Dessa är de bästa alternativen till Movie Maker

Microsoft tog kontakten på Windows Movie Maker för några år sedan. Även om befintliga versioner fortfarande fungerar kommer det inte att finnas några uppdateringar till det ursprungliga programmet. Har du fortfarande inte hittat ett bra alternativ? Försök sedan OpenShot Video Editor. I den här artikeln förklarar vi hur verktyget fungerar.

Tack vare smarttelefonen har vi alltid en bra videokamera i fickan och vi använder den ofta. Om du vill göra något med allt det videomaterialet kan du inte ignorera en anständig videoredigerare. Tidigare kunde alla Windows-användare ladda ner Movie Maker gratis via Windows Essentials 2012. Detta program var utmärkt för enkel filmredigering. Programmet får dock inte längre nya funktioner och Microsoft kommer inte längre att lösa säkerhetsproblem. Den som vill redigera videor på ett tillgängligt sätt bör därför leta efter ett alternativ. Det är värt att prova OpenShot Video Editor. Detta freeware är till skillnad från avancerade videoredigerare mycket enkelt att använda och har en nederländsk översättning.

Movie Maker-appen

Även om exakta detaljer saknas försvinner inte Movie Maker helt. Microsoft har inrymt videoredigeringsfunktionen i Microsoft Photos-appen. Den här appen är förinstallerad på alla Windows 10-system, men finns också i Microsoft Store.

01 Förberedelse

Till skillnad från Windows Movie Maker är OpenShot Video Editor tillgänglig för flera plattformar. På nedladdningssidan för OpenShot hittar du utgåvor för Linux, macOS och naturligtvis Windows. I den här artikeln är vi uppmärksamma på Windows-utgåvan. Installationen innehåller inga detaljer, så du kan gå igenom alla standardstegen. Så snart du öppnar programmet för första gången kommer OpenShot Video Editor med ett handledningsläge. Genom att läsa förklaringen och klicka på Nästa varje gång lär du dig grundläggande funktioner i freewaren. Observera att förklaringen är på engelska. Lyckligtvis är gränssnittet för denna videoredigerare på nederländska, förutom vissa brister.

02 Importera videofiler

Precis som du var van vid Windows Movie Maker är det viktigt att först importera rätt videofiler till OpenShot Video Editor. Om det behövs kan du ansluta din smartphone, surfplatta, videokamera, SD-kort, USB-minne eller extern enhet med videofiler till din dator. Klicka på Arkiv / Importera filer från menyn . Du bläddrar sedan till rätt plats i utforskaren för att visa videofilerna. Bra att veta är att OpenShot Video Editor också känner igen nätverksmappar, så att du till exempel kan importera videor direkt från en nas. Välj önskade videor och bekräfta med Öppna. Programmet stöder de vanligaste videoformaten, till exempel mts, vob, mkv och mov. Tänk på att det ofta inte är möjligt att importera videofiler direkt från en iPhone eller iPad. Spara först mediefilerna lokalt och lägg sedan till dem efteråt. Förutom videofiler kan du också importera musik och bilder.

03 Tidslinje

Med Windows Movie Maker var du van vid att arbeta med två rutor, men i OpenShot Video Editor finns det nu tre, nämligen en tidslinje, en förhandsgranskning och en ruta med projektfiler. Du ser sex ljusgrå prickar mellan dessa fönster. Genom att klicka med vänster musknapp och sedan dra den kan du bestämma storleken på varje panel. På det sättet visar du alla tillgängliga spår från tidslinjen. Du kan enkelt lägga till videoklipp i tidslinjen. Klicka i avsnittet Projektfileren videofil och flytta klippet till tidslinjen medan du håller ner musknappen. Släpp sedan musknappen. Du har nu lagt till en videofil till filmmontaget. På detta sätt kan du enkelt lägga flera videoklipp i rad och själv bestämma ordningen på den slutgiltiga filmen. Vill du ta bort en videofil från tidslinjen? Välj rätt klipp inom tidslinjen och tryck på Radera .

Förutom videofiler lägger du också till ljudfiler i tidslinjen. Du använder ett annat spår för detta. Är tidslinjen för lång, så att en del av den är ur sikte? Du klickar sedan på minustecknet ovanför tidslinjen till höger för att zooma ut. På så sätt får du en bättre överblick över vilka fragment den preliminära montagen innehåller.

04 Trimma videoklipp

Du kan klippa videoklipp på tidslinjen så att du tar bort tråkiga bilder från filmredigeringen. Använd den röda skjutreglaget på tidslinjen för att bestämma tipppunkten för videon. Vill du ta bort den sista delen? Klicka på den blå vertikala linjen till höger om videoklippet, där markören ändras till en ikon med två pilar på vardera sidan. Flytta markören åt vänster medan du håller ner musknappen tills du når den röda skjutreglaget. Vill du ta bort den första delen av videon? Klicka sedan på den blå linjen till vänster om fragmentet och flytta markören till höger.

