Håll dina hemliga filer säkra med AxCrypt

Satsar du på att det också finns data på din dator som du vill skydda mot nyfikna ögon? Med krypteringsprogramvaran AxCrypt krypterar du filerna på din dator eller på en extern databärare. De som inte känner till lösenordet kan inte se innehållet och har ingen aning om vilken typ av filer som är inblandade.

Säker eller mycket säker

AxCrypt rykte är lugnande bra. Denna säkerhetsprogramvara är ursprungligen ett svenskt open source-projekt som har förbättrats varje år sedan 2001. AxCrypt existerar för närvarande inte bara för macOS, Linux och Windows, det finns också en Android- och iOS-version. Krypteringens styrka ligger i algoritmen. Ju mer avancerat det är, desto svårare är skyddet att knäcka. Grundversionen av AxCrypt förblir gratis, men den krypterar filer "bara" med en 128bit-aes-nyckel. Tillräckligt stark för att skydda filer från rumskamrater, kollegor och alla fasadturister som kör med din dator. Om du vill ha en säkrare 256bit-aes-kryptering och ett integrerat verktyg som genererar lösenord, så finns det premiumversionen som kostar 30 euro per år.

Lokalt lösenord

När programvaran har installerats måste du ange lösenordet. Detta lösenord lagras inte på företagets servrar. AxCrypt varnar dig tydligt: ​​om du glömmer det här lösenordet kommer du inte längre att kunna öppna de krypterade filerna. Du kan begära en återställning av ditt konto på AxCrypt, men du kan glömma att öppna filer som är skyddade med ett gammalt lösenord. Det är också avsikten med programvaran.

Integration i Explorer

Ett plus av programmet är dess användarvänlighet. Du drar filerna eller mapparna som måste spärras till programfönstret. För övrigt finns det inga begränsningar för filernas storlek. Eftersom AxCrypt integreras i operativsystemet kan du också aktivera kryptering genom att högerklicka på en fil eller mapp. I snabbmenyn, under AxCrypt, välj kommandot Kryptera eller dekryptera . När en fil är krypterad kan du inte ens se vilken filtyp det är: en Word-fil, ett jpg-foto, en film? Mycket intressant är att programvaran fungerar tillsammans med Dropbox och OneDrive, så att du till exempel kan öppna skyddade filer i molnet via din smartphone.