Dessa är de bästa videoredigeringsprogrammen

Praktiskt taget alla med en smartphone gör regelbundet en film. Det är synd att inte göra någonting med dessa bilder. Med en lämplig videoredigerare kan du snyggt strama samman alla videoklipp och ge resultatet vackra effekter. Frågan är naturligtvis vilken videoredigerare du kommer att arbeta med. Dator! Totaal listar sju betalda och fem gratisprogram för videoredigering.

De flesta spelar in filmer med en smartphone. Numera är detta möjligt eftersom dessa små kameror är av acceptabel kvalitet. Nya enheter filmar i ultra hd med en uppdateringsfrekvens på trettio bilder per sekund. Det ger mycket smidiga bilder! De som tar det mer seriöst använder en separat videokamera för videoinspelningar. Det finns vanligtvis en bättre lins, vilket normalt resulterar i bilder med mer tydlighet och kontrast. Dessutom, tack vare den optiska linsen, kan du enkelt zooma in utan att förlora pixlar. När minneskortet är fullt måste du placera allt inspelat videovåld någonstans. Naturligtvis kan du dumpa alla de separata videoklippen på en PC eller NAS, men chansen är att du nästan aldrig bryr dig om det här råmaterialet.Med en lämplig videoredigerare kan du klippa bort tråkiga stunder och skapa en färdiggjord film som du kan spela var som helst. Så många som tolv omfattande videoredigerare granskas i detta test.

Mobilredigering?

Det finns också alla typer av appar för smartphone / surfplatta med vilka du kan utföra enkla åtgärder. Du kan till exempel förkorta videoklipp, lägga till musikspår, ställa in övergångar och tillämpa filter. För enstaka videoklipp och enkla redigeringar kommer de flesta videoredigeringsappar att fungera bra, men det är omöjligt att sätta ihop en smidig film från flera videokällor. Dessutom är kontrollalternativen på en pekskärm begränsade. För det riktiga arbetet använder du därför fortfarande en videoredigerare på en dator med stor skärm.

Grundläggande funktionalitet

Oavsett om du installerar ett betalt eller gratis program kan du förvänta dig ett antal saker från alla moderna videoredigerare. Till exempel finns det alltid en tidslinje med vilken du kan redigera separata videoklipp och lägga till ljudspår. Klipp bort fragment som du inte vill använda i den slutliga filmen. Dessutom använder de flesta paket övergångar så att du smidigt kan blanda fragment i varandra. Området för dessa övergångar varierar avsevärt, så vi kommer att ta en kritisk titt på detta i detta test. Du kan lägga till titlar, undertexter och krediter för att visa extra information. När du slutför filmen implementerar du en meny i de bättre paketen, förutsatt att du bränner resultatet till en skiva. Vanligtvis kan du också dela filmen direkt på sociala medier eller spara den på en hårddisk.

Särskilda verktyg

I det här testet zoomar vi främst in på vilka extra alternativ en videoredigerare erbjuder. Programvarutillverkare försöker logiskt att skilja sig från varandra och försöker sticka ut med specialverktyg. Till exempel kan många utarbetade videoredigerare skapa slow motion-videor, så att du kan visa actionvideor exakt. Dessutom är en stabilisatorfunktion användbar för dem som använder en actionkamera. Varje videoredigerare innehåller filter, men erbjudandet skiljer sig ganska mycket. Så vi kommer också att vara uppmärksamma på det! Beroende på vilken programvara du väljer kan du till exempel skapa en gammaldags svartvit film eller glatt Hollywood-video. Och hur är stödet för moderna 4K-videor med h.265 / hevc-codec? I det här testet ignorerar vi att skapa 3D-videor,eftersom vi nu märker den här tekniken som ett misslyckande för hemanvändare.

