Med vissa program eller uppgifter är prestandan på ditt system något nedslående. Är det processorn eller grafikkortet, skivan eller internminnet? Jämförelsesverktyg gör att du kan testa dessa systemkomponenter grundligt. Det blir tydligare var de potentiella flaskhalsarna är och vad du kan göra åt dem.
Tips 01: Syntet vs. på riktigt
Termen benchmarking avser testning av en produkt där du använder någon referenspunkt för att ange i vilken utsträckning den testade produkten presterar bättre eller sämre än andra (jämförbara) produkter.
Om du googlar sådana verktyg kommer du ofta att stöta på termen "syntetiskt riktmärke". Dessa verktyg har sina egna inbyggda tester som genererar en specifik arbetsbelastning, från vilken en prestationspoäng härleds.
En mindre andel av testprogrammen tillhör kategorin ”riktiga riktmärken”. De använder sig av riktig programvara, eftersom den används av användaren själv (tänk på riktiga spel eller riktiga kontorsapplikationer etc.) och beräknar ett prestationsindex utifrån detta. Ett typiskt exempel på detta är testprogram som testar grafikkortet, som inte gör mer än att hålla reda på antalet bilder per sekund under live-spel. Detta är till exempel användbart för spelare som vill veta hur bra ett visst grafikkort fungerar med specifika spel.

Tips 02: UserBenchmark
Vi börjar med ett syntetiskt riktmärke som kan mäta prestandan hos olika systemkomponenter. Surfa till webbplatsen www.userbenchmark.com och ladda ner det kostnadsfria bärbara verktyget UserBenchmark. När du startar programmet ser du vilka komponenter som testas (inklusive processor, grafikkort och skivor) och du kommer också att få en förklaring. Så snart du klickar på Kör utförs testerna i sekvens; se till att din brandvägg inte blockerar anslutningen till internet. Hela processen tar knappt två minuter. Det vore bra att stänga alla andra applikationer och så många bakgrundsprocesser som möjligt medan testerna körs. Detta gäller även för alla riktmärken i allmänhet.
Därefter ser du omedelbart resultaten. Du får se hur bra ditt eget system fungerar som en spel-PC, skrivbord och arbetsstation. Ju högre procentsats, desto bättre är ditt eget system lämpligt för den typen av användning. Via den här länken kan du se hur UserBenchmark exakt beräknar dessa procentsatser. För spelprocenten används till exempel följande formel: 25% processor + 50% grafikkort + 15% SSD + 10% hårddisk, där processorpoängen består av 30% enkärnig, 60% fyrkärna och 10% multikärna.

Tips 03: Testresultat
Det är värt att titta lite längre på webbsidan med testresultaten. Den sammanfattande Hög nivå ger en beskrivning av utförandet av de olika systemkomponenter, jämfört med andra datorer som har samma komponenter. Ännu lägre på sidan får du ännu mer information för varje del. Med processorns poäng ser du till exempel din egen poäng såväl som genomsnittlig poäng, och du ser också fördelningen av de olika poängen i en graf.
Längst ner på sidan, i avsnittet Custom PC Builder , kan du använda länken Utforska uppgraderingar för den här datorn för att se vilken prestandaeffekt som ersättning av en eller flera specifika komponenter skulle ha och ungefär vad det skulle kosta. Längst upp till vänster finns komponenterna på din egen dator ( baslinje ), till höger komponenterna i ett möjligt alternativ ( alternativ ). Du bestämmer själv sammansättningen av detta alternativ. För att göra detta klickar du på öppna de olika flikarna längst ned till vänster (t.ex. CPU, GPU, SSD, etc.) och anger vid Ändra alternativ [...] vilken uppgradering du överväger för var och en av dessa komponenter.

Tips 04: Verklig programvarutest
Medan UserBenchmark helt klart är ett syntetiskt riktmärke, fungerar det välkända verktyget PCMark 10 med verkliga applikationer. PCMark 10 består av flera utgåvor, inklusive en gratis Basic Edition och en betald Advanced Edition (27,99 euro). Vi började med den betalda versionen.
Efter installationen startar du verktyget och klickar på Benchmarks längst upp till höger . I princip kan du omedelbart klicka på Kör i PCMark 10- modulen , men Detaljer-knappen ger dig mer feedback om testobjekten. Dessutom kan du bestämma vilka tester du vill köra på fliken Anpassad körning .
Du kommer att märka att PCMark 10 huvudsakligen är inriktad på benchmarking av datorer för företagsanvändning, med artiklar som videokonferenser , webbläsning , kalkylark och fotoredigering . Det finns visserligen också en rendering- och visualiseringskomponent , men det är bättre att använda ett mer specialiserat riktmärke för spel-datorer (se tips 8). En fullständig testrunda kan lätt ta tjugo minuter eller mer. Därefter får du ett detaljerat resultat av varje del. Du kan spara testresultaten och även jämföra dem med tidigare inspelade resultat. Via knappen Visa online kan du också jämföra testresultaten med andra system.

