Alla oönskade appar från din Samsung Galaxy

Om du köpte en Samsung Galaxy-telefon kommer du förmodligen att bli mycket irriterad av alla onödiga appar som företaget redan har installerat på din telefon. Och du kan ofta inte bara ta bort dessa appar. Det finns ändå sätt att få appar från din telefon.

Inaktivera appar

01 Aktiva appar

För att se vilka appar som är aktiva, tryck på Programhanteraren i Android-inställningarna . Svep sedan till listan Aktiv . Dessa är alla appar som för närvarande körs. Om den här listan innehåller en app som du tror att du inte behöver, slösar den bort din smartphones RAM och processortid hela tiden. Du kan enkelt ta bort appar som du själv har installerat i Play Store. Kanske har du glömt att du någonsin har installerat den appen som du nu tycker är överflödig?

02 Inaktivera appar

En ny smartphone eller surfplatta har dock också många förinstallerade och avinstallerade appar. Lyckligtvis kan du åtminstone hindra dem från att starta. För att göra detta, tryck på appen som inte intresserar dig i listan Allt . Om en app som du kan ta bort har en Ta bort- knapp till höger, visar appinformationen en inaktivera- knapp för dessa appar . I vissa appar kommer Android först be om att ersätta appen med fabriksversionen. Tryck sedan på OK . Markera också Visa meddelanden om du inte längre vill se meddelanden om uppdateringar till appen.

03 Var försiktig med systemappar

Säkert inaktivera inte eller ta bort appar slumpmässigt. En viktig tumregel är: om du inte vet vad en app gör, håll dig borta från den. Detta gäller verkligen de 'gröna' apparna: de appar som har en grön Android-ikon i applikationshanteringen är systemappar eller systemtjänster som är avgörande för driften av Android. Android tillåter ofta inte att du inaktiverar dem, men det är bäst att inte bara ta bort dem (se från steg 11 hur detta kan göras säkert).

04 Bloatware

Du kan bli av med den riktiga bloatware utan biverkningar. Vi rekommenderar att du först stänger av dem för att se om det inte finns någon oväntad effekt trots allt. Om din smartphone fungerar stabilt ett tag raderar du apparna permanent. Vissa icke-kritiska appar är S Voice, Samsung Push Service, Samsung GO, Samsung Apps och spel eller appar som Flipboard. Kontrollera först om du verkligen inte behöver den tillhandahållna funktionaliteten. Lyckligtvis är det enkelt att slå det senare med ett tryck Slå i appinformationen.

Radera med rot

05 Rooting

För att ta bort oavtagbara appar måste du "rota" din smartphone, vilket innebär att du måste få administratörsbehörighet som det var. Detta ger dig full kontroll över din Android-enhet. Observera: du förlorar garantin på din enhet! Hur du rotar din enhet korrekt beror på modell till modell. De flesta Samsung-enheter låter dig använda Odin, inofficiell Samsung-programvara som läcktes ut för några år sedan. Du kan installera Samsung USB-drivrutin för Windows från den officiella webbplatsen.

Installera inte Samsung Kies-programmet eftersom det kommer i konflikt med Odin.

06 Förbereder rötter

Efter att ha installerat USB-drivrutinen och Odin, ladda ner rotfilen för din Android-enhet. För vår Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 hittade vi den nödvändiga zip-filen CF-Root på denna webbplats. Om rotfilen levereras med en egen version av Odin, använd den. Under tiden, se till att din Android-enhet är tillräckligt laddad och att den ännu inte är ansluten till din dator via USB. Slutligen aktivera USB-felsökningsläget på din enhet. På nya Android-versioner görs detta enligt följande: tryck på Build-nummer sju gånger under Enhetsinfo i inställningarna. Gå sedan till utvecklaralternativ och kontrollera USB-felsökningsalternativet .

07 Anslutning med Odin

Tänd nu Odin och stäng av din Android-enhet. Därefter håller du ned volym ned-knappen, hem-knappen och strömbrytaren tills du ser ett meddelande. Följ instruktionerna för att fortsätta, vanligtvis genom att trycka på volymknappen för att navigera och strömbrytaren för att bekräfta. Anslut sedan USB-kabeln till din dator. När anslutningen har ställts in korrekt kommer Odin att visa ett portnummer under ID: COM och du kommer att få meddelandet Tillagt !! . Se till att alternativen Auto Reboot och F. Reset Time i Odin är aktiverade och att de andra är inaktiverade.

08 Skriv rotfil

Högerklicka nu på PDA- knappen och välj rotfilen, vanligtvis med tillägget .tar eller .md5. Odin kontrollerar om filen inte är korrupt och visar resultatet i meddelandepanelen längst ner till vänster. Om allt ser bra ut klickar du på Start- knappen längst ner . Odin börjar sedan skriva rotfilen till din Android-enhet och visar framstegen i meddelandepanelen. Om det har skrivits framgångsrikt kommer du att få ett meddelande och din Android-enhet startas om automatiskt. Du kan bara ta bort USB-kabeln säkert efter omstart.

09 Verkligen rot?

Efter omstarten innehåller din Android-enhet en SuperSU-app som låter dig hantera administratörsrättigheter. Alla appar som kräver root-åtkomst kommer att begära tillstånd från dig via den appen. Appen kan också inaktivera KNOX: Samsungs säkerhetsteknik som förhindrar root-åtkomst. För att se till att din smartphone är rotad, installera och kör Root Checker-appen. Tryck på Kontrollera för att starta kontrollen och bekräfta SuperSU: s uppmaning att ge root-åtkomst till root Checker. Det finns vid Root Access meddelandet Access Granted , det är rotat till din enhet.

