Så här upptäcker du om du är utsatt för skadlig kod

Märker du att din dator plötsligt går mycket långsammare eller kör du konstiga processer som du inte vet exakt ursprung? Då kan du ha blivit offer för skadlig kod. Signalerna är dock inte alltid tydliga. Därför ger vi fem tips för att ta reda på om du har utsatts för skadlig kod.

Naturligtvis är det bästa sättet att ta reda på om du har skadlig kod att köra en systemomfattande skanning. Du borde redan göra det automatiskt, men antar nu att så inte är fallet. Vilka är de tecken som indikerar skadlig kod?

Långsam pc

Om din dator blir långsam över natten kan det vara ett tecken på att den har skadlig kod. Speciellt när enkla appar som miniräknare plötsligt öppnas mycket långsamt.

Skadlig programvara kan kräva mycket datorkraft i bakgrunden och lämnar din dator utan systemresurser kvar för dina egna uppgifter. Nuförtiden kan du också göra detta via din webbläsare, till exempel för att bryta kryptokoiner.

Webbläsaren omdirigeras

Din webbläsare tar fart till en annan webbplats vid de konstigaste ögonblicken. Du öppnar till exempel Google och hamnar på en webbplats som du inte känner till med någon okänd sökmotor med alla typer av annonser. Även då vet du att du lider av skadlig kod.

När popup-fönster ständigt visas, även om du inte har några webbläsare öppna, kan du anta att du har skadlig programvara (eller åtminstone uppblåst programvara) på din dator. Återigen är målet att tjäna pengar genom att klicka på dessa popup-fönster och skickas till webbplatser.

Okänd programvara och processer

Det finns ständigt popup-fönster med hotmeddelanden från säkerhetsprogram som du inte känner till. Programvara som främst uppmuntrar dig att vidta åtgärder nu (för annars ...). Ångest är alltid en bra utlösare för att få människor att tänka mindre. Kör en skanning så snart som möjligt om du upplever dessa typer av meddelanden.

Om du stöter på processer i ditt operativsystems uppgiftshanterare som du inte känner till och som normalt inte finns där, kan detta vara ett tecken på skadlig kod. Sök på Internet efter namnet på en sådan process för att se om det verkligen är något oönskat.

Sådana processer körs också ofta ständigt, även om du inte använder din dator själv. Om du märker diskaktivitet och liknande medan inga säkerhetskopierings- eller underhållsprocesser pågår, är det en bra idé att söka efter skadlig kod.

Konstiga inlägg på sociala medier

Plötsligt visas meddelanden på Twitter och Facebook från ditt namn, som du inte har lagt upp alls. Att något är fel är säkert och det är viktigt att göra något åt ​​det så snart som möjligt, för ofta får dessa meddelanden dig att smitta andra. För övrigt behöver det inte nödvändigtvis vara så att du har skadlig kod på din dator, det kan också vara så att ditt sociala mediekonto 'bara' har hackats.

Detsamma gäller e-postmeddelanden och andra kommunikationsverktyg. Får människor plötsligt konstiga e-postmeddelanden eller meddelanden i ditt namn? Du kan ha hackats eller att du har att göra med skadlig kod. Förresten, vi skrev tidigare en artikel "vad ska jag göra om dina sociala medier hackas". Var noga med att läsa dem också.

Vissa verktyg fungerar inte längre

Vissa skadliga program hindrar ditt antivirusprogram från att fungera eller förhindrar att vissa systemverktyg laddas, vilket gör skadlig programvara svårare att upptäcka och ta bort. Om du märker att sådana program inte körs ordentligt är det bäst att leta efter en alternativ skanner för att se om du verkligen har att göra med skadlig kod.

Det är dock inte alltid så att din dator har sådana symtom. Ibland märker du ingenting alls. Men om du misstänker att du har att göra med skadlig kod är det alltid en bra idé att skanna din dator med din nuvarande skanner plus en andra skanner för en andra åsikt, om din egen skanner har äventyrats av skadlig kod.

Skadlig programvara, vad nu?

Tja, så du har upptäckt att du har skadlig kod, vad kan du göra åt det? Installera programvara för att skydda dig från den och bli av med den. Vi hjälper dig med det i en annan artikel om de bästa gratis antivirusverktygen för Windows 10.

Även om du redan hade antivirusprogram på din dator är det klokt att använda ett nytt verktyg. Din gamla programvara har uppenbarligen misslyckats med att motverka skadlig programvara. När viruset har gått igenom har ditt antivirusverktyg inget att säga. Du föredrar att köra ditt nya program i en miljö där skadlig programvara inte kan laddas först, till exempel via Linux. Innan du väljer det alternativet, försök starta upp i Windows felsäkert läge för att se om du kan fixa virusinfektionen där.

Det kan hända att ditt system har gått så dåligt att en ren installation är ditt enda alternativ för att få saker tillbaka på rätt spår. Se bara till att säkerhetskopiera dina viktiga filer om du kan. Förhoppningsvis, efter tipsen i den här artikeln, behöver saker inte komma till det!