Tips 05: Inaktivera tjänster
Om du tycker att systemets prestanda är lågt kan du lyckas med följande tips för att göra din dator lite mjukare. Börja med att ta reda på vilka program som startar automatiskt med Windows. Detta kan göras via Windows Task Manager (Ctrl + Shift + Esc), men ännu bättre med ett verktyg som Autoruns. Du behöver bara avmarkera alla överflödiga objekt här för att se till att det inte längre startar automatiskt.
Kontrollera också att det inte finns några överflödiga eller oönskade tjänster som körs. Öppna Windows Aktivitetshanterare igen och gå till fliken Tjänster . Via länken Öppna tjänster kan du justera starttypen för en viss tjänst från menyn Egenskaper . Längst ner på webbsidan hittar du rekommendationer om vilka tjänster du kan ställa in på Manuell eller Inaktiverad .

Tips 06: Processor
UserBenchmark och PCMark 10 kan vara mycket olika riktmärken, men båda är avsedda att ge en helhetsbild av ett system. Det finns dock också riktmärken som fokuserar specifikt på en viss del. Den kostnadsfria Cinebench testar till exempel din processor genom att göra en 3D-bild i hög kvalitet. Du måste bara starta verktyget och klicka på Kör- knappen på CPU . Lite senare får du poängen uttryckt i 'cb' och processorns prestanda visas i en jämförelsetabell. Via File / Advanced benchmark hittar du en Run- knapp vid CPU (Single Core) , som mäter hastigheten för enskilda processorkärnor. Indikationen MP-förhållande anger förhållandet mellan enkärnig och flerkärnig.
AIDA64 är en omfattande svit för systeminformation och diagnos, men det här programmet har också olika CPU-riktmärken ombord. Du kan ladda ner en gratis testversion här. Starta verktyget och öppna avsnittet Jämförelse . Där hittar du elva CPU- och FPU-tester (floating point unit). Du behöver inte göra mycket mer än att trycka på Start . Om så önskas anger du först i Parametrar hur många processorkärnor som används och om hypertrådning kan användas. Via F1-tangenten och alternativet Benchmark guide får du information om vart och ett av dessa tester.

Tips 07: Överklockning
Om du vill ha högre prestanda för din processor och ersättning med en kraftfullare inte är ett alternativ kan du överväga att överklocka processorn. Du släpper sedan ett stresstest på din CPU före och under de olika överklockningsstegen, till exempel med gratis Prime95 i kombination med ett verktyg som HWiNFO, så att du kontinuerligt kan övervaka temperaturen på din processor.
Om du har en modern uefi bios på din dator kan du hitta en kategori där som kallas överklockning eller tweaking eller något liknande, eventuellt med färdiga överklockningsprofiler. Om det behövs kan du själv justera multiplikatorvärdet i små steg. För AMD Ryzen-processorer är det bäst att ladda ner Ryzen Master-verktyget.

Tips 08: Grafikkort
Ett av de mest populära benchmarkingverktygen för grafikkort är 3DMark, från samma tillverkare som PCMark. Basic Edition är gratis och kan användas för att testa DirectX 10, 11 och 12. Verktyget i sig föreslår det mest lämpliga testet för den upptäckta hårdvaran, men du kan själv välja andra tester. PDF-filen som du kan ladda ner via den här länken innehåller detaljerad information om de olika testförfarandena.
Ett annat välkänt verktyg är Heaven UNIGINE, tillgängligt för Windows, macOS och Linux. Den kostnadsfria Basic-versionen visar 26 på varandra följande och grafiskt krävande scener som standard, där du själv kan ställa in alla typer av parametrar, som API: er OpenGL eller DirectX11, aliasing, upplösning och så vidare. Därefter ser du genomsnittet, lägsta och högsta fps-värde, samt en global poäng så att du kan jämföra med andra system.
Om du föredrar att använda ett riktmärke i realtid som mäter bilder per sekund under dina spelsessioner kan du överväga verktyg som Fraps och Bandicam. Det senare är ett lättviktigt program som kan hantera DirectX, OpenGL och Vulkan och stöder också olika video- och ljudkoder.

