Hantera och dela foton på din Synology NAS

Dela foton med till exempel familj och vänner kan göras via en rad molntjänster. Ändå finns det säkerhetsrisker involverade. Om du vill behålla kontrollen, kolla in Photo Station-appen för din Synology NAS.

Att hantera och dela foton kan vara ett jobb. I alla fall är det oklokt att förvara alla dina foton på en dator eller bärbar dator. Om något går fel med det (eller enheten blir stulen på vägen) förlorar du alla dina foton på en gång. En NAS är då mycket mer praktisk, speciellt om du ger en speglad RAID-konfiguration när det gäller diskar. Och använd helst även en extern kopia för regelbundna säkerhetskopior. Synology NAS körs alla på ett operativsystem (DSM) som visar en skrivbordsmiljö i webbläsaren. En av de valfria (och gratis) apparna är Photo Station. Om du sedan ser till att hela din fotosamling placeras i fotomappen blir dina foton mycket mer transparenta från och med nu. Och om så önskas kan delas med vänner och familj.Du kan skapa konton för dem. Se till att du är inloggad som administratör på din NAS och starta Photo Station (finns i startmenyn). Klicka på i Photo StationInställningar till vänster. På nyöppnade sidan klickar Användarkonton och sedan skapa användare . Den begärda informationen talar för sig själv. Välj självklart ett starkt lösenord, speciellt om din NAS också till exempel delas på internet via vidarebefordran av port. Om du inte vill att en specifik användare bara ska dela foton och fotomappar offentligt, se till att alternativet Tillåt den här användaren att dela foton och videor offentligt förblir inaktiverad. Klicka på Spara så skapas användaren.

Fler alternativ

I inställningsfönstret hittar du många fler fina alternativ. Såsom (fortfarande experimentellt) ansiktsigenkänning, som kan aktiveras under Foton . Om du vill erbjuder Foto Station också bloggalternativ, du kan aktivera det via Blogg i menyn till vänster. Om du vill att användare ska kunna ladda upp sina egna bilder och hantera dem på din NAS via Photo Station, klicka på Allmänt till vänster och markera alternativet Aktivera Personal Photo Station . Gör det bara med personer du litar 100% på och möjligen gör avtal om hur många bilder som så småningom kommer att placeras på din NAS. När du är klar med inställningarna klickar du på Tillbaka till vänster, varefter du kommer att se programmets användargränssnitt igen. I våra exempel finns redan album där; klicka på ett album för att se bilderna det innehåller. Ett sådant album är helt enkelt en undermapp i fotomappen! Du kan också skapa dina egna album i Photo Station igen. Eller dela snabbt foton med andra. Direktredigeringsalternativ tillhandahålls också, men externa molntjänster används. Så ta hand om det igen, integritet och så vidare. Om du fortfarande vill använda det, klicka på ett foto för att visa det i full storlek. Under bilden hittar du tillgängliga tjänster under Editor . Dessutom finns en nedladdningsknapp tillgänglig när fotot öppnas. Klicka på stängningskorset längst upp till höger för att återgå till fotomappen. Trevligt är länkenBildspel överst, startar en automatisk visning av alla foton i ett album. Din webbläsare växlar automatiskt till helskärmsläge. Du kan undkomma detta genom att trycka på Esc-tangenten. Senaste trick: Synology har också en gratis mobilapp för användning med Photo Station för både Android och iOS: DS-foto.