Nästan alla har numera en smart mätare, men visste du att du kan få mer information från din mätare än du tror? Med en Raspberry Pi, en kabel och programvara kan du få mer inblick i din energiförbrukning. I den här artikeln förklarar vi hur du kommer igång.
Alla en smart mätare
Cirka fyra miljoner hushåll har nu en smart mätare. Detta mäter din energiförbrukning och passerar detta tillsammans med avläsningarna av gasmätaren via mobilnätet. Praktiskt för energileverantören och nätoperatören, som kan läsa förbrukningsdata och få inblick i toppar eller störningar i energinätet. Men också användbart för dig, eftersom du kan få mer insikt i din konsumtion och till exempel retur av solpaneler. Förutom en internetportal för din energileverantör eller en oberoende tjänst kan du också hålla koll på förbrukningen själv via dataporten på smartmätaren, den så kallade P1-porten.

Köp smarta mätare
Insikt genom oberoende service
Till exempel kan de som vill ha det enkelt använda den här kostnadsfria tjänsten. Efter verifiering av din adress kan du få inblick i din användning genom ditt konto med hjälp av grafer. En bra bonus är att du kan jämföra din konsumtion med människor i ditt område eller med samma boendesituation. Konsumtionsdata är inte särskilt detaljerade, särskilt för dem som är äldre än två månader, och det är inte realtid. Du ger också en tredje part tillgång till dina konsumtionsdata. Det är därför vi ska arbeta med programvara för att hålla reda på konsumtionen.
Läs själv din smarta mätare
Den som vill läsa sin smarta mätare behöver bara en Raspberry Pi. Den senaste modellen är Raspberry Pi 4, men Raspberry Pi 3 modell B finns också, faktiskt använde vi den här för den här artikeln. Du behöver också en kabel för smartmätarens P1-port (se steg 5) och lite programvara på ett micro-SD-kort. Vi tittar på två programalternativ. Den första är P1-skärm som har utvecklats speciellt för att läsa smartmätaren. Dessutom är läsning av smartmätaren främst domänen för programvara för hemautomation. Vi tittar på Domoticz, som erbjuder de viktigaste alternativen för att läsa smartmätaren.

Raspberry Pi och micro SD-kort
Precis som Domoticz har P1-skärmen utvecklats speciellt för Raspberry Pi. P1-skärmen fungerar bäst på en Raspberry Pi 3-modell B och ska också fungera på Raspberry Pi 4. Pi 3-modellen B + stöds också sedan den senaste versionen och ska fungera lite mjukare. Även om det också fungerar på en Raspberry Pi 2 rekommenderas detta inte på grund av den något långsammare processorn.
Domoticz fungerar bra på både Pi 2 och 3 och 4, men du kan också installera bra på en Linux-server eller NAS, till exempel från Synology.
Kabel för den smarta mätaren
Som du kan läsa senare i denna workshop finns det olika protokoll för att kommunicera med smartmätaren och också olika kommunikationsinställningar. Lyckligtvis finns det inte många olika kablar, även om det är klokt att i förväg kontrollera om en kabel verkligen passar din smarta mätare. Kabeln säljs i olika webbbutiker som Cedel.nl eller SOS Solutions, kostar knappt 20 euro och passar de flesta mätare. Du kan också hitta dem billigare (till exempel på kinesiska webbutiker) eller bygga dem själv, men då har du mindre garanti för att det fungerar.