Tips 09: Snabbare GPU
Om du hade velat uppnå 60 fps för dina spel, men ditt grafikkort uppenbarligen saknar, kan du kontrollera om du har de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort. Leta efter Nvidia-produkter här och för AMD här. Kontrollera också att du har installerat alla korrigeringar och buggfixar för dina spel. Du kan också ställa in vissa grafiska inställningar lite mindre ambitiösa, till exempel de för texturer, HDR-effekt, skuggor, rörelseoskärpa och så vidare.
Om det inte ger det önskade resultatet och ett annat grafikkort inte är ett alternativ kan du överväga att överklocka din GPU med hjälp av verktyg som MSI Afterburner eller EVGA Precision X. Vi har inte utrymme att gå in i denna fråga mer detaljerat här , men via länkarna och www.tiny.cc/ocgpu kommer du till webbsidor där du hittar många konkreta instruktioner. Obs! Du överklockar alltid på egen risk.

Tips 10: Disk och SSD
Benchmark-verktyg låter dig också ta reda på läs- och skrivhastigheterna för SSD-hårddiskar och hårddiskar. En av de mest kända är ATTO Disk Benchmark, som kan hantera hårddiskar, SSD och RAID-matriser. Du kan ställa in olika parametrar för hastighetstesterna. Du bestämmer inte bara blockstorleken (mellan 512 byte och 8 MB) utan också storleken på testfilerna (upp till 2 GB) och '' ködjup '' (det maximala antalet läs / skriv-kommandon som kan köras vid varje given tidpunkt ). En annan praktisk funktion är att du kan testa disken via alternativet Direct I / O utan att använda systembuffring eller cachning. Verktygets inbyggda hjälpfunktion ger dig ytterligare information om detta.
Crystal Disk Mark är också ett populärt riktmärke, som också är lämpligt för olika lagringsmedier som SSD, hårddiskar och minneskort. Du bestämmer själv storleken på testfilen och verktyget utför automatiskt både sekventiella och slumpmässiga läs- och skrivtester.
AS SSD är speciellt avsedd för SSD-enheter, inklusive de med det snabba NVME-protokollet. Verktyget innehåller sex syntetiska tester för att mäta sekventiell och slumpmässig läs- och skrivprestanda. I ett test (alternativet 4K-64 THRD ) mäts prestandan på slumpmässigt utvalda 4K-block, uppdelade i 64 trådar så att du kan verifiera funktionen för ncq-funktionen (native kommandokö).

Tips 11: Snabba upp skivan
Om du har en långsam hårddisk, kommer defragmentering av hårddisken troligtvis att ge lite prestandavinst idag (de flesta operativsystem gör det redan automatiskt i bakgrunden). Den mest märkbara hastighetsförstärkningen uppnås när du byter ut den mot en SSD.
Om du har en satamodell ssd, se till att kontrollera skivläget i bios i ditt system och kontrollera om det är inställt på ahci och inte ide . När allt stöder ahci ncq och det säkerställer snabbare bearbetning av parallella läs- och skrivkommandon.
Med det kostnadsfria verktyget Disk Alignment Test kan du kontrollera om din SSD är korrekt inriktad; normalt händer detta automatiskt om du har partitionerat enheten med Windows 7 eller senare. Om det behövs kan du finjustera det med ett verktyg som gratis MiniTool Partition Wizard Free, där du väljer Align Partition .
För att vara på den säkra sidan, kontrollera också om trimfunktionen är aktiverad på din SSD. Öppna kommandotolken och kör det här kommandot:
frågan om fsutil beteende inaktiveradeletenotify
Om du får DisableDeleteNotify = 0 tillbaka är trimmen verkligen aktiv. Om värdet är 1 kan du fortfarande aktivera trimning med kommandot:
fsutil beteende uppsättning inaktiveradeletenotify 0

Tips 12: Internt minne
Det finns flera verktyg som du kan använda för att mäta prestanda för internminnet, inklusive ovan nämnda UserBenchmark och AIDA64. PassMark Performance Test (30-dagars gratis testversion) innehåller också en omfattande modul för ett sådant riktmärke.
Så fort du klickar på Kör på Memory Mark , en kombinerad minnestestet börjar, där databasoperationer, läsa tester är en skrivtest och en latens kontroll utförs. Hela testet tar knappt en minut och därefter kan du jämföra ditt eget testresultat mot system med jämförbara minnesmoduler.
MemTest86, också från PassMark, är ett populärt verktyg (finns även i en gratis version), men det är främst avsett att stresstesta minnet. Trots allt kan ofullkomligt eller opålitligt minne orsaka de konstigaste fenomenen, såsom oväntade frysningar. I en medföljande PDF kan du ta reda på exakt hur du använder MemTest86 och hur du tolkar resultaten.
Under alla omständigheter ska du inte frestas att använda en så kallad ”rambooster”. Det är programvara som kräver prestandaförbättringar genom att "frigöra oanvänt minne". I nästan alla fall handlar det helt enkelt om att flytta användbar data från RAM-minnet till den långsamma personsökningsfilen på disken och det är till ingen nytta för dig.
