Dell XPS 15 (2020) - den bästa allround-bärbara datorn för tillfället

Dell XPS-linjen har varit en av de bättre avancerade bärbara datorerna i flera år, men bredvid de årliga hårdvaruuppgraderingarna hade den knappast förändrats. Fram till att Dell i år kom med en seriös makeover som driver den utmärkta bärbara datorn ett steg längre. Här kan du läsa Dell XPS 15 (2020) recension.

Dell XPS 15

Pris € 2575, -

Processor Intel Core i7 10750H

Grafikkort Nvidia GTX 1650 Ti

Minne 32 GB DDR4

Skärm 14 15,6-tums 3840x2400 pekskärm

Lagring 1TB NVMe ssd

Vikt 2,05 kg

Anslutningar 3x usb-c (varav 2x Thunderbolt 3), 3,5 mm headset och en SD-kortläsare

9 Poäng 90

  • Fördelar
  • Bygg kvalité
  • Visa
  • Ljudkvalitet
  • Prestanda
  • Negativa
  • pris
  • Endast usb-c

Vi fick en ganska snyggt klädd version från Dell med en 1 TB NVMe SSD, 32 GB DDR4 och en smidig Intel i7. För att visa bilderna är den bärbara datorn utrustad med en Nvidia GTX 1650 Ti och en vacker 4K + pekskärm. Priset är lite av en chock, för en tjock 2500 euro är ganska rejäl för denna hårdvara.

Design

Som nämnts har XPS-serien inte bara fått en hårdvaruuppgradering i år utan utseendet har också fått en ansiktslyftning. Även om Dell fortfarande använder en trevlig kombination av kolfiber och aluminium, är utseendet bara lite mer modernt i år. Aluminiumdelarna är inte längre enkla plattor utan utgör nu basen för den bärbara datorn. När den bärbara datorn är stängd ser du inget av kolfibern och det ser ut som om du håller ett vackert slipat aluminiumblock.

På insidan hittar vi kolfibermaterialet som Dell har använt för sina XPS-bärbara datorer i flera år. Detta material håller den bärbara datorn lätt (2,05 kg), men ger ändå ett premiumutseende och är mycket slitstark. Dessutom isolerar det dina händer från värmen som produceras av processorn och grafikkortet. Tyvärr ser du klara feta fläckar efter några veckor, men lyckligtvis kan du torka bort det.

På insidan hittar vi också det förnyade tangentbordet och pekplattan. Sedan i år har tangentbordet fått en annan mekanism, så att XPS 15 igen kan tävla med de bästa bärbara tangentborden på marknaden. På grund av brist på utrymme finns det uppenbarligen inte så mycket "resor" som med ett traditionellt tangentbord, men textförfattare som oss är mycket nöjda med den här bärbara datorn. Tyvärr har högtalarna (mer om det senare) inte lämnat något utrymme för ett siffertangentbord, så de som arbetar mycket med siffror behöver ett separat tangentbord.

Pekplattan har blivit ännu större i år och även om många är glada över det kan det också komma i vägen. Det finns inte mycket utrymme kvar för att dina handflator ska vila medan du skriver och du klickar oftare på fel musknapp. Svaret på dina fingrar är fortfarande utmärkt och multitouch-gester fungerar också felfritt.

Dell har tydligt lyssnat noga på feedbacken från användarna på de tidigare modellerna, vilket har resulterat i möjligen det bästa bärbara fodralet för tillfället. Ändå finns det en punkt som vi helt enkelt inte kan ignorera: anslutningarna. Den nya XPS 15 har bara tre USB-C-portar (varav två med Thunderbolt 3), en 3,5 mm headsetport och en SD-kortläsare. Även om USB-C verkligen är framtiden finns det fortfarande för många enheter som inte använder den. Oavsett om det är en mus, USB-minne, skrivare, TV eller bildskärm, är chansen att du behöver en dongel. Dell levererar en usb-c till hdmi och usb-a-dongel, men det är frustrerande att behöva ta tag i dem varje gång. Detta kommer också att vara fallet i flera år, för även om bildskärmar alltmer stöder USB-C, gäller detta inte nya TV-apparater.strålkastare och möss. De flesta nya produkter kräver fortfarande en HDMI- eller USB-A-port. Utrymmesbrist är ingen ursäkt för XPS 15, för usb-a och hdmi kunde lätt ha lagts till.