Enkel användning

För ett unikt slutresultat är användningen av en avancerad videoredigerare på datorn ett absolut mervärde. Det är ett krav att användarmiljön är trevlig att använda. Ingen gillar att söka igenom oändliga menyer efter de nödvändiga verktygen. Ett mediebibliotek är användbart för åtkomst till alla videofiler på ett ställe. Detta förhindrar utforskning av olika filplatser i utforskaren. Dessutom är ett stabilt program ett måste, där du inte behöver ta hand om långa väntetider. Vi kontrollerar därför om paketen gör ett balanserat intryck. Slutligen är en holländsspråkig hjälpfunktion trevlig så att även nybörjare kan använda videoredigeraren.

iMovie

Det finns också mycket att välja mellan för ägare av en Mac. Till exempel finns flera diskuterade paket för macOS tillgängliga. Apple har också sin egen gratis videoredigerare, iMovie. Du importerar 4K-bilder inom detta program och lägger till titlar, musik och specialeffekter. De tillgängliga filtren ser väldigt snygg ut, vilket ger din redigering ett filmliknande utseende. För att exakt fånga actionmoment finns det också en slow motion-funktion. iMovie är tillgängligt för både macOS och iOS. Så du kan börja redigera på en iPhone eller iPad och sedan avsluta projektet på en Mac. Versionen på macOS har fler verktyg. Tänk på att iMovie stöder ett begränsat antal videoformat. Apple hanterar också en professionell videoredigerare med Final Cut Pro X. Detta paket kostar 329,99 euro.

Adobe Premiere Elements 2018

Som vi har varit vana vid från Adobe Premiere Elements i flera år samlar du alla mediefiler i den omfattande arrangören. Tack vare användningen av taggar kan du enkelt hitta önskade videor genom att till exempel ange en plats eller namn på en person. Praktiskt för omfattande samlingar! En nackdel är att Premiere Elements inte känner igen filbehållaren mkv och videcodec h.265 / hevc. Från arrangören överför du smidigt videoklipp till redigeringsfönstret, varefter du kan designa filmen med alla typer av snygga teman och mallar. Gränssnittet ser väldigt tydligt ut, även om du också kan ringa den här videoredigeraren i professionellt läge, vilket ser lite mer överväldigande ut. De nederländska steg-för-steg-instruktionerna är också trevliga. Adobe har återigen lyckats integrera ett antal intressanta nyheter.Till exempel tänder du en viss videoram genom att pausa bilden ett tag. Sedan låter du en titel "flyga in" i filmen. Du kan också spela ett kort videoklipp fram och tillbaka flera gånger, varefter du sparar resultatet som en gif-animation. Ägare av en actionkamera kan också använda detta programvarupaket, eftersom beskärning och stabilisering inte är något problem för denna videoredigerare. Ett missat tillfälle är att du inte kan bränna slutresultatet direkt till blu-ray. Premiere Elements finns också som ett paket med Photoshop Elements. För detta betalar du 151,25 euro.Ägare av en actionkamera kan också använda detta programvarupaket, eftersom beskärning och stabilisering inte är något problem för denna videoredigerare. Ett missat tillfälle är att du inte kan bränna slutresultatet direkt till blu-ray. Premiere Elements finns också som ett paket med Photoshop Elements. För detta betalar du 151,25 euro.Ägare av en actionkamera kan också använda detta programvarupaket, eftersom beskärning och stabilisering inte är något problem för denna videoredigerare. Ett missat tillfälle är att du inte kan bränna slutresultatet direkt till blu-ray. Premiere Elements finns också som ett paket med Photoshop Elements. För detta betalar du 151,25 euro.

Adobe Premiere Elements 2018

pris

100,43 €

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10, macOS

Hemsida

www.adobe.com 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Organisera videor i Organizer
 • Tydlig och stabil
 • Massor av intressanta funktioner
 • Negativa
 • Inget mkv-stöd
 • Bränn inte blu-ray
 • Dyrt

