Städa upp Windows 10: så här håller du Windows snabbt och organiserat

Börjar din dator att sakta ner? Då kan det vara så att du inte har underhållit din dator ordentligt och har den fylld med program som du faktiskt inte längre använder. Dags för en stor rengöring. Så här städar du Windows 10.

Tips 01: Städa upp fysiskt

I den här artikeln fokuserar vi helt på mjukvarustädning av din dator, med andra ord: Windows. Vi kan dock inte skriva den här artikeln utan att också uppmärksamma maskinvaran på din dator. Du kan hålla Windows helt snyggt, men om insidan av din dator är ett dammbo, kommer det också att påverka datorns prestanda. Till exempel kan kylningen bli igensatt, vilket kan orsaka att komponenter överhettas och till och med smälter. Det tar inte ens så mycket för att få ditt grafikkort att dö. Den här typen av saker kan lätt förhindras genom att en gång i taget (till exempel två gånger om året) bara skruvar loss skåpet och tar bort damm. Är det du för mycket arbetesedan kan du helt enkelt hålla dammsugaren mot fläkten på baksidan av din dator för att ta bort damm. Det gör inte mycket för dammet i din egen dator, men åtminstone kan fläkten gå ordentligt. Tänk på att ett grafikkort också kan ha ett kylsystem som kan täppas till av damm.

Tips 02: Skrivbordsmappar

Vi har alla sett skräckbilder på internet av människor som har tusentals ikoner på skrivbordet. Du har förmodligen inte kommit till den typen av scener, men chansen är att det finns en hel del ikoner på skrivbordet. Ett intressant faktum i detta avseende är att iPad- och iPhone-användare länge har klagat på bristen på möjligheten att dra ikoner till mappar. Denna funktionalitet har funnits i flera år nu. Men möjligheten att skapa mappar på datorns skrivbord används knappast. Synd, för det är barnsligt enkelt. Högerklicka på skrivbordet , klicka på Ny och sedan på Mapp. Ge mappen ett namn och tryck på Enter. Du kan nu helt enkelt dra och släppa program- och filikoner i mappen och strukturera det på det sättet. Det som är bra med detta är att när du väl har gjort det blir en ikon som läggs till av ett nytt program plötsligt mycket märkbar, vilket gör att du troligtvis drar den till en mapp. Till exempel är att hålla skrivbordet snyggt nästan automatiskt från och med nu.

Vill du ha fler tips för ett snyggt skrivbord? Läs sedan artikeln Hur man rengör och underhåller skrivbordet.

Med hjälp av smarta bakgrundsbilder kan du enkelt segmentera skrivbordet

Tips 03: Smarta bakgrundsbilder

Vissa lösningar är lika enkla som de är lysande. Din skrivbordsbakgrund är en helhet; det är inte möjligt att skapa speciella områden för vissa appar. Du kan dock låtsas med segmenterade skrivbordsunderlägg. Dessa bakgrundsbilder har olika ytor med en textram. När du använder en sådan skrivbordsbakgrund är skrivbordet plötsligt uppdelat i alla typer av segment. Dessa segment är naturligtvis bara visuella, men det spelar ingen roll, för så länge du snyggt placerar dina skrivbordsikoner inom dessa segment, fungerar den här visuella inramningen bra. Du kan naturligtvis skapa dessa skrivbordsbakgrunder själv i ett fotoredigeringsprogram, men det finns naturligtvis alltid människor som redan har gjort det här arbetet åt dig.En intressant samling smarta tapeter finns på Moritzfinedesigns.com. Det fina med den här webbplatsen är att bakgrunden har segment med plats för rubriker (som produktivitet, spel och så vidare), men själva texterna är ännu inte ifyllda. Så du kan göra det själv i ett fotoredigeringsprogram, precis som det är bekvämt för dig.

Tips 04: Start-menyn

Det fanns en tid då vi inte hade mycket inflytande över utseendet på Start-menyn. Det är annorlunda i Windows 10, men vi använder alla för lite av det. Klicka på Start- menyn och titta närmare. Du kommer att se att den innehåller alla typer av delar som du inte använder, medan delar som du använder finns ingenstans att se. Och det medan det är så lätt att justera den menyn. Du kan justera titlarna på segmenten genom att klicka på ikonen med de två strecken bredvid titeln. Du kan ta bort en sida som du inte använder genom att högerklicka på panelen i fråga och klicka på Unpin från Start. Du kan lägga till ett program genom att söka efter programmet i Start-menyn, högerklicka på ikonen som hittas och välja Fäst för att starta. Du kan sedan helt enkelt dra ikonen till önskat segment. Om du drar ikonen till en annan ikon skapas en mapp. Genom att högerklicka på en bricka och välja Ändra storlek kan du göra brickan mer framträdande.

