Gör Windows 10 snabbare och bättre i 15 steg

Det kan inte förnekas: när du startar en dator med en helt ny Windows-installation går allt bra och snabbt. Några månader senare, men när allt börjar sakta ner är du mycket mindre upphetsad. Om du inte gillar en helt ny Windows-installation finns det lyckligtvis många mindre radikala tweaks som kan ge fart tillbaka till dina Windows-sessioner. Du kan göra Windows 10 snabbare i 15 steg.

Tips 01: Kritisk vy

Massor av tips och tricks cirkulerar på Internet som lovar att göra din Windows-dator snabbare och bättre. Men du måste vara försiktig med detta! Kvaliteten på dessa tweaks varierar från användbar till helt löjlig, och det finns också några som gör ditt system mindre stabilt.

Frestas inte heller att köpa ett optimeringsverktyg för ett klick. Ett sådant program fungerar ofta som en 'svart ruta' där du som användare har liten eller ingen inblick i vad exakt applikationen gör, så du vet inte hur du kan vända vissa åtgärder om något går fel. Vi är därför mer lyckliga i ingripanden där du håller ett fast grepp om tyglarna. I den här artikeln ger vi mycket olika tips, inklusive BIOS och hårdvara. Om inte annat anges gäller tipsen i princip för både Windows 7, 8 (.1) och 10.

Tips 02: AHCI-läge

Låt oss komma direkt till saken: förutom att lägga till extra RAM-minne (på ett minnes-hungrigt system) är och kommer att fortsätta att byta ut din hårddisk med en SSD en av de bästa åtgärderna för att göra ditt system mycket snabbare på en gång. Kontrollera först i BIOS om SATA-läget är korrekt inställt: förutsätter naturligtvis att du har anslutit din SSD till en SATA-kontroller. De flesta SSD-enheter fungerar snabbare om det läget är inställt på AHCI (Advanced Host Controller Interface) istället för ( Native eller Standard ) IDE. Du kan också aktivera RAID-läget (om tillgängligt), men det är naturligtvis bara användbart om du behöver den funktionen (och har minst två diskar). En viktig fördel med AHCI-läge (och RAID-läge) är att det stöder NCQ. Det står för Native Command Queuing, vilket innebär att styrenheten kommer att optimera ordningen på läs- och skrivkommandona. Hålla ett öga på! Ändra inte bara det här läget på ett fungerande system: en sådan omkopplare innebär att du måste installera om Windows.

Tips 03: SSD-optimering

Har du redan en SSD? Då har du redan haft en gedigen optimering. Det skadar dock inte att kontrollera ett antal inställningar som kan göra att din SSD går lite snabbare. Speciellt om du har transplanterat en befintlig Windows-installation till en SSD, bör du se till att partitioneringen är 'justerad' korrekt. När allt kommer omkring minskar feljustering prestanda och livslängd för din SSD. Du kan återställa detta med till exempel verktyget Minitool Partition Wizard Free. Högerklicka på din SSD och välj Justera alla partitioner .

Kontrollera också om TRIM-funktionen är aktiverad, eftersom den förbättrar din SSD-prestanda. För att göra detta, öppna kommandotolken och kör följande kommando: fsutil beteende fråga deaktiverad . Om du får DisableDeleteNotify = 0 som ett resultat är TRIM verkligen aktiv. Om värdet är 1, kan du fortfarande aktivera TRIM med kommandot fsutil beteende set deaktiverat meddela 0 .

En SSD? Se till att du har rätt inriktade partitioner!

Tips 04: Defragmentering

Såvida inte en disk är extremt kraftigt fragmenterad, vilket innebär att många filer lagras i icke-angränsande kluster, kommer defragmentering av en hårddisk att ge dig liten hastighetsökning idag. Så ignorera alla webbplatser som hävdar annorlunda idag. Du kan få ditt system kontrollerat för fragmentering, men en sådan funktion är redan inbyggd i Windows: Windows kontrollerar dina klassiska hårddiskar varje vecka. Defragmentering på en SSD är dock dålig för hårdvaran, men lyckligtvis är Windows-versionerna från 7 och högre smarta nog för att inte utföra defragmentering på SSD-enheter (en TRIM-operation, och det är bra). För att vara på den säkra sidan, kolla in fönstret i Windows-funktionen Optimera enheter för att se om typen Medium verkligen finns på dina SSD-enheterSSD ( solid - state-enhet ) är inställda. Om inte, kontrollera om BIOS har känt igen SSD: n korrekt.