Mät nästan i realtid
Både P1-skärm och Domoticz kan visa den aktuella el- och gasförbrukningen och även, baserat på diagram, den historiska förbrukningen. Genom att ange dina energipriser kan du också ge inblick i tillhörande kostnader. Den nuvarande förbrukningen är nästan realtid: den skickas vidare av den smarta mätaren var tionde sekund. Så att du kan se påverkan av en enhet som du slår på. Du får data för gasförbrukning mindre ofta, som vanligtvis skickas av smartmätaren varje timme.
Installation på micro SD-kort
Förutom den färdiga 8 GB-bilden för Raspberry Pi 3-modell B (+) behöver du också USB Image Tool. Sätt i ett micro SD-kort i kortläsaren, välj kortläsaren i USB Image Tool och välj Återställ . Peka på bildfilen och lägg den på micro-SD-kortet. Det kan misslyckas om det fortfarande finns data på micro SD-kortet. Du kan ofta lösa detta med alternativet Återställ i USB Image Tool eller med ett verktyg som SD Formatter.

Inställningar för smartmätaren
Placera micro-SD-kortet i Pi. Anslut nätverkskabel, strömkabel och smartmätarkabeln och starta Pi. Då är P1-skärmen redo för dig i webbläsaren på // p1mon . Kontrollera via Information / P1-portstatus om data tas emot från smartmätaren. Om inte, måste du justera serieinställningarna via Inställningar / P1-port . Använd standardinloggningsuppgifter (användarnamn root , lösenord Toor ). Det finns några vanliga kombinationer som nästan alltid fungerar (se rutan "Smart meter-protokoll"). Om de första uppgifterna kommer efter att inställningarna har justerats (det kan ta upp till tio sekunder) ändras statusen till grön.
Protokoll för smarta mätare
Kommunikation med en smart mätare via P1-porten fastställs i dsmr-protokollet (Dutch Smart Meter Requirements). Välkända versioner är dsmr 3, 4 och 5. Den senare erbjuder flera fina fördelar, såsom mätdata per sekund istället för tio sekunder. P1-monitor är som standard inställd för dsmr 3 med en baudhastighet på 9600 bitar per sekund, 7 databitar, jämn paritet och 1 stoppbit. Detta är vanligast vid meter från Iskra och Kamstrup. För smarta mätare med dsmr 4 eller 4.2, som vi ofta ser med Kaifa och Landis + Gyr, är överföringshastigheten vanligtvis 115200 bitar per sekund med 8 databitar, ingen paritet och 1 stoppbit.
Använd rymdmicro-SD-kort
Har du installerat en P1-skärm på ett micro-SD-kort som är större än 8 GB? Det extra utrymmet används inte som standard, men det är lätt att fixa genom att logga in på Pi med PuTTY eller en annan ssh-klient. Använd p1mon som värdnamn och standardinloggningsuppgifter (användarnamn root , lösenord Toor ). Från skalet startar du raspi-config-verktyget med kommandot sudo raspi-config . Välj Avancerade alternativ och sedan Expandera filsystem . Starta sedan om Pi, när du uppmanas till det, och logga in igen. Kontrollera med kommandot df -h att filsystemet / dev / root verkligen har vuxit till (nästan) hela storleken på micro-sd-kortet.

Ställ in energitaxor
Innan du börjar med P1-skärm är det användbart att kontrollera inställningarna via Inställningar . Det är till exempel användbart att översätta din användningsinformation till kostnader. Under priser kan du ange dina priser för el och gas. Du kan också ställa in ett gränsvärde. Det är målbeloppet för dina kostnader per månad. I översikten med kostnader kan du se detta som en gränslinje, så att du omedelbart kan se om du stannar över eller under önskat månadsbelopp.
Visa förbrukningsdata
Under ikonen Hem hittar du fyra ikoner för översikter över aktuell eller historisk konsumtion. Den första ikonen visar den aktuella elförbrukningen, med summan för idag till höger och en graf med förbrukningen av de senaste fyra timmarna längst ner. Om du också ger tillbaka elenergin kan du se detta under rubriken Supply . Den andra ikonen visar den historiska elförbrukningen i diagram (per timme, dag, månad eller år). Du kan också zooma in på detta ytterligare om du vill. På liknande sätt kan du se diagram för gasförbrukning i följande översikt. Den senaste översikten visar kostnaderna.

