kraven hamnar du automatiskt i samma konferenssamtal.

Zoom finns också för Android, iOS och iPadOS, vilket gör det enkelt att gå med i ett videosamtal när som helst och var som helst.

Fler tips

Har du använt Zoom några gånger och kan du fortfarande använda några extra tips? I den här artikeln förklarar vi hur man ser vem som registrerade sig för Zoom-mötet, hur man spelar in ett möte och hur man skapar ett väntrum eller en omröstning.