Corel VideoStudio Ultimate X10

Som en av få videoredigerare låter VideoStudio dig göra videoinspelningar direkt när en webbkamera är ansluten. Dessutom kan du också ta en skärminspelning för att spela in en instruktionsvideo. Du kan naturligtvis också lägga till befintliga ljud- och videofiler i redigeringsfönstret. Mediekatalogen tar lång tid att ladda alla filer från fulla mappar. Filstöd är acceptabelt, även om videor med h.265 / hevc-videokodeken inte fungerar bra. Märkligt nog bör programvaran stödja denna codec enligt specifikationerna. Dessutom, som i tidigare versioner, kan du inte importera DVD-rippningar med en mappstruktur. Pluspoäng är stöd för stående filmer (utan svarta staplar) och panoramavideor. Förutom de vanliga monteringsverktygen finns det också en så kallad multikameraredigerare.Du kan spela upp bilderna på upp till sex videor samtidigt. Du kan välja mellan många mallar, övergångar, titlar och effekter för att dekorera filmen. Valet är enormt, med VideoStudio som också innehåller dussintals royaltyfria ljudspår. Det är slående att programmet har en integrerad webbshop där du kan köpa ännu fler mallar, övergångar och filter för betydande belopp. Om du vill bränna videoprojektet till Blu-ray kräver det en extra betalning på 6,69 euro. Förresten, det här programvarupaketet i vårt testsystem utförde ibland instabilt, eftersom VideoStudio stängde sig själv flera gånger utan anledning.där VideoStudio också innehåller dussintals royaltyfria ljudspår. Det är slående att programmet har en integrerad webbshop där du kan köpa ännu fler mallar, övergångar och filter för betydande belopp. Om du vill bränna videoprojektet till Blu-ray kräver det en extra betalning på 6,69 euro. Förresten, det här programvarupaketet i vårt testsystem utförde ibland instabilt, eftersom VideoStudio stängde av sig flera gånger utan anledning.där VideoStudio också innehåller dussintals royaltyfria ljudspår. Det är slående att programmet har en integrerad webbshop där du kan köpa ännu fler mallar, övergångar och filter för betydande belopp. Om du vill bränna videoprojektet till Blu-ray kräver det en extra betalning på 6,69 euro. Förresten, det här programvarupaketet i vårt testsystem utförde ibland instabilt, eftersom VideoStudio stängde av sig flera gånger utan anledning.

Corel VideoStudio Ultimate X10

pris

69,99 €

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.videostudiopro.com 5 Poäng 50

 • Fördelar
 • Massor av redigeringsmallar
 • Panoramavideor
 • Negativa
 • Inga h.265 / hevc- och dvd-rippar
 • Betalda extra
 • Väntetider
 • Instabil

MAGIX Movie Edit Pro Premium

När det gäller filstöd finns det inget att kritisera om Movie Edit Pro Premium. Ofta använda containrar som m2ts, mov, mkv (h.265 / hevc) och vob accepterar den här videoredigeraren resolut. Tyvärr krävs en extra betalning på 4,99 euro för aktivering av hevc-codec. Där tidigare versioner av Magix videoredigerare ibland hade stabilitetsproblem, kan du inte längre märka det. Den nuvarande utgåvan har en smidig navigationsstruktur och utför operationer smidigt. Redigeringsalternativen är ganska omfattande. Exempelvis innehåller gränssnittet omfattande verktyg för att skapa multicam-video och optimera panoramabilder. Du kan också suddiga objekt och redigera videor i takt med ett ljudspår. Ett bra tillskott är de vackra animationerna för att starta eller avsluta en film.Ny är alternativet att få stående videor att fylla skärmen med en bildkanteffekt. För ljudentusiaster finns det stöd för Dolby Digital-ljud så att du kan ge videoprojektet ett surroundspår. Premiumversionen av Movie Edit Pro innehåller en hel del avancerade videoeffekter. Du installerar den via en separat licenskod. Om du inte väntar på det kan du kanske också arbeta med billigare versioner som Video deluxe (39,99 euro) eller Video deluxe Plus (64,99).då kanske du också kan arbeta med billigare versioner som Video deluxe (39,99 euro) eller Video deluxe Plus (64,99).då kanske du också kan arbeta med billigare versioner som Video deluxe (39,99 euro) eller Video deluxe Plus (64,99).

MAGIX Movie Edit Pro Premium

pris

79,99 €

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.magix.com 9 Poäng 90

 • Fördelar
 • Brett filstöd
 • Stabil
 • Omfattande redigeringsalternativ
 • Negativa
 • Betala extra för hevc-codec
 • Installera premiumvideoeffekter separat