Dela klipp

Det finns ett alternativt sätt att förkorta ett videoklipp, nämligen genom att dela ett klipp. Du använder detta för att ställa in en start- och slutpunkt, som du kanske fortfarande vet från Windows Movie Maker. Högerklicka på en videofil i panelen Projektfiler . Välj sedan alternativet Dela klipp . Du flyttar skjutreglaget till början av klippet du vill använda. Bekräfta med Begin och flytta sedan skjutreglaget till slutpunkten. När du klickar på Avsluta , skapa ett namn för den förkortade videofilen. Klicka slutligen på Ny .

05 Övergångar

När du stränger ihop olika videoklipp är övergångarna ganska svåra. Det är trevligare att låta fragment flyta smidigt in i varandra. I Windows Movie Maker använde du fliken Animationer för detta, men lyckligtvis har OpenShot Video Editor många alternativ för detta. Klicka på alternativet Övergångar under rutan Projektfiler . Programmet innehåller alla typer av exotiska mallar för vackra övergångar. Om du inte vill bli galen klickar du på Använd ofta högst upp. Klicka på en övergång och välj önskad position på tidslinjen medan du håller ner musknappen. Detta kan göras "ovanpå" befintliga videofragment. De flesta mallar lägger till övergången i början av ett videoklipp. Klicka på Spela- knappen under videoförhandsgranskningen för att se resultatet.

06 Oskärpa

Ett annat sätt att skapa en smidig övergång mellan två klipp är att göra bilderna suddiga. När ett klipp slutar försvinner ramen ur filmen. Det motsatta gäller för början av ett klipp. Detta gör början och slutet på varje videoklipp mindre plötsligt, utan att en märkbar övergång syns, vilket är fallet med vanliga övergångsmallar (se steg 5). I Windows Movie Maker är Fade en regelbunden övergång, men i OpenShot Video Editor finns denna funktion på en separat plats. Högerklicka på ett klipp och gå till Fade / Hela klipp. Välj mellan Fader (snabb) och Fader (långsamt) .

07 Effekter

Via alternativet Effekter kan du redigera bilderna något, även om alternativen för detta är något begränsade jämfört med Microsofts föråldrade videoredigerare. Du använder Ljusstyrka om du tycker att bilderna är lite för mörka. Dessutom är färgmättnadseffekten intressant eftersom den gör att du kan göra färgerna ljusare. Med oskärpa, Chroma-tangent, De-interlace, Alpha Mask / Wipe Transition och Negativ har OpenShot Video Editor totalt sju effekter.

Du använder en effekt genom att placera effekten ovanpå ett videoklipp på tidslinjen. En ikon visas på tidslinjen som bevis på att effekten har tillämpats. Om du till exempel använder Ljusstyrka visas en B (för Ljusstyrka). Högerklicka på den här ikonen och välj Egenskaper . Ett fönster visas längst ned till vänster som låter dig själv justera värdena för effekten. Det är inte så enkelt, men du kanske kan leka med det ett tag.

Andra alternativ

Förutom OpenShot Video Editor finns det fler kostnadsfria alternativ till Windows Movie Maker. Om du arbetar mycket med YouTube kan du utföra enkla redigeringar online. Titta bara på YouTube-redigeraren. Funktionerna fungerar bra, även om du först måste ladda upp alla videor till YouTube. De som letar efter en avancerad videoredigerare kan överväga mångsidiga Lightworks. För en kurs med denna (lite knepiga) videoredigerare, kolla in vår webbplats.

I den här artikeln kommer vi att prata om fler videoredigeringsprogram, men inte alla är fria att använda. Ändå drog vi, konstigt nog, slutsatsen att de kostnadsfria verktygen erbjuder det bästa filstödet.

08 Lutning

Speciellt med en smartphone händer det ibland att du lutar enheten under videoinspelningen. Du märker det under monteringen. Lyckligtvis kan du också rotera filmen i OpenShot Video Editor så att den kan användas för filmen. Högerklicka på ett videoklipp och gå till Rotera . Välj mellan att rotera 90 ° (höger) eller rotera 90 ° (vänster) .

09 Filmfinish

Är du helt nöjd med installationen? Hög tid att spara den sista filmen. Gå till Arkiv / Exportera video och tänk på ett lämpligt namn för projektet. Du väljer rätt lagringsplats via Browse . På Profil lämnar du alternativet Alla format oförändrade. Glöm inte att välja önskat utdataformat bakom Target, till exempel MP4 (h.264) eller AVI (mpeg4). Detta val beror mycket på filkompatibiliteten för den enhet du vill spela upp filmen på. Du väljer upplösning och bildfrekvens vid videoprofil. Se till att dessa värden matchar filmens egenskaper hos kameran som används. Slutligen, ställ in önskad kvalitet, varefter du bekräftar med Exportera video .