Tips 05: Bilstartare

En av de främsta anledningarna till att Windows startar långsammare över tid är program som automatiskt startar med Windows och körs i bakgrunden. Ibland blir människor frestade att prova alla typer av gratis programvara ...

Nu kan du upptäcka sådan automatisk startprogramvara via kommandot msconfig (Windows 7) eller via den inbyggda aktivitetshanteraren (Windows 8 och 10: tryck på Ctrl + Shift + Esc). I båda fallen öppnar du fliken Boot . Ett bekvämare verktyg är också snabbstart. Se dock till att avmarkera alternativet Installera Glary Utilities under installationen, annars installerar du mer än du tänkt. När du startar det här verktyget får du en översikt över dessa autostart på Start-up program fliken . Om du är säker på att du inte behöver ett objekt (längre) ställer du in skjutreglaget på Inaktiverat . Ett alternativ är att du klickar på pilen bredvid en sådan knapp ochVälj Fördröjning , varefter du bestämmer med hur många sekunder (från 30 till 270) start av detta objekt ska försenas. Med lite tur kan du också läsa i fönstret vad medanvändare tycker om det, men om du är osäker är det bättre att google själv för feedback.

Förresten hittar du ännu fler objekt på fliken Schemalagda uppgifter . De kommer från Windows Task Scheduler : du hittar dem när du söker efter Task Schedulers i Windows. Eftersom Task Scheduler ger dig mer information om dessa objekt är det bättre att ordna detta via Windows själv. Detta gäller även artiklarna på flikarna Programtjänster och Windows-tjänster (se nästa tips).

För många automatiskt startande program är katastrofala för ett smidigt operativsystem

Tips 06: Tjänster

Det är helt normalt att ha några dussin tjänster som körs på en typisk Windows-dator, bakgrundsprocesser för Windows och vissa applikationer. Som nämnts kan du också hitta en översikt över detta via snabbstartsverktyget, men den inbyggda Windows Services- modulen är mer informativ. Du startar den genom att trycka Windows-tangenten + R och kommandot tjänster . msc . Klicka på en tjänst och välj Egenskaper , varefter du kan ändra den typ StartupGeneral fliken . Ställ in detta på Manual, tjänsten startar bara när det krävs. Alternativt kan du ställa in en tjänst som behövs, men inte nödvändigtvis måste vara klar vid start, till Automatisk (fördröjd start). Tänk på att inte bara experimentera med detta slumpmässigt: trots allt är vissa tjänster viktiga och kan krascha din Windows om du stänger av den. Om du är osäker, google för mer feedback.

En användbar webbplats är Black Viper, för här får du en översikt över alla Windows-tjänster för nästan alla tänkbara Windows-utgåvor. Bläddra ner på sidan i din Windows-version tills du ser kolumnerna. Klicka sedan på Visa / dölja kolumner knappen och vid behov ta bort markeringen bredvid DEFAULT [Windows version] för Windows-versionen (t.ex. Enterprise) som du inte har. Tweaked- kolumnen i översikten är särskilt intressant för dem som vill inaktivera så många redundanta inställningar som möjligt, men den här kolumnen är inte tillgänglig för alla versioner.