Movavi Video Suite 17

Även om det ser ut som om det är freeware på webbplatsen, betalar du 49,95 euro efter en provperiod på sju dagar. Till skillnad från andra kommersiella program är installationen snabb på grund av den lilla nedladdningsfilen. Video Suite 17 är mycket tillgängligt och tar nybörjare med. I introduktionsfönstret kan du till exempel välja att redigera en video, men du kan också spela in en datorskärm, dela videor eller konvertera videor. För videoredigering kan du välja att redigera i enkelt eller fullständigt läge. Första gången kommer holländska instruktioner att visas med en kort förklaring av tidslinjen, redigeringsverktygen och importen av mediefiler. Kort sagt, mycket användarvänligt! H.265 / hevc-videokodeken i en mkv-behållare stöds,men tyvärr inte vob-filer från en DVD-mappstruktur. Dessutom har Video Suite regelbundet problem med att ladda förhandsgranskningen av videoprojektet när tunga mediefiler finns. När det gäller redigeringsverktyg innehåller denna videoredigerare attraktiva övergångar, filter, titelanimationer och (flygande) objekt. Dessutom kan du spela in din egen röst som en voice-over om så önskas och du kan använda royaltyfria ljudspår. Du kan bränna slutresultatet på en skiva via ett plugin-program, men det går inte att ladda upp direkt till sociala medier (men YouTube är det). Movavi Video Suite är endast tillgängligt för Windows, även om denna tillverkare utvecklar andra videoredigerare för macOS.Dessutom har Video Suite regelbundet problem med att ladda förhandsgranskningen av videoprojektet när tunga mediefiler finns. När det gäller redigeringsverktyg innehåller denna videoredigerare attraktiva övergångar, filter, titelanimationer och (flygande) objekt. Dessutom kan du spela in din egen röst som en voice-over om så önskas och du kan använda royaltyfria ljudspår. Du kan bränna slutresultatet på en skiva via ett plugin-program, men det går inte att ladda upp direkt till sociala medier (men YouTube är det). Movavi Video Suite är endast tillgängligt för Windows, även om denna tillverkare utvecklar andra videoredigerare för macOS.Dessutom har Video Suite regelbundet problem med att ladda förhandsgranskningen av videoprojektet när tunga mediefiler finns. När det gäller redigeringsverktyg innehåller denna videoredigerare attraktiva övergångar, filter, titelanimationer och (flygande) objekt. Dessutom kan du spela in din egen röst som en voice-over om så önskas och du kan använda royaltyfria ljudspår. Du kan bränna slutresultatet på en skiva via ett plugin-program, men det går inte att ladda upp direkt till sociala medier (men YouTube är det). Movavi Video Suite är endast tillgängligt för Windows, även om denna tillverkare utvecklar andra videoredigerare för macOS.Dessutom kan du spela in din egen röst som en voice-over om så önskas och du kan använda royaltyfria ljudspår. Du kan bränna slutresultatet på en skiva via ett plugin-program, men det går inte att ladda upp direkt till sociala medier (men YouTube är det). Movavi Video Suite är endast tillgängligt för Windows, även om denna tillverkare utvecklar andra videoredigerare för macOS.Du kan också spela in din egen röst som en voice-over om du vill och du kan använda royaltyfria ljudspår. Du kan bränna slutresultatet på en skiva via ett plugin-program, men det går inte att ladda upp direkt till sociala medier (men YouTube är det). Movavi Video Suite är endast tillgängligt för Windows, även om denna tillverkare utvecklar andra videoredigerare för macOS.

Movavi Video Suite 17

pris

49,95 €

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.movavi.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Tillgänglig
 • Användarvänligt gränssnitt
 • Brett filstöd
 • Negativa
 • Förhandsgranska
 • Inga vob-filer
 • Dela inte på sociala medier

