Så här tar du en skärmdump i Windows

En skärmdump kan vara användbar om du vill lägga upp ett Windows-fel på ett forum eller stöta på något trevligt på Internet. Att ta en skärmdump från Windows är enklare än du tror. Här är tre tips så att du kan komma igång.

Ta en skärmdump i Windows?

  • Alternativ 1: Tryck på Print Screen , öppna Paint , klicka på Ctrl + V . Använd Alt + PrintScreen om du bara vill fånga det aktiva fönstret.
  • Alternativ 2: använd klippverktyget , välj vad du vill fånga och spara det via Arkiv , Spara .
  • Alternativ 3: Använd ett webbläsartillägg .

Nedan kan du läsa i detalj vilka alternativ du har när du vill ta en skärmdump i Windows.

PrintScreen-tangent

Tricket med PrintScreen-tangenten fungerar i alla Windows-versioner. Efter att ha tryckt på den här knappen ser det ut som ingenting händer. Windows tar dock en bild av hela skärmen i bakgrunden. Detta lagras tillfälligt på Urklipp, som också används för att kopiera och klistra in text. Börja nu Paint via Start / (alla) Program / Tillbehör - en annan bildredigerare fungerar också. I Windows 10 öppnar du Start-menyn med Windows-tangenten och skriver paint (Obs: Paint 3D är ett annat program och är inte användbart för skärmdumpar). Du klistrar in skärmdumpen med tangentkombinationen Ctrl + Vi Paint varefter du kan spara bilden på vanligt sätt. Filformaten jpg och png är de vanligaste. Bra att veta: med tangentkombinationen Alt + PrintScreen tar du en skärminspelning av det aktiva fönstret istället för hela skärmen.

Windows 7 och 10

Från och med Windows Vista behöver du inte längre spela antics med Paint för att spara en skärmdump. Det magiska ordet är Snipping Tool. Skriv snippverktyg i Start-menyn och tryck på Enter .

När klippverktyget startas blir skärmen svag och muspekaren ändras till ett markeringsverktyg. Med detta kan du välja en del av skärmen för skärmdumpen. Då visas skärmdumpen i Snippverktyg. Spara bilden som en jpg- eller png-fil via Arkiv / Spara som. Använd knappen Ny om du vill ta en ny skärmdump. Se till att spara din skärmdump innan du tar en ny!

En annan användbar funktion i skärmdumpverktyget är pennan och highlighter. Detta gör att du snabbt kan markera en viktig textbit eller rita en cirkel runt något du vill betona.

Webbläsares skärmdumpar

Om du har experimenterat med ovanstående tips ett tag kanske du har märkt att du bara fångar den synliga delen av skärmen. Det är obekvämt om du vill ta en skärmdump av en webbsida som inte passar på skärmen.

Tillägg som FireShot (Chrome / Firefox) erbjuder en lösning. Du kan välja mellan tre sätt att fånga: hela sidan, endast den synliga delen eller ett urval. FireShot erbjuder också ganska omfattande alternativ. Du kan också spara skärmdumpen som en PDF eller skicka den direkt via Gmail.

FireShot finns också som installationsprogram för bland annat Internet Explorer och Opera.