Detta tar dig till BIOS på din Windows 10-dator

Numera startar datorer så snabbt att du får slut på tid för att komma in i BIOS, medan menyn fortfarande är mycket användbar för att konfigurera din dator. Hur kan du komma in i BIOS snabbt? Vi kommer att förklara det för dig i den här artikeln.

BIOS (Basic Input / Output System) är en meny på din dator där du kan konfigurera systeminställningarna för din bärbara dator eller dator. Tänk till exempel på systemtiden eller startordningen (CD-ROM, USB, disk, etc.). Hur du kommer till den här menyn varierar beroende på tillverkare. Innan Windows 10 startar måste du trycka på en knapp, ofta är detta Del , F8 eller F12 .

Datorer har blivit mycket snabbare genom åren, och dagarna har gått när man så att säga kunde duscha innan Windows började. Traditionellt var du tvungen att trycka på en viss tangent under start av din dator (innan Windows laddades) för att komma in i BIOS. Numera är igångsättningen så snabb att det inte alltid är möjligt att trycka på knappen i tid.

Du känner antagligen inte för att starta om din dator oändligt i hopp om att du bara kan vara snabb nog nästa gång. Lyckligtvis kan du ställa in din dator från Windows 10 så att den startar automatiskt till BIOS omedelbart.

BIOS

I BIOS på din dator kan du justera många inställningar på din dator som du inte kan komma åt från operativsystemet. BIOS är programvara som är inbyggd i datorns moderkort och den styr alla typer av saker som händer innan Windows laddas, till exempel startordningen för dina hårddiskar och andra lagringsmedier, säkerhetsalternativ som föregår operativsystemets laddning och så vidare.

Just för att det här är programvara före start kan du inte ladda BIOS direkt från Windows. Vad du kan göra är att justera en inställning i Windows 10 så att din dator startar direkt till BIOS.

Starta till BIOS från Windows 10

Klicka på startknappen och välj Inställningar . Gå till Uppdatering och säkerhet och klicka på Systemåterställning på den vänstra panelen . Under Avancerade optstartoptiesStarta om nu . Då startas om datorn och Windows 10 startmeny visas.

Från den här menyn går du till Felsöka / Avancerade alternativ / UEFI-firmwareinställningar . Klicka på Starta om för att starta om datorn och gå direkt till BIOS.

Uppdatera BIOS

Med Speccy-programmet kan du kontrollera vilken version av BIOS du har på din dator. Ofta lönar det sig att uppdatera din BIOS till den senaste versionen, om inte redan. Ibland löser detta problem.