Nero Video 2018

Under de senaste tjugo åren har Nero vuxit från ett enkelt brännande program till ett omfattande multimediepaket inklusive en videoredigerare. Detta multimediapaket säljs fortfarande under namnet Nero Platinum 2018 (89,95 euro), även om du också kan köpa Nero Video 2018 separat för knappt femtio euro. Precis som Adobe Premiere Elements-programvaran som diskuterats tidigare samlar Nero alla mediefiler i ett separat program. Inom MediaHome bygger du försiktigt en katalog och märker filerna. När du har lagt till en video med h.265-codec uppmanas du att ladda ner en uppgradering. Efter bekräftelse omdirigerar Nero dig konstigt nog till en allmän nedladdningssida där den nödvändiga uppgraderingen inte finns någonstans. Mycket oklart och allt som allt är det inte möjligt att få videomaterial med h.265-codec att fungera.Lyckligtvis fungerar andra filmfiler bra. Användargränssnittet känns lite daterat, med sidoflikar som gör att du kan välja mellan ett enkelt eller avancerat användargränssnitt. Det är trevligt att du tillfälligt sänker videokvaliteten i förhandsgranskningen, vilket förbättrar hastigheten för denna redaktör. Trevliga extrafunktioner är möjligheten att anpassa videoprojektet till musikens rytm och den kantlösa redigeringen av en stående video. Förvirrande, listan över effekter innehåller också vanliga verktyg, som bildstabilisering och kontrastkorrigering. Som du förväntar dig av Nero har en omfattande brännfunktion integrerats.där du kan välja mellan en enkel eller avancerad användarmiljö via flikar på sidan. Det är trevligt att du tillfälligt sänker videokvaliteten i förhandsgranskningen, vilket förbättrar hastigheten för denna redaktör. Trevliga statister är möjligheten att anpassa videoprojektet till musikens rytm och den gränslösa redigeringen av en stående video. Förvirrande, listan över effekter innehåller också vanliga verktyg, som bildstabilisering och kontrastkorrigering. Som du förväntar dig av Nero har en omfattande brännfunktion integrerats.där du kan välja mellan en enkel eller avancerad användarmiljö via flikar på sidan. Det är trevligt att du tillfälligt sänker videokvaliteten i förhandsgranskningen, vilket förbättrar hastigheten för denna redaktör. Trevliga statister är möjligheten att ställa in videoprojektet till musiken och den gränslösa redigeringen av en stående video. Förvirrande, listan över effekter innehåller också vanliga verktyg, som bildstabilisering och kontrastkorrigering. Som du förväntar dig av Nero har en omfattande brännfunktion integrerats.Trevliga statister är möjligheten att anpassa videoprojektet till musikens rytm och den gränslösa redigeringen av en stående video. Förvirrande, listan över effekter innehåller också vanliga verktyg, som bildstabilisering och kontrastkorrigering. Som du förväntar dig av Nero har en omfattande brännfunktion integrerats.Trevliga statister är möjligheten att anpassa videoprojektet till musikens rytm och den gränslösa redigeringen av en stående video. Förvirrande, listan över effekter innehåller också vanliga verktyg, som bildstabilisering och kontrastkorrigering. Som du förväntar dig av Nero har en omfattande brännfunktion integrerats.

Nero Video 2018

pris

49,95 €

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.nero.com 5 Poäng 50

 • Fördelar
 • Organisera videor i MediaHome
 • Omfattande brännfunktion
 • Negativa
 • H.265-codec kan inte spelas
 • Förvirrande navigationsstruktur
 • Daterat gränssnitt

Pinnacle Studio 21 Ultimate

Det finns flera utgåvor inom Pinnacle Studio-serien, men den ultimata versionen krävs för redigering av 4K-bilder. Med en inköpspris på 129,95 euro är detta den dyraste programvaran inom detta område. Användarmiljön ser ganska upptagen ut på grund av alla små ikoner, så det tar en stund att lära känna alla funktioner. Men om du har kort tid kan Studio 21 automatiskt skapa en film som är färdig att använda. Allt du behöver göra är att välja de avsedda videoklippen och (royaltyfria) ljudspår. Enligt specifikationerna kan den här videoredigeraren hantera h.265 / hevc-codec, men med våra testfiler hör vi bara ljudet. VOB-filer fungerar inte heller. Pinnacle har gjort framsteg inom videoredigeringsprogramvaran under ganska lång tid nu,men version 21 innehåller fortfarande några nya prylar. Du kan till exempel korrigera vidvinkelbilderna på actionkameror och lägga till rörliga 3D-titlar om så önskas. Du kan också skapa en multicam-film med upp till sex kameror. En praktisk funktion är att du kan spara dina egna projekt som en videomall, så att du kan skapa fler filmer enligt den här mallen senare. Ultimate-utgåvan har den extra bonusen på mer än två tusen effekter som du kan använda för att förbättra montagen. Du kan använda MyDVD-verktyget för att skapa DVD-skivor inklusive menyer. Du behöver en separat (betald) plug-in för att bränna till Blu-ray.En praktisk funktion är att du kan spara dina egna projekt som en videomall, så att du kan skapa fler filmer enligt den här mallen senare. Ultimate-utgåvan har den extra bonusen på mer än två tusen effekter som du kan använda för att förbättra montagen. Du kan använda MyDVD-verktyget för att skapa DVD-skivor inklusive menyer. Du behöver en separat (betald) plug-in för att bränna till Blu-ray.En praktisk funktion är att du kan spara dina egna projekt som en videomall, så att du kan skapa fler filmer enligt den här mallen senare. Ultimate-utgåvan har den extra bonusen på mer än två tusen effekter som du kan använda för att förbättra montagen. Du kan använda MyDVD-verktyget för att skapa DVD-skivor inklusive menyer. Du behöver en separat (betald) plug-in för att bränna till Blu-ray.