Tips 07: Bakgrundsappar

Efter Apple och Google har Microsoft också fallit under trollformeln för inhemska 'universella appar', i en sådan utsträckning att de också börjar pressa dem stadigt i de senaste Windows-versionerna. Ett antal appar körs till och med i bakgrunden i Windows 10 som standard, även om du inte startade dem själv. Detta har fördelen att de är tillgängliga lite snabbare, men samtidigt slösar det också bort systemresurser. Du kan dock bestämma vilka av dessa appar som körs i bakgrunden. Öppna Windows startmeny, välj Inställningar och gå till sekretessavsnittet . Bläddra ner och välj Bakgrund - appar . Ställ omkopplaren på Avom du inte längre vill ha den igång i bakgrunden kan det också vara användbart om du vill spara energi på din bärbara dator.

Tips 08: Autoregistrering

Chansen är stor att Windows ber dig om ditt lösenord varje gång du startar, även om du är den enda användaren. Om du tycker att detta skydd är onödigt kan du också inaktivera det så att Windows kan starta om ordentligt. Tryck på Windows-tangenten + R och kör kommandot netplwiz . Välj önskat användarnamn, avmarkera Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn och tryck sedan på Verkställ . Ange motsvarande lösenord (2x) och bekräfta med OK . Från och med nu behöver du inte längre logga in på Windows. Du kan också göra om denna procedur med samma metod.

Tycker du också att det är onödigt att be om ditt lösenord när datorn vaknar från viloläge, öppna Windows startmeny, välj Inställningar och gå till avsnittet Konton . Välj inloggningsalternativ och välj Aldrig för Kräv inloggning .

Tips 09: Snabb uppstart

Windows 10 har en inbyggd anläggning som säkerställer att när systemet stängs av stängs alla applikationer och användare loggas ut, men samtidigt sparas den aktuella systemstatusen (med laddad kärna och drivrutiner) i en '' vilofil ''. Nu när du sätter på datorn igen kommer ditt RAM helt enkelt att fyllas med ögonblicksbilden i den vilolägen, så att du snabbt kan komma till inloggningsskärmen. Den här funktionen är aktiverad som standard, men det skadar inte att kontrollera om detta är fallet på ditt system. Sök efter Windows efter energi och starta Power Options .

Klicka på Välj vad strömknapparna gör och markera Aktivera snabbstart . Om det behövs, välj först inställningar som för närvarande inte är tillgängliga. Bekräfta med Spara ändringar . Tänk på att det här läget också har några nackdelar. Det är möjligt att vissa systemuppdateringar inte kommer att installeras korrekt, men du kan lösa detta genom att starta om ditt system. I det här läget är din hårddisk också "låst", vilket kan orsaka problem om du försöker komma åt din enhet från ett annat operativsystem via dubbel start. På vissa system kan du därför inte nå din BIOS (UEFI), en omstart kan också erbjuda lösningen här.

Snabbstart sparar tid, men det är inte utan dess nackdelar

Tips 10: Hög prestanda

Som standard är ditt systems kraftplan inställt på Balanced , vilket innebär att Windows försöker hitta en balans mellan optimal prestanda och ett energieffektivt system. Det finns dock andra scheman och det är också möjligt att anpassa ett schema efter eget tycke. För att göra detta, öppna Energy Management igen (se föregående tips). Om du vill göra det extra ekonomiskt (till exempel för att skydda batteriet på din bärbara dator) kan du välja energisparläge här . I den här artikeln fokuserar vi främst på ett snabbare system: För att göra detta, klicka på Visa ytterligare scheman och välj Hög prestanda . Klicka på för att göra justeringarÄndra schemaläggningsinställningarna , varefter du bestämmer när skärmen ska stängas av och datorn ska gå i viloläge. Klicka på Ändra avancerade ströminställningar för ännu fler alternativ. Till exempel, under hårddisken kan du ange efter hur mycket tid (av inaktivitet) disken kan stängas av och under Strömhantering för processor kan du ange vad den lägsta processorbelastningen kan vara; vid hög prestanda är detta 100% som standard .

