Så här hittar du Microsoft Office-produktnyckeln

Om du försöker installera eller aktivera Office behöver du ofta en Microsoft Office-produktnyckel. Men var kan du hitta den? Och tänk om du tappade koden? Vi kommer att svara på det i den här artikeln.

När du installerar eller aktiverar Microsoft Office 365, Office 2019 eller äldre versioner av, till exempel Office 2016 och Office 2013, kan en produktnyckel begäras. Du kan inte aktivera programvaran utan den här koden. Det är en alfanumerisk kod med 25 tecken i fem block med fem tecken åtskilda av bindestreck.

Var är produktnyckeln?

Hur du hittar produktnyckeln beror på hur du fick Office. Om Office redan var förinstallerat på din dator kommer koden att finnas i din datorbox.

Det är också möjligt att koden finns på kvittot. Detta är dock oftare fallet om du köpte programvaran separat. Om du har köpt Office som ett separat mjukvarupaket kan du hitta produktnyckeln på baksidan av kortet i förpackningen. Om du köpte Office via en onlinebutik kan du ha fått produktnyckeln via e-post. Detta finns vanligtvis på den digitala fakturan.

Microsoft säger att produktnyckeln i Office i sig inte är synlig av 'säkerhetsskäl'. Lyckligtvis finns det verktyg för att ta reda på produktnyckeln. Tänk Magical Jelly Bean Keyfinder. Det är emellertid ett katt-och-mus-spel mellan utvecklarna och Microsoft, som gillar att försöka hindra människor från att skaffa produktnyckeln på sin dator.

Microsoft konto

När Office har aktiverats och sedan länkats till ditt Microsoft-konto behöver du faktiskt inte längre produktnyckeln eftersom du kan aktivera programvaran genom att logga in med ditt Microsoft-konto. Det är ändå användbart att behålla produktnyckeln för att vara säker.

Om du inte länkar produktnyckeln till ditt Microsoft-konto bör du behålla produktnyckeln eftersom du behöver den när du installerar om Office.

Om du har köpt flera kopior av Office och använt samma installationsknapp för att installera Office på flera datorer kan du inte längre aktivera programmet på andra datorer. Du kan bara använda produktnyckeln för en dator. Du kan ändra produktnyckeln för andra datorer för att lösa detta problem. Här kan du läsa hur det fungerar.

Förlorad produktkod?

Om du av misstag tappade produktnyckeln och aldrig länkade den till ditt Microsoft-konto kan du begära en ny kod via Microsofts support, förutsatt att du har ett giltigt bevis på köpet.