Så här skapar du en USB-startdisk för Windows 10

Om du har en giltig Windows 10-licens kan du enkelt skapa en USB-startdisk. Detta är användbart när din dator inte längre vill starta och du inte har en CD / DVD-spelare i din enhet. Här visar vi dig hur du skapar en Windows 10 USB-startdisk från ett USB-minne med hjälp av ett verktyg från Microsoft själv, Media Creation Tool.

Eftersom färre och färre enheter inkluderar en optisk enhet, är det bra att ha en startdisk på ett USB-minne om du behöver installera om Windows. Windows 10 kan köpas på ett USB-minne, ett medium som inte erbjöds med tidigare Windows-versioner. Men du kan också välja att skapa en startbar USB-enhet själv. Här visar vi dig hur.

Det är också möjligt att utföra denna process manuellt med kommandotolken. Vi kommer att förklara det för dig senare i den här artikeln.

Vad behöver du?

Du behöver uppenbarligen ett USB-minne för detta. Den borde ha minst 4 gigabyte lagringskapacitet, men det är användbart att använda en större enhet. Dessutom måste du ha cirka 6 till 12 gigabyte ledigt utrymme på din hårddisk (beroende på vilka alternativ du väljer) och en bra internetanslutning.

Använda Media Creation Tool

Microsoft själv erbjuder ett verktyg med vilket du kan skapa en startdiskett, försedd med den senaste oktober 2018-uppdateringen av Windows 10. Det så kallade Media Creation Tool kan laddas ner här. Klicka på knappen Ladda nerverktyg på webbplatsen för att ladda ner verktyget.

För att kontrollera vilken version du har, högerklicka på startknappen och välj System . Du kommer då att se all slags information om ditt system. Under systemtyp kan du se om din Windows 10-version är 32-bitars eller 64-bitars.

När du väl har laddat verktyget kan du välja att uppgradera din dator nu eller skapa installationsmedia för en annan dator. Välj det senare alternativet och klicka på Nästa .

Därefter måste du välja önskat språk, utgåva och arkitektur. Om du vill uppgradera istället för att göra en ren installation måste dessa data matcha din nuvarande Windows-installation. All denna information om din egen dator finns i System enligt beskrivningen ovan.

Verktyget kontrollerar sedan om det finns tillräckligt med ledigt utrymme på hårddisken för att slutföra processen. Om inte, måste du frigöra utrymme och börja om.

Gör ett startbart USB-minne

I nästa skärm måste du ange om du vill skapa ett USB-minne eller en ISO-fil. Välj USB-minne här. Anslut USB-minnet till din dator och klicka på Nästa .

Välj nu ditt USB-minne från listan över flyttbara lagringsmedier och klicka på Nästa . Obs! USB-minnet raderas helt, så gör en säkerhetskopia till din hårddisk först om den innehåller viktiga filer. När du är redo att formatera USB-minnet klickar du på Nästa igen .

Windows 10 laddas nu ner och placeras på USB-minnet så att du kan starta från USB-minnet. Du kan dock också starta installationen från USB-minnet från själva Windows.

Använda kommandotolken

Du kan överföra den nedladdade eller skapade ISO-filen till ett USB-minne med kommandotolken. Klicka på startknappen, skriv kommandotolken och högerklicka på sökresultatet. Välj att ladda programmet som administratör.

I Kommandotolken fönstret skriver kommandot diskpart och tryck Enter . Anslut ditt USB-minne till datorn, skriv listdisken och tryck Enter . Försök ta reda på från listan vilket objekt ditt USB-minne är efter storlek.

Skriv select disk följt av numret som är kopplat till USB-minnet. Tryck på Enter . Vill nu ha all data från USB-minnet genom att skriva rent och tryck sedan på Enter .

Gör startbar

När USB-enheten är helt raderad, se till att enheten är startbar. Du kan göra detta genom att skriva följande kommandon, var och en följt av att trycka på Enter.

skapa partition primär

välj partition 1

aktiva

format fs = fat32

USB-minnet raderas nu snabbt till Fat32-format. Det kan ta ett tag beroende på storleken på ditt USB-minne.

När processen är klar, skriv kommandot tilldela och tryck på Enter . Ett brev tilldelas nu ditt USB-minne. Kom ihåg detta brev.

Överför filer

Du kan nu montera ISO-filen du skapade eller ladda ner och överföra den till USB-enheten med kommandotolken. Det är dock lättare att använda Explorer för detta. Allt du behöver göra är att packa upp ISO-filen och lägga dess innehåll på USB-minnet i Windows Explorer.

Om du föredrar att fortsätta använda kommandotolken, stäng först diskpart, stäng kommandotolken och montera ISO-filen. Öppna kommandotolken igen och skriv:

xkopia g: *. * / s / e / fh:

Här måste du ange bokstaven för g som tillhör din monterade ISO-fil och för h bokstaven som har tilldelats ditt USB-minne.

Det kan ta ett tag för processen att slutföra eftersom det finns stora filer däremellan. När allt är klart skriver du kommandot exit så är du klar.