10 Titanium Backup

Nu när din smartphone är rotad kan de icke-flyttbara systemapparna tas bort. Det finns alla typer av appar för detta, inklusive backup-appen Titanium Backup. Vi installerar det eftersom det rekommenderas att ta en säkerhetskopia av dina systemappar ändå innan du tar bort dem. På det här sättet kan du fortfarande enkelt återställa dem om de visar sig vara nödvändiga för att din smartphone ska fungera. För att aktivera den återställningen, kontrollera först alternativet Okända källor i Android-inställningarna under Säkerhet. Tryck sedan på Meny längst upp till höger i Titanium Backup, sedan Batch-åtgärder och sedan under Backup det rätta backup-valet.

Användbara rotappar

Det finns många andra intressanta appar som använder root-åtkomst. Du kan också använda Helium till exempel för att säkerhetskopiera applikationsdata, WiFi-nätverk, textmeddelanden och kontakter. Greenify håller din Android-enhet snabb och energieffektiv genom att begränsa bakgrundsprocesser. Tasker är den perfekta appen för att automatisera din Android-enhet.

11 Ta bort app

För att radera en '' borttagbar '' app, i Titanium Backup, tryck på Backup / återställning längst upp och tryck sedan på appen. För att vara på den säkra sidan, tryck först på Backup så att du har en säkerhetskopia av appen. Tryck sedan på Uninstall för att ta bort appen för gott. Titanium Backup varnar dig och frågar om du är säker på att du vill avinstallera appen. Tryck på Ja för att bekräfta. Upprepa detta en efter en för de oönskade apparna.

12 Återställ app

Om du märker att du har varit lite för djärv och att din smartphone blir instabil eftersom du har tagit bort en viktig systemapp kan du enkelt lösa detta problem med Titanium Backup. Det vill säga om du har följt våra råd och gjort en säkerhetskopia av appen. Leta reda på den borttagna appen i listan över appar, tryck på den och tryck sedan på Återställ . Du har valet att bara återställa appen eller tillhörande data.

Alternativ Android-version

13 LineageOS

Det sista och mest drastiska sättet att bli av med Samsungs bloatware är att installera en alternativ Android-variant (ROM) som ersätter Samsungs Android-version. En välkänd open source-ROM har alltid varit CyanogenMod, som stöddes ganska bra på många Samsung-enheter. Det mobila operativsystemet ligger nära den officiella Android-versionen av Google, utan TouchWiz-gränssnittet och andra Samsung-appar. År 2015 avbröts utvecklingen av CyanogenMod. I sin plats kom LingeOS.

15 Återställnings-ROM

Om din Samsung-enhet inte stöds av LineageOS har du lite mer arbete. Först behöver din enhet en återställnings-ROM. Vi valde TeamWin Recovery Project på vår Samsung Galaxy Tab Pro 8.4. En annan populär återställnings-ROM är ClockworkMod Recovery. Utvecklaren av CyanogenMod rekommenderar vanligtvis open source-verktyget Heimdall att skriva ROM till din enhet, men Odin fungerar också. Vi laddade ner rätt tjärfil från TWRP och skrev den till vår Android-enhet med Odin. Detta är exakt detsamma som att rota i steg 5 till 8.

16 Förberedelse

På Windows installerar du Java först och sedan Android SDK. Efter installationen startar du SDK Manager och väljer bara de Android SDK Platform-verktyg som ska installeras. Placera verktyget i Windows-systemvägen. Ladda sedan ner LineageOS-filen för din enhet och Google Apps-filen för att komma åt Google Play och andra viktiga appar från Google.

17 Installera LineageOS-filer

Öppna mappen där zip-filerna LineageOS och Google Apps laddades ner och tryck på Skift + höger musknapp och välj Öppna kommandofönster här . Anslut din enhet via USB och ange kommandot adb push filename.zip / sdcard / för varje filnamn.

18 Bloatware-fri ROM

Därefter startar du din Android-enhet i återställningsläge (ofta volym upp-knappen och strömbrytaren trycks ihop) tills du ser TWRP-skärmen. Tryck på Torka och svep sedan den blå knappen för en "fabriksåterställning". Observera, detta kommer att ta bort all din data! Så gör en säkerhetskopia med Titanium Backup först om det behövs. Slutligen, tryck på Installera och välj LineageOS zip-fil. Därefter väljer du Lägg till fler dragkedjor och Google Apps zip-fil. Svep den blå knappen för att starta installationen. Tryck sedan på Reboot System och du kommer att välkomnas av en bloatware-fri LineageOS på din smartphone.

Tillbaka till originalinställningarna

Gillar du inte LineageOS (eller ett annat alternativt ROM) och vill du hellre gå tillbaka till den gamla situationen? Via Odin kan du helt återställa din enhet till den gamla situationen, detta är också användbart om du vill sälja din enhet igen eller vill göra anspråk på garanti vid skada. Via den här webbplatsen kan du söka efter installationsfiler på din enhet och ladda dem i Odin efter registrering. Denna process raderar dina data och stänger root-åtkomst igen.