Lägg till väderinformation
Via Inställningar kan du ange en API-nyckel under Weather som du kan skapa gratis via OpenWeatherMap efter att du har registrerat en profil. Observera att det tar ungefär tio minuter för en skapad API-nyckel att vara aktiv. I P1-monitor anger du API-nyckeln och önskad plats, helst med landet, till exempel Amsterdam, nl . Välj slutligen Spara och gå tillbaka till översiktsskärmen via Avsluta . P1-skärmen visar nu i gasförbrukningsdiagrammet via ett popup-fönster vad lägsta, genomsnittliga och maximala temperatur var vid den tiden.
Importera och exportera data
Det är viktigt att säkerhetskopiera alla mätningar då och då. För att göra detta, gå till Inställningar / in-export . Genom att trycka på export skapas en zip-fil med alla historiska data, i form av SQL-uttalanden. Detta gör att databasen kan fyllas på vid ett senare tillfälle via importalternativet . Vill du uppgradera till en nyare version av P1-skärm? Då är det bäst att först exportera all data, sedan skriva en ny bild på micro-sd-kortet och slutligen importera den gamla informationen igen.

Läs upp med Domoticz
Du kan också läsa smartmätaren med Domoticz, programvara för hemautomation. Programvaran visar den aktuella förbrukningen och presenterar också vackra diagram och rapporter med den historiska förbrukningen, där du kan exportera data om så önskas. Även om Domoticz är lite mindre omfattande än P1-skärmen på den här punkten, erbjuder den alla viktiga funktioner, och naturligtvis många extra alternativ för automatisering i och runt huset. Dessutom kan du i Domoticz använda anmälningar flexibelt eller använda konsumtionsdata på andra sätt, till exempel i självskrivna manus.
Ligger i Domoticz
Domoticz kan ställas in på olika sätt och fungerar på många enheter. Installationsanvisningarna är en bra utgångspunkt. Om du vill installera Domoticz på en NAS för Synology kan du gå till www.jadahl.com för aktuella paket. Stöd för den smarta mätaren är redan inbyggd i Domoticz. För att göra detta, gå till Inställningar / hårdvara och lägg till enheten P1 Smart Meter USB. Välj sedan USB-porten som du anslöt kabeln till från listan Seriell port . Du kan ta reda på detta via skalet eller bara prova det. Ställ också in andra detaljer, till exempel baudhastigheten som kan vara 9600 eller 115200 bitar per sekund beroende på din mätare.

Zooma in på din konsumtion
I Domoticz kan du se under fliken Annat vad den nuvarande elförbrukningen är och hur mycket gas du totalt har bränt idag. Tryck på Logga för att visa diagram för idag och för den senaste veckan, månaden och året. Diagrammet per månad är särskilt användbart för att välja ut toppdagar, det årliga diagrammet är användbart för att upptäcka långsiktiga trender i din konsumtion. Grafer kan valfritt exporteras som en bild- eller databasfil, och alternativet Rapport visar konsumtionsdata som en lista.
Ta emot aviseringar

Förutom att övervaka förbrukningen via Domoticz användargränssnitt kan du också ställa in aviseringar, så att du till exempel varnas om förbrukningen överskrider en viss tröskel. För att göra detta, använd alternativet Notifieringar som visas i blocket för el och gas. Här kan du välja via vilka system en avisering ska skickas. Detta kan till exempel ske via e-post, men också med ett meddelande direkt på din smartphone. Om du har en Android-smartphone är Pushbullet ett bra alternativ för det. Du måste fortfarande konfigurera aviseringarna själv via Domoticz-inställningarna.
Mät vattenförbrukningen
Om du har kartlagt din energiförbrukning ordentligt kanske du också vill hålla reda på din vattenförbrukning. Du kan naturligtvis också spara på detta och det är också bättre för miljön om du använder vatten sparsamt. Detta kräver några extra åtgärder. Den här artikeln förklarar hur det fungerar.