Registerset

Det finns många registerinställningar som på ett eller annat sätt har en (blygsam) inverkan på Windows-systemets prestanda. Nu kan vi lista och kommentera dem alla, men på AskVG-webbplatsen har de redan gjort det. På den sidan talar de om ”för Windows 7”, men inte fästa dig i det, för de fjorton listade registerjusteringarna är lika bra för Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 och 10. Alla tweaks är snyggt förklarade och för dem som inte ser det kan justeringarna göras via registerredigeraren (Windows-tangent + R, kommando regedit ): du hittar också en länk här för att ladda ner ett färdigt skript. Efter att zip-filen har extraherats räcker ett dubbelklick på Registry Tweaks för att göra Windows Faster.reg(varefter du måste bekräfta) för att ändringarna ska träda i kraft. Du kan först visa (och redigera) skriptet via Anteckningar. Du kan alltid återgå till det ursprungliga tillståndet genom att dubbelklicka på Återställ standardinställningar. Reg .

Tips 11: Stäng snabbare

Det tar fortfarande några musklick för att stänga av din dator i Windows. Detta kan göras lite snabbare och på två sätt. På så sätt kan du lägga till en genväg på skrivbordet som du kan använda för att stänga Windows omedelbart. Högerklicka på skrivbordet på en tom plats och välj Ny / genväg . Vid Ange plats för artikeln anger du % windir% \ System32 \ shutdown.exe / s / t 0 . Alternativt kan du också lägga till parametern / f till detta, men kom ihåg att aktiva applikationer tvingas stängas utan att användaren varnas. Hit Nästa , ge ett namn till din genväg och avsluta med Slutför: Genvägen visas nu på skrivbordet. Under en sådan avstängningsprocedur ger Windows bakgrundsprocesser möjlighet att stängas ordentligt, men du kan förkorta denna timeout via ett registerfält. Tryck på Windows-tangenten + R och kör regedit .

Navigera till HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control . Dubbelklicka på WaitToKillServiceTimeout och minska värdet till att säga 3000 (millisekunder). Om denna justering oväntat orsakar problem kan du öka den (steg för steg) med 1000.

Tips 12: Specialeffekter

En Windows-användares öga vill också ha något, men inser att allt det 'ögongodis' kräver lite mer av ditt system. Speciellt på ett något äldre system med mindre generösa systemresurser och en äldre version av Windows kan detta vara lite långsamt. Du bestämmer dock själv hur vackert Windows ska se ut. Tryck på Windows-tangenten + R och kör kommandot sysdm.cpl . Öppna fliken Avancerat och tryck på den övre inställningsknappen . Baserat på den bestämda kraften i ditt system har Windows själv redan valt Auto Select och placerat en markering bredvid de mest lämpliga (av de 17 tillgängliga) alternativen. Det finns dock också två uppsättningar förinställningar: Bästa vy ochBästa prestanda : den första väljer helt enkelt alla alternativ, den andra ingen. Du vill dock själv bestämma vilka alternativ du vill aktivera, till exempel Animationer i aktivitetsfältet, Visa transparent markeringsruta, Spara miniatyrbildförhandsgranskningar av aktivitetsfältet, Visa skugga under muspekaren etc. Bekräfta dina val med OK .

Tips 13: Rensa program

Windows och dina applikationer behöver tillräckligt med ledigt diskutrymme för att fungera smidigt och pålitligt. De som måste nöja sig med en blygsam SSD kan snabbt behöva hantera en hel disk. En möjlig konsekvens är att inga fler uppdateringar kan installeras (korrekt). Först kan du sedan ta bort alla överflödiga applikationer. Du kan göra detta från Windows kontrollpanel, men ett verktyg som Revo Uninstaller går ännu mer grundligt (genom att också ta bort envisa rester på disken och i registret). Välj i detta fall helst metoden för borttagning av medium . Du hittar den (något äldre) gratisversionen på webbplatsen via fliken Nedladdningar. Men du kan också välja 30-dagars testversion eller köpa den betalda versionen.

