Hur lutar du skrivbordet i Windows 10?

I vissa fall kanske du vill rotera datorskärmen, till exempel om du vill hänga din skärm på väggen. I Windows 10 (och tidigare versioner) kan du rotera skärmen via inställningarna eller en kortkommando.

Rotera skärmen i Windows

Kortkommandon - Ctrl + Alt + piltangenter eller Ctrl + Alt + 2/4/6/8 på ditt alfanumeriska tangentbord (Num Lock av).

Meny - Start / Inställningar / System / Display / Skärmorientering / Liggande eller Porträtt

Som standard placerar vi alltid våra skärmar i liggande läge, med andra ord, botten och toppen är längre än vänster och höger. Så fungerar TV, så det fungerar också skärmar. Men det är inte nödvändigt alls. Om du föredrar att hänga upp din skärm i stående läge, till exempel för att du ständigt måste titta på din mosters vertikala videor på din skärm, kan du göra det. Windows 10 har ett inbyggt alternativ för att luta din skärm.

Det är också användbart för praktiska ändamål att luta skärmen. När du till exempel programmerar är det trevligt att ha så många kodrader som möjligt. Speciellt om raderna vanligtvis inte är så långa ändå. Som en andra skärm kan du också välja en lutad bild. Till exempel för att se nyhetsrubriker tydligt eller för långa dokument.

Luta skärmen

För att luta skärmen eller åtminstone dess innehåll, klicka på Start och sedan på Inställningar . I fönstret som visas klickar du på System och sedan på Display . Du kommer nu att se de olika skärmar som du har kopplat till siffror ovanför dem. Du kan nu individuellt bestämma orienteringen per skärm genom att klicka på numret på den aktuella skärmen. Om du bara har en skärm, som vi (för att vi alla arbetar med en skärm och VR-glasögon, såklart) väljs rätt skärm automatiskt. Leta nu efter alternativet Skärmorientering och ändra liggande till stående(speglad eller inte). Oroa dig inte, alternativet aktiveras inte omedelbart, detta händer bara när du klickar på Apply .

Genvägar

Som med praktiskt taget alla inställningar i Windows finns det också snabbtangenter för skärmorientering. Det är dock lite komplicerat, för kombinationerna kommer inte från Microsoft utan från tillverkarna av grafikkortet. Det är därför genvägen skiljer sig åt per inställning, om du redan kan använda en genväg. För Intel-kort använder du Ctrl + Alt + piltangenter , men med Nvidia och AMD blir det svårare. Om du har en alfanumerisk del på tangentbordet kan du också använda Ctrl + Alt + 2/4/6/8. Se till att Num Lock är avstängt. Med vissa grafikkort kan du inte rotera skärmen alls. Så det är en fråga om att försöka.

Navigering

Det finns också ett alternativ för att spegla skärmorienteringen, både liggande och stående. Observera: om du vill prova detta för skojs skull, kom ihåg att musens funktion naturligtvis kommer att förändras, så att uppåt plötsligt lämnas och så vidare, vilket gör navigering praktiskt taget omöjlig. Men oroa dig inte, om du inte klickar på bekräfta ändras orienteringen tillbaka efter några sekunder.

Förresten fungerar det också bra som ett skämt att spela med kollegor.

Letar du efter de bästa inställningarna för din skärm? De diskuteras i detalj i den här artikeln. På så sätt kan du enkelt justera storleken på ikoner och Windows-element efter dina ögon. Visningen av text är också lätt att optimera.