Ta bort program

Naturligtvis tar du omedelbart bort ett program som du inte längre använder, eller hur? Nej? Förståeligt nog gör vi det inte. Det är dock definitivt värt att kontrollera listan över installerade program då och då för att se om det finns något du kan ta bort (svaret är nästan alltid ja). Anledningen är enkel: program du inte använder är onödig ballast. Och kom ihåg att om du någonsin behöver programmet igen kan du installera det på nolltid.

Du kan ta bort program genom att gå till inställningarna på din dator och klicka på Appar . Under Appar och funktioner hittar du de appar som du kan ta bort. Du kan sedan sortera apparna efter installationsdatum. Bläddra sedan hela vägen ner och du hittar de appar du installerade längst sedan. Använder du fortfarande dem alla eller kan vissa tas bort? Om du vill ta bort appar helt utan att lämna några spår på din dator kan du använda Revo Uninstaller.

Tips 05: Snabb åtkomst

Aktivitetsfältet i Windows 10 är också en del som du kan designa helt efter din egen smak. När du högerklickar på aktivitetsfältet ser du omedelbart alla möjliga alternativ som du kan stänga av. Detta gör aktivitetsfältet tystare. När du klickar på Aktivitetsfältets inställningar har du mycket mer kontroll över aktivitetsfältets utseende och beteende. Men vad vi huvudsakligen är intresserade av för den här artikeln är möjligheten att lägga till snabb åtkomst till aktivitetsfältet. Sök efter File Explorer i Start-menyn, högerklicka på ikonen och välj Fäst i aktivitetsfältet . Nu när du högerklickar på Windows Explorer-ikonen visas en meny som visar alla mappar som är fästa i menynSnabb åtkomst . Detta sparar mycket sökning och säkerställer att du kan arbeta mycket mer effektivt.

Virtuella stationära datorer ger sinnesro och en översikt på din dator

Tips 06: Virtuellt skrivbord

Slutligen ett sista visuellt hjälpmedel för att göra Windows lite mer organiserat och organiserat för dig. Sedan lanseringen av Windows 10 har vi äntligen möjlighet att använda virtuella skrivbord i Windows (Mac och Linux hade det alternativet mycket längre). Den här funktionen är mycket användbar när du gör många olika saker. Till exempel, om du vill ha Facebook öppet men inte vill distraheras när du gör andra saker, kommer den här funktionen till nytta. Du kan skapa olika skrivbord för detta, där du bestämmer vilket fönster som ska placeras på vilket skrivbord. Så du kan ha ett skrivbord med alla typer av produktivitetsappar öppna, ett skrivbord med saker du gör under din paus och så vidare.Du skapar ett skrivbord genom att klicka på ikonen i aktivitetsfältet som mest liknar ett gips (Aktivitetsvy , precis bredvid Start- knappen ). Längst ner ser du ett skrivbord och ett plustecken till höger. Klicka för att lägga till fler skrivbord. Du kan nu helt enkelt dra de öppna fönstren till önskat skrivbord.

Tips 07: extern lagring

Vi har gett dig tips om hur du håller Windows organiserat och organiserat, men det gör din dator inte snabbare. Därför är här några tips som hjälper dig att förbättra datorns prestanda. Det första, och enligt vår mening ett mycket viktigt tips, är att använda extern lagring. Genom att lagra filer på en extern hårddisk avlastas systemdisken och det förbättrar prestandan (även om detta gäller särskilt för den traditionella hårddisken och mindre för SSD). Windows har alltid tillräckligt med utrymme för att göra vad det behöver göra, medan du kan komma åt filerna på din externa enhet lika enkelt som om de hade funnits på systemdisken. Extern lagring erbjuder också en annan stor fördel: dina data blir bärbara.Du kan enkelt ansluta enheten till en annan dator och om din dator skulle krascha låses inte dina filer i ett system som du inte längre kan komma åt. Naturligtvis behöver det inte nödvändigtvis vara en extern enhet: att spara till en NAS (en nätverksenhet) fungerar också bra, men det är dyrare och kräver mer hantering.

Tips 08: Deduple

Du kanske har att göra med en full och långsam hårddisk, men du har verkligen ingen aning om hur och var du kan få plats. Det finns mer än en chans att du har en hel del dubbletter av filer på hårddisken, och det är naturligtvis slöseri med utrymme. Tyvärr har Windows inte en bra inbyggd metod för att upptäcka dubbletter, men lyckligtvis finns det användbara program för detta. Ett program som vi har älskat att använda i flera år är Fast Duplicate File Finder. När du har installerat det här gratisprogrammet drar du mappen som du vill söka efter dubbletter (kan bara vara C :) till mapppanelen . Välj sedan Metodoavsett om du letar efter identiska filer (så namn och innehåll) eller till exempel filer som är identiska men vars namn skiljer sig något (det tar längre tid). Efter genomsökningen ser du omedelbart vad som har hittats och hur mycket utrymme dessa filer tar. Du kan sedan enkelt ta bort dubbletterna.

