Hur säkerhetskopierar du ditt Gmail-konto?

Vi blir gradvis vana vid att våra data lagras på andras servrar. Bortsett från sekretessproblem är det bra, men tänk om du vill ha en säkerhetskopia?

Du kanske inte tänker på det ofta, men i det ögonblick du bestämmer dig för att du vill ha en säkerhetskopia av alla dina mail i Gmail blir det plötsligt klart att det inte finns någon knapp för det i Gmail. Åtminstone är det där indirekt, men det är väl gömt. Du kan naturligtvis alltid göra en säkerhetskopia genom att vidarebefordra all din e-post till ett Pop-konto som du har konfigurerat i e-postprogrammet på din PC (där du kan ställa in att mejl från det förflutna också ska vidarebefordras). Du kan dock också välja en engångsbackup (som du sedan utför en gång i taget) med hjälp av Google Takeout.

Du gör detta genom att surfa till www.google.com/settings/takeout och sedan ange i översikten vilka delar av ditt Google-konto du vill inkludera i din säkerhetskopia. Det kan vara e-post, men också fotoalbum, blogginlägg från Blogger och du heter det.

Engångsbackup

Stäng av omkopplarna för de objekt som du inte vill inkludera i din säkerhetskopia och klicka på Nästa längst ner. Sedan anger du hur arkivet ska sparas (.zip är mest användbart) och om filen ska läggas till på din Google Drive eller om en nedladdningslänk ska skickas till dig. Arkivering kan ta ett tag, men efter det har du din e-post (och andra Google-produkter säkra lokalt).