Så här kan du klippa mediefiler i VLC

VLC är fortfarande favoritverktyget för många användare att spela upp video från olika källor. Du kan dock också använda den här spelaren som programvara för videoredigering om du till exempel helt enkelt vill beskära en bit. VLC gör detta på ett ganska pålitligt sätt.

Steg 1: Avancerad operation

Om du inte har den fria multimedia-spelaren med öppen källkod än, kan du ladda ner den från www.videolan.org. Verktyget fungerar på nästan alla operativsystem (Windows, Linux, macOS, iOS, Android) och kan spela de flesta mediefiler, inklusive DVD-skivor, ljud-CD-skivor och olika strömmande protokoll. VLC är kanske inte det mest avancerade videoredigeringsprogrammet, men du kan klippa ut delar av filmer mycket enkelt. På så sätt behöver du inte behålla långa videofiler, bara de klipp som verkligen intresserar dig. Först måste du visa de avancerade kontrollerna via Visa-menyn . Detta ger dig fyra extra knappar längst ner med de vanliga kontrollknapparna. Det är inspelningsknapparna.

Steg 2: Spela in

Öppna sedan videofilen i fråga. Spela filmen eller dra uppspelningsknappen till den punkt där du vill klippa den. Använd den sista knappen för att arbeta mycket exakt. Det är knappen Ram för bild för att flytta bild för ram till exakt den punkt där du vill klippa. När du har bestämt positionen exakt klickar du på knappen med den röda pricken. Det är inspelningsknappen . Sedan låter du filmen fortsätta. När du når slutpunkten klickar du på inspelningsknappen igen. På det sättet gör du i princip en inspelning av det klipp du behöver.

Steg 3: Hämta

Du kan också använda en snabbtangent istället för inspelningsknappen. För att starta inspelningen, tryck på Skift + R (från inspelning). För att stoppa inspelningen, tryck på samma snabbtangent igen. Den beskurna videon sparas i mappen Video . Filnamnet visar hur lång denna förkortade video är. Filnamnet är något i stil med: vlc-record-2020-04-17-14h25m16s-name of the movie.mp4-.mp4 . Om du inte längre behöver den långa filen kan du lika gärna ta bort den. Förresten, du kan också använda detta trick för att trimma ljud.