Crapware

Om du har en ny dator med en förinstallerad version av Windows är chansen att den är full av överflödiga applikationer, som ofta är svåra att ta bort. Sådana verktyg bromsar inte bara din systemstart, de attackerar dig regelbundet med annonser och kan till och med göra ditt system instabilt. Snarare än att försöka ta bort dem en efter en, kör ett gratis verktyg som PC Decrapifier på den. Efter en kort analys kategoriserar detta verktyg de upptäckta applikationerna i tre flikar: Rekommenderat , Tvivelaktigt och allt annat . I princip kan du ta bort verktygen på den första fliken utan problem, med det andra kontrollerar du först vilka du vill behålla.

Tips 14: Rensa upp data

När du har tagit bort alla onödiga applikationer och det fortfarande finns brist på diskutrymme måste du rensa datafiler som tunga nedladdningar eller stora videofiler. Gratis verktyg som SpaceSniffer och SequioaView hjälper dig att snabbt spåra de största rymdätarna med hjälp av en grafisk skivrepresentation. Du kan också gärna släppa Windows inbyggda diskrensningsfunktion på din disk: tryck på Windows-tangenten + R och kör kommandot cleanmgr . Du kan också använda ett rengöringsprogram som gratis CCleaner för att städa upp alla typer av överflödiga Windows-filer och alla typer av applikationer.

Om du alltid stänger av systemet helt och inte behöver vänteläge kan du också dölja den dolda systemfilen hiberfil . sys . Detta kan göras enligt följande: högerklicka på Kommandotolken i Windows startmeny och välj Kör som administratör . Kör sedan följande kommando: powercfg -h off . Bekräfta med Enter (du kan alltid återaktivera standby-läge med powercfg -h på ). Mängden utrymme du sparar motsvarar ungefär ditt interna minne.

Inget behov av beredskap? Spara sedan snabbt 2 GB diskutrymme!

Tips 15: Uppdateringar

Drivrutins- och firmwareuppdateringar lägger ibland till funktioner, men ofta förbättrar de också stabiliteten eller hastigheten för respektive hårdvara. Speciellt med grafikkort är detta ofta mycket försiktigt. Tyvärr verkar de drivrutiner som du laddar ner via Windows-uppdateringstjänsten inte alltid vara optimala och det är därför bättre att regelbundet kontrollera videokorttillverkarens webbplats för lämpliga uppdateringar. Vi rekommenderar också att du regelbundet letar efter uppdateringar av firmware för din router och NAS. Innan du installerar det är det klokt att kolla tillverkarens webbplats för att se vilka förbättringar en sådan firmwareuppdatering har i butiken för din enhet och du bör också google för eventuella (negativa) upplevelser av andra användare.

Spel

Som spelare letar du naturligtvis alltid efter de bästa upplevelserna och sedan är du skyldig dig själv att regelbundet söka efter internet (till exempel via Steam, användargrupper eller sociala medier) i sökandet efter "användarmods" (modifieringar). För många spel visas nya ändringar regelbundet som inte bara gör att dina favoritspel ser bättre ut eller ger extra funktioner utan också gör dem snabbare och mer stabila.

Hantering av teckensnitt

Det gör inte ditt system snabbare i sig, men de som arbetar mycket med Office kan utan tvekan dra nytta av en uttunnad och därför mer organiserad typsnittslista. Det enklaste sättet att rensa bort onödiga teckensnitt är via ett gratis verktyg som NexusFont (även tillgängligt som en bärbar applikation). Programmet visar alla installerade teckensnitt baserat på en (egen) exempelfras. Du kan ta bort ett eller flera teckensnitt genom att helt enkelt välja dem och välja Avinstallera från snabbmenyn. Var försiktig så att du inte tar bort teckensnitt som Windows eller applikationer kräver. Dessa är särskilt teckensnittsfamiljerna Arial, Courier (New), Lucida, Modern, MS (Sans) Serif, Roman, Script, Segoe, Small Fonts, Symbol, Tahoma, Times New Roman, Webdings och Wingdings.I vilket fall som helst skulle du göra det bra om du tillfälligt kopierar ett teckensnitt till en säkerhetskopieringsmapp innan du tar bort det i NexusFont. Du gör det från snabbmenyn i NexusFont, med alternativetKopiera till mapp .