Pinnacle Studio 21 Ultimate

pris

€ 129,95

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.pinnaclesys.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Omfattande redigeringsverktyg
 • Två tusen värdepapper
 • Negativa
 • Dyrt
 • Hög inlärningskurva
 • Måttligt stöd för h.265 / hevc
 • Ingen vob

VEGAS Movie Studio 14 Platinum

Från MAGIX-stallen testar vi (förutom Movie Edit Pro) en annan videoredigerare, nämligen VEGAS Movie Studio 14 Platinum. Den tyska programvaruutvecklaren placerar detta paket som en lösning för avancerade filmskapare, där flashiga titlar och effekter är representerade. När du har skapat ett nytt projekt anger du önskad utdataupplösning. Du kan också välja 5.1 surroundljud. Lägg sedan till dina egna mediefiler och den här videoredigeraren tappar tyvärr några stygn. Programvaran lägger till 4K-videor obehagligt långsamt eller till och med inte alls. Ägare av en DVD-videokamera kommer också hem från en oförskämd uppvaknande, eftersom programmet inte läser VOB-filer. När det gäller redigeringsalternativ är den här videoredigeraren väldigt komplett. Oavsett om du vill göra en multicam-video,vill skapa skivmenyer (med VEGAS DVD Architect) eller stabilisera bilderna, det är inget problem. På grund av alla alternativ tar det dock en stund att hitta rätt verktyg. För att undvika renderingsproblem visar programvaran förhandsgranskningen med en lägre upplösning. En nackdel är att det inte finns någon nederländsk översättning. Den vanliga upplagan av VEGAS Movie Studio 14 finns för 49,99 euro, men då saknar du de nödvändiga effekterna och möjligheten att bränna skivor.En nackdel är att det inte finns någon nederländsk översättning. Den vanliga upplagan av VEGAS Movie Studio 14 finns för 49,99 euro, men då saknar du de nödvändiga effekterna och möjligheten att bränna skivor.En nackdel är att det inte finns någon nederländsk översättning. Den vanliga upplagan av VEGAS Movie Studio 14 är tillgänglig för 49,99 euro, men då saknar du de nödvändiga effekterna och möjligheten att bränna skivor.

VEGAS Movie Studio 14 Platinum

pris

59,99 €

Språk

engelsk

OS

Windows 7/8/10

Hemsida

www.vegascreativesoftware.com 6 Poäng 60

 • Fördelar
 • Massor av redigeringsalternativ
 • Vackra effekter
 • Negativa
 • Stöd 4K-videor
 • Inga vob-filer
 • engelska språket

DaVinci lösa 14

DaVinci Resolve 14 är mest känd som en videoredigerare för filmer och TV-program, där uppgifterna för videoredigering, ljudmixning och färgkorrigering är centrala. Den betalda versionen är ganska dyr med en prislapp på $ 299, men det finns också en gratis version som du kan göra ganska mycket med. För intresserade är det trevligt att se hur en professionell videoredigerare fungerar. Vet vad du går in på, eftersom användarmiljön är ganska komplex. Av den anledningen är det klokt att starta introduktionsguiden i förväg, där DaVinci Resol bland annat ställer in önskad utgångsupplösning. Filstöd är begränsat, så du kan inte importera alla vanliga filformat. Lyckligtvis finns det stöd för 4K-bildredigering, för det är ett krav nuförtiden.I menyerna hittar vi alternativ för att beskära videor, lägga till övergångar och skapa en multicam-video. Det finns också ett bibliotek med effekter. Om du inte vill tillämpa (färg) korrigeringar på en detaljerad nivå är det bäst att ignorera detta paket. Trots de professionella redigeringsverktygen saknar det här programmet för många användbara funktioner för amatörfilmskapare. Tänk på automatiska korrigeringar och delning av videor på sociala medier.det här programmet saknar för många användbara funktioner för amatörfilmskapare. Tänk på automatiska korrigeringar och delning av videor på sociala medier.det här programmet saknar för många användbara funktioner för amatörfilmskapare. Tänk på automatiska korrigeringar och delning av videor på sociala medier.

