Så här kan du städa upp Facebook

Oavsett om Facebook är bra eller dåligt för vårt sociala liv, vågar vi inte kommentera det. Vi kan med säkerhet säga att du har fler incitament på Facebook än du behöver. Ofta helt enkelt för att vi klickar och gillar något, men inte på något sätt tar bort allt. Så här kan du rensa upp Facebook.

Tips 01: Unfriend

Det första tipset vi ger dig är omedelbart det svåraste: det är dags att ovänliga människor. Om du inte är det enda undantaget från resten av mänskligheten, är chansen att du har en hel del vänner på Facebook som du faktiskt aldrig pratar med - faktiskt några av dem kanske du inte ens gillar. Vi tenderar på något sätt att behålla dessa kontakter (för vi har känt dem så länge), men var ärlig: vill du ha dessa människor i ditt liv? Gå till Facebook, klicka på ditt profilnamn och sedan på Vänner . Bläddra igenom listan genom att klicka på Friends knappen med någon du kan ärligt säga att du inte behöver ha på Facebook, då Stryk det som en vän. Oroa dig inte, personen i fråga kommer inte att meddelas om detta. Om han / hon någonsin frågar "Varför tog du bort mig?" då kan du svara perfekt: 'För du märkte det först efter två år.'

Tips 02: Sluta följa

Naturligtvis finns det också människor du gillar, men som ibland lägger upp saker som du inte vill ha på din tidslinje (till exempel politiska åsikter eller bilder som inte är lämpliga för ungdomliga ögon medan du ofta sitter i soffan och Facebookar med barn. omkring dig). Då kan ovänskap vara lite strikt (särskilt när det gäller familj), men ovänskap är ett bra alternativ. När du följer dig förblir du vänner på Facebook, men du ser helt enkelt inte personens innehåll på din tidslinje längre. För att göra detta, navigera till personens sida och klicka på Nästa- knappen . Klicka på visa inte igen i menyn som expanderar . Personen i fråga kommer inte att underrättas om detta heller.

Visar vänskap

Vi ber dig titta på dina vänskap objektivt för att se om du vill fortsätta följa någon, men vi är ofta inte så målsatta på detta område. Lyckligtvis håller Facebook ett smärtsamt korrekt register över dina online-interaktioner på Facebook. Navigera till profilen för någon du är osäker på och klicka på trepunktsikonen (bredvid chattmeddelandet ) och sedan Visa vänskap . Du kan med en blick se allt du har upplevt tillsammans (online). För ett antal personer förblir denna sida smärtsamt tom. Det kan vara en bra indikator (om inte den här personen verkligen inte är aktiv på Facebook).

Facebook har gjort ändringar så att du får färre meddelanden från sidor

Tips 03: Ta bort sidor

För inte så länge sedan gjorde Facebook ett antal viktiga ändringar som säkerställer att du får färre inlägg från sidor åt dig. Ändå kan sidor fortfarande nå dig med annonser, särskilt om du följer dem. Dags att titta närmare på antalet sidor du följer. Lyckligtvis är det väldigt enkelt. Gå till Facebook och klicka på ditt profilnamn. Klicka på knappen Mer på din profil och klicka sedan på Gillar i menyn som expanderas. Du kommer till en sida med en lista över alla sidor du gillar. Gå igenom den här listan (den kommer att förvåna dig hur lång den är) och klicka på Gilla Jag vill inte ha en sida att följa.

Tips 04: Radera grupper

Den algoritmförändring som Facebook har gjort påverkar främst sidor och mycket mindre grupper. Det betyder att du kommer att se fler grupper, särskilt om du har minskat antalet vänner (för nu har mer utrymme skapats på din tidslinje). Det är därför hög tid att också gå