Windows vet att det är skräp, så det har inbyggd diskrensning

Tips 09: Diskrensning

Det första steget för att lösa ett problem är att inse att du har ett problem. Microsoft vet det också och företaget är väl medveten om att Windows själv ibland kan göra en hel röra. Av den anledningen kommer Windows idag med ett program som är speciellt utformat för att städa upp hårddisken. Du kan hitta detta program genom Diskrensningatt skriva i Start-menyn och klicka på ikonen som hittades. Ett litet fönster visas nu där det blir omedelbart klart vad som fortfarande kan rensas i Windows. När du just har gjort detta kommer det antagligen att vara några MB, men om du kör det här programmet för första gången eller efter en lång tid ser du att du med ett musklick kan spara upp till tio liter gigabyte i rymden. Kontrollera objekten du vill ta bort och klicka sedan på OK . Du behöver inte oroa dig för att kasta bort delar som är väsentliga för Windows funktion: dessa delar visas inte i det här fönstret.

Tips 10: Defragmentering

"Du måste defragmentera hårddisken": det brukade vara den magiska frasen för PC-finsmakaren för att hjälpa människor med en dator som plötsligt saktade ner. Nuförtiden behöver vi inte göra det längre, inte (bara) för att tekniken har förbättrats så mycket, men också för att Windows 10 automatiskt kör en defragmenteringssession varje vecka. Men om du fortfarande vill defragmentera din disk själv kan du göra detta genom att högerklicka på C: -enheten i Explorer och sedan klicka på Egenskaper . Klicka på Verktyg och sedan på Optimera i fönstret som visas. Då ser du en översikt över när en defragmenterings- och optimeringssession senast utfördes och genom att klicka på Optimize- knappen kan du starta en sådan session omedelbart. Förvänta dig inte mirakel, men det kan bara göra skillnad. Om ditt system har en SSD-disk rekommenderas inte defragmentering. Windows gör inte detta på egen hand. Att starta en defragmentering manuellt är bättre inte.

Om vi ​​måste optimera finns det inget bättre än att bara gå hårt med kvasten

Tips 11: CCleaner

CCleaner kallar sig den mest populära rengöringsprogramvaran i världen, och även om vi tycker att det är ett ganska uttalande, vet vi att vi har använt den här programvaran själva i flera år. När du har laddat ner och startat programmet kommer du omedelbart in i ett omfattande gränssnitt. Cleaner-komponenten söker efter filer i Windows som kan raderas (tänk tillfälliga filer och cookies). Registret letar efter fel och dubbletter i registret. Windows-registret är hjärtat i Windows, fel i det kan orsaka många problem. Slutligen hittar du under rubriken Verktygalla typer av användbara extraverktyg för att städa upp i ditt system, till exempel diskanalys, en översikt över insticksprogram för webbläsare och ett verktyg för att upptäcka dubbla filer (om än inte så omfattande som programmet vi diskuterade ovan). Grundversionen av CCleaner är gratis och låter dig göra de viktigaste sakerna. Om du verkligen vill vända ditt system inifrån och ut måste du ta Professional-versionen till 24,95 euro, men hittills har vi inte riktigt känt det behovet hos CCleaner.

Tips 12: Börja automatiskt

Annars i den här artikeln kan du läsa ett tips om hur du tar bort program som du inte längre använder. Ibland startar program automatiskt när du startar Windows, vilket påverkar operativsystemets prestanda. Du behöver inte ta bort sådana program direkt, du kan också helt enkelt stoppa dem från att starta automatiskt när Windows startar. Du gör detta genom att skriva Aktivitetshanteraren i Start-menyn och sedan klicka på Aktivitetshanteraren . Klicka på Startup i fönstret som visas. Nu ser du en översikt över alla program som startar automatiskt när Windows startar och det finns förmodligen mycket mer än du trodde. Klicka på de program du vill förhindra att starta automatiskt och klicka sedan på Inaktivera . Programmet kommer att finnas kvar på din dator, men starta bara om du vill att det ska göras. Förresten, var uppmärksam på vad du inaktiverar, det finns förmodligen också program som är användbara (till exempel om du inaktiverar Dropbox, inaktiverar du också synkronisering).