DaVinci lösa 14

pris

Fri

Språk

engelsk

OS

Windows 7/8/10, macOS, Linux

Hemsida

www.blackmagicdesign.com 6 Poäng 60

 • Fördelar
 • Professionella redigeringsverktyg
 • Negativa
 • Mycket hög inlärningskurva
 • Begränsat filstöd
 • Saknar många funktioner

HitFilm Express 2017

Med HitFilm Express 2017 har vi än en gång att göra med ett gratisprogram med professionella redigeringsverktyg, även om tillverkarna fokuserar lite mer på konsumenter jämfört med DaVinci Resolve. Efter att programmet startat visas en fin öppningsskärm. Här köper du alla typer av tillägg och du hittar instruktionsvideor. På grund av det livliga gränssnittet krävs det lite sökning, men du har också möjlighet att starta ett nytt projekt härifrån. När du har angett utdataformatet kommer du till det omfattande redigeringsfönstret. Var vänlig och vänja dig vid alla alternativ, eftersom navigeringsstrukturen är helt annorlunda än den för andra videoredigerare. Listan över ingångsformat som stöds är inte särskilt stor, även om du kan komma igång med mp4-, m2ts- och m2t-filer.För en gratis videoredigerare finns det ett slående antal effekter där du suddar objekt, lägger till övergångar och automatiskt korrigerar färger. Därefter kan du exportera videon i olika videoformat. Att dela med sig till sociala medier eller bränna till skiva är tyvärr inte möjligt. På grund av den höga inlärningskurvan är detta paket inte heller lämpligt för alla amatörfilmer.

HitFilm Express 2017

pris

Fri

Språk

engelsk

OS

Windows 7/8/10, macOS

Hemsida

www.hitfilm.com 6 Poäng 60

 • Fördelar
 • Professionella redigeringsverktyg
 • Massor av effekter
 • Negativa
 • Hög inlärningskurva
 • Betalda tillägg
 • Begränsat filstöd

Ljusverk 14

Med Lightworks 14 diskuterar vi igen en semi-professionell videoredigerare som du inte behöver betala för. Enligt tillverkarna används programmet i stor utsträckning i den professionella filmvärlden. För övrigt har den fria utgåvan vissa begränsningar. Du kan till exempel bara mata ut filmer i en maximal upplösning på 1280 × 720 pixlar. Den betalda versionen stöder också export av 4K-videor, men du betalar 20 euro per månad för detta. Som med nästan alla gratis videoredigerare kan du inte importera alla videoformat överlägset. Du kan enkelt lägga till filer med avi- och mp4-behållarna, samt vob-filer från en DVD-rip. Där gränssnittet för några år sedan bestod av alla typer av oklara dialogrutor, har tillverkarna nu navigationsstrukturen mycket bättre organiserad.Media kan nu läggas till i tidslinjen inom samma fönster så att du kan justera klippens ordning. Du lägger till övergångar till ditt hjärta och ställer in en fördröjning vid actionmoment om så önskas. Många verktyg finns i snabbmenyn under höger musknapp. Det finns också en separat flik för att exakt justera färger. Det finns också en modul för att lägga till texter och en handfull effekter finns tillgängliga. Slutligen innehåller programvaran en omfattande ljudmixer. Det är trevligt att det här programmet känns väldigt stabilt och knappt märker några väntetider.Många verktyg finns i snabbmenyn under höger musknapp. Det finns också en separat flik för att exakt justera färger. Det finns också en modul för att lägga till texter och en handfull effekter finns tillgängliga. Slutligen innehåller programvaran en omfattande ljudmixer. Det är trevligt att det här programmet känns väldigt stabilt och knappt märker några väntetider.Många verktyg finns i snabbmenyn under höger musknapp. Det finns också en separat flik för att exakt justera färger. Det finns också en modul för att lägga till texter och en handfull effekter finns tillgängliga. Slutligen innehåller programvaran en omfattande ljudmixer. Det är trevligt att det här programmet känns väldigt stabilt och knappt märker några väntetider.