Fantastiskt ljud

Vi diskuterar vanligtvis inte ljudkvaliteten med bärbara datorer eftersom slutsatsen är nästan alltid densamma: tunt ljud utan bas och mycket distorsion vid volymer högre än 50%. Dock gör Dell XPS 15 så mycket bättre att den förtjänar sin egen kopp. Ljudet kan naturligtvis fortfarande inte jämföras med bra hörlurar eller dyra högtalarset, men vi har sällan stött på så kraftfulla högtalare i en bärbar dator. Vi talar ännu inte om en dunkande bas med XPS 15, men volymen är otroligt hög utan snedvridningar. Det räcker att förse ett vardagsrum fullt av gäster med musik så snart du kan få det hemma igen. Kvaliteten är också utmärkt med ett mycket trevligt ljud och inga irriterande resonanser i huset.När du tittar på filmer är det också trevligt att veta att stereoreproduktionen är väldigt tydlig, men då måste du sitta precis framför den bärbara datorn.

Bildkvalitet

Dell XPS har en 15,6-tums panel tillgänglig i två smaker: UHD med pekskärm och 1080p utan pekskärm. Vi har testat UHD-modellen och resultaten ljuger inte: det här är en häpnadsväckande panel. Det första intrycket när du öppnar den bärbara datorn är bra. Skärmen är omgiven på alla fyra sidor av en mycket smal ram och förhållandet 16:10 ger bara lite mer användbar yta. Kontrasten från 1623: 1 säkerställer också en underbar bild att titta på.

De som är involverade i färgredigering eller annat färgkänsligt arbete kommer också att vara mycket nöjda med stödet från 99% av Adobes RGB-färgskala och 93% DCI-P3-färgskala. Det tillsammans med ett lågt deltaE på upp till 1,8 gör detta till den perfekta bärbara datorn för fotografer. Detta gäller även om du arbetar i solen, eftersom en ljusstyrka på 478 nit ligger långt över genomsnittet.

Prestanda

Medan utseendet är vackert garanterar det inte en kraftfull bärbar dator. Lyckligtvis kan du gå långt med en tionde generationens Intel Core i7-processor och en Nvidia GTX 1650Ti, men förvänta dig inte ett matematikmonster för stora beräknings- och renderingsuppgifter. Modellen vi testade är utrustad med 32 GB RAM, så multitasking och hundratals Chrome-flikar kommer inte att vara ett problem.

XPS 15 gör mycket bra i våra riktmärken, med både processorn och grafikkortet som prydligt når sin boost-klocka. Så det verkar finnas tillräckligt med kylning och kraft för att hålla de två chipsen i schack. Den bärbara datorn visar att den kan slutföra beräkningarna snabbt, vilket gör det till ett lyxalternativ för dem som arbetar med mycket data eller redigerar foton. Dessutom är den bärbara datorn också lämplig för lätt spel, men då måste upplösningen sänkas till 1080p.

Riktmärke

Resultat

3DMark Time Spy

PCMark 10

Blender bmw27 (GPU - CUDA)

Blender bmw27 (CPU)

Cinebench R20

3572

4994

2m33s

6m8s

2782

Vid daglig användning bestäms dock en stor del av hastigheten på en bärbar dator inte bara av processorn och minnet utan också av SSD. När det gäller Dell XPS 15 har vi en 1 TB NVMe-ssd som visar mycket bra resultat i CrystalDiskMark. Program startar på ett ögonblick, och stora filer saktar inte bara ner dig.

Det är slående att fansen i den bärbara datorn var tvungna att köra ganska bra under alla dessa riktmärken, men ljudtrycket förblev alltid på en mycket civiliserad nivå. Trots de tunna dimensionerna och det lyxiga huset har Dell lyckats montera tillräcklig kylning. Dessutom fanns det ingen spiral som kunde upptäckas i vårt testprov, ett fenomen som regelbundet störde sina föregångare.

Slutsats

Det tog ett tag, men Dell XPS 15 fick äntligen en värdig uppdatering. Det är olyckligt att se att usb-a- och hdmi-portarna har varit tvungna att vika, men annars utmärker den bärbara datorn på nästan alla områden. Speciellt byggkvaliteten, ljudet och skärmen är bland de absolut bästa. Priset finns också, för för basmodellen betalar du redan 1699 euro, vilket kan gå upp till 3609 euro för det mest lyxiga exemplet.