På så sätt kan du förvandla vilken HDTV som helst till en Smart TV

Många bytte omedelbart till HD så snart HDTV kom på marknaden. Dessa 'early adopters' har kunnat njuta av fördelarna med HD-innehåll från början. Tyvärr blev de äldre modellerna snabbt förbi av smartare produkter.

Tidiga HDTV-apparater var uteslutande högupplösta TV-apparater. Men moderna HDTV-apparater är i huvudsak allt-i-ett-datorer som kan köra appar, webben, köra spel och göra alla möjliga andra coola saker.

Om du har en äldre HDTV utan några "smarta" funktioner och du inte kan eller vill köpa en nyare modell, kanske du är intresserad av dessa ganska billiga enheter för att lägga till "smarta" funktioner i din nuvarande TV.

Kasta bort

Googles Chromecast HDMI-dongel ($ 35) är ett mycket prisvärt sätt att lägga till användbara funktioner till en TV. Det lägger inte till smarta funktioner till en HDTV själv; efter installation av Chromecast-appen på en iOS- eller Android-enhet kan du dock skicka innehåll från streamingkällor som stöds till en HDTV - Netflix, Hulu, YouTube, Pandora, Google Play Musik och filmer och så vidare. Du kan också skicka innehåll från din Google Chrome-webbläsare på en Mac eller Windows-system till en Chromecast-enhet, om du har gratis Google Cast-plugin-programmet installerat.

För att ställa in den kopplar du bara in den i en tillgänglig HDMI-port på din TV och kopplar in Chromecasts strömkabel. Strömkabeln använder en vanlig mikro-USB-kontakt, så du kan antagligen till och med använda din TV: s USB-port (om den har en) för att driva din Chromecast. Om inte, kan du använda den fristående strömförsörjningen.

Välj rätt HDMI-ingång på din TV för att se vad Chromecast visar och kör Chromecast-appen på din mobila enhet för att slutföra installationen. Chromecast kommer att visa lite information på skärmen som du behöver identifiera dig för att få åtkomst till Chrome-appen, och sedan kommer appen att skanna för att hitta enheten så att du kan konfigurera den för ditt trådlösa nätverk. När detta är gjort kan du strömma innehåll till din TV genom att trycka på Chromecast-knappen i en app eller webbläsare som stöds.

Dongle

På en nivå högre än enkla enheter som Google Chromecast hittar du Android-baserade HDMI-donglar som Tronsmart CX-919 och Measy 'U' produktlinje (U1A, U2A, etc.). Dessa enheter kostar vanligtvis mellan $ 60 och $ 100, beroende på deras specifikationer (kraftfullare enheter är dyrare).

Dessa donglar har intern hårdvara som liknar många smartphones och surfplattor: De har ARM-baserade SoC-enheter kombinerat med lite minne, flashlagring och nätverkskontroller, och de körs på Android-operativsystemet. Anslut enheten till en ledig HDMI-port på en HDTV, ge ström och dongeln gör din TV till en allt-i-ett-dator som kör Android.

Du måste ansluta en mus och ett tangentbord till dongeln (eller ansluta enheterna trådlöst via Bluetooth) för att slutföra installationen och klicka på ikoner eller ange text. När du är klar får du tillgång till allt som webben och Google Play-butiken har att erbjuda.

Andra alternativ i denna prisklass inkluderar tjänster som Apple TV, Roku och Boxee Box, som alla är fantastiska produkter. De har dock tillgång till mycket färre appar än de Android-baserade donglarna, som har åtkomst till nästan allt som en Android-mobilenhet kan komma åt.

Bli helt galen

Att ansluta en hemmabio-dator (HTPC) till din HDTV är utan tvekan det mest flexibla och kraftfulla sättet att lägga till smarta funktioner till din TV. Med en HTPC kan du köra olika operativsystem och HTPC-gränssnitt och få tillgång till innehåll via webben eller via fristående applikationer som Netflix och Hulu. Men all den extra flexibiliteten och kraften kräver större investeringar, och att använda en HTPC är vanligtvis mer obekvämt och komplicerat än att använda en dedikerad dongel eller media streaming-enhet.

HTPC: er finns i alla former och storlekar och har ett brett utbud av prislappar. Gör-det-själv-användare kan konfigurera en HTPC efter behov, men företag som Zotac och ASRock erbjuder också mindre system för användning i hemmabiomiljöer.

Att ansluta en HTPC till en HDTV kräver vanligtvis inget annat än att ansluta en HDMI-kabel till en ingång på TV: n; men det finns ett brett utbud av programvara, innehållsportaler, HTPC-gränssnitt och spelare, vilket gör det omöjligt för oss att diskutera dem alla. XBMC och Plex är favoriter bland HTPC-entusiaster, men det finns också massor av fristående appar där ute. TechHives HTPC-granskning är ett måste.

Detta är en fritt översatt artikel från vår amerikanska systersida TechHive.com, skriven av Marco Chiappetta (@MarcoChiappetta). Artikeln publiceras av Computer! Totaal för att ge dig användbara How-How, smarta tips och praktiska lösningar så snabbt som möjligt. Beskrivna termer, åtgärder och inställningar kan vara regionspecifika.