Ljusverk 14

pris

Fri

Språk

engelsk

OS

Windows 7/8/10, macOS, Linux

Hemsida

www.lwks.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Förbättrat gränssnitt
 • Stabilt program
 • Användarvänlig
 • Negativa
 • Utdataformat med begränsad upplösning
 • Få effekter

OpenShot Video Editor 2.4.1

Om du letar efter en tillgänglig videoredigerare som inte kostar ett öre kan du prova OpenShot Video Editor. Jämfört med andra gratisprogram är det tydliga gränssnittet för detta freeware en lättnad. När du startar OpenShot för första gången får du en förklaring av alla komponenter på nederländska. Där kommersiella paket ofta inte vet vad de ska göra med h.265 / hevc-codec, kan du enkelt lägga till dessa 4K-filer i projektfönstret. Det finns också stöd för alla andra vanliga videoformat, inklusive VOB-filer från original DVD-rippor. OpenShot är full av smarta saker. Till exempel, genom att lite överlappande videoklipp på tidslinjen skapar videoredigeraren automatiskt övergångar. Naturligtvis har du frihet att ersätta standardövergången med något annat, för det finns gott om val.Valet är inte särskilt stort när det gäller effekter. Videoredigeraren använder färgmättnad och suddighet om så önskas. Du kan justera värdena manuellt, även om det kräver lite övning. Du behöver inte förvänta dig många fler monteringsverktyg i detta enkla program. Kort sagt, perfekt för dem som bara vill sätta ihop en film utan behov av en fullständig studie. Du exporterar slutresultatet till en vanlig filbehållare, till exempel mp4, mov eller flv.perfekt för dem som snabbt vill sätta ihop en film utan behov av en fullständig studie. Du exporterar slutresultatet till en vanlig filbehållare, till exempel mp4, mov eller flv.perfekt för dem som snabbt vill sätta ihop en film utan behov av en fullständig studie. Du exporterar slutresultatet till en vanlig filbehållare, till exempel mp4, mov eller flv.

OpenShot Video Editor 2.4.1

pris

Fri

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10, macOS, Linux

Hemsida

www.openshot.org 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Mycket användarvänligt
 • Brett filstöd
 • Massor av övergångar
 • Negativa
 • Nästan inga effekter
 • Begränsade monteringsverktyg

Shotcut 18

Användarmiljön för Shotcut ser lite naken ut, eftersom inte alla delar är omedelbart synliga. Du måste till exempel aktivera tidslinjen separat. De välkända redigeringsverktygen visas därför direkt på skärmen, såsom sax för att radera oönskade fragment och ett delat alternativ. Precis som OpenShot Video Editor gör detta freeware inga misstag när du importerar videor. 4K-filer med h.265 / hevc-codec och DVD-rippar visas enkelt i spellistan. Filtren i menyn är något dolda. Du kan ändra kontrastvärden, ljusstyrka och färger. Du behöver inte förvänta dig många fler funktioner från denna enkla videoredigerare, så programmet är bara intressant för att göra enkla filmer. Du exporterar slutresultatet till nästan vilket videoformat som helst,för valet är enormt. Du ställer också in önskad upplösning och videokodek. Direkt delning på sociala medier är tyvärr inte ett alternativ. Freewaren finns verkligen på nederländska, men inte alla komponenter är korrekt översatta.

Shotcut 18

pris

Fri

Språk

Nederländska

OS

Windows 7/8/10, macOS, Linux

Hemsida

www.shotcut.org 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Brett filstöd
 • Enkel att använda
 • Negativa
 • Quirky användarmiljö
 • Inte allt översatt korrekt
 • Begränsad funktionalitet

Slutsats

Vi har tyvärr inte stött på den ideala videoredigeraren som felfritt sväljer alla filformat och också har ett överflöd av redigeringsverktyg i huset. Konstigt nog är programmen med bästa filstöd freeware. Både Shotcut och OpenShot Video Editor accepterar nästan alla videoformat, det senare redigeringsprogrammet rekommenderas för dem som har få finare krav på den slutgiltiga filmen. Så det får vårt redaktionella tips.

Föredrar du en smidig videomontage fylld med alla typer av specialeffekter, färdiga filmmallar och skivmenyer? I så fall kan du inte undvika ett kommersiellt videoredigeringsprogram. MAGIX Movie Edit Pro Premium erbjuder mest valuta för pengarna. Du kan välja mellan många animationer, titlar, övergångar och filter för att ge videoprojektet ett professionellt utseende. Dessutom är multicam-funktionen och brännalternativen inklusive skivmenyer intressanta tillägg för den genomsnittliga amatörfilmskaparen. Till skillnad från många konkurrerande videoredigerare har MAGIX också filstöd i ordning, även om du måste betala extra för hevc-codec. Video deluxe Premium förtjänar ändå den bästa testade beteckningen.

Klicka på tabellen (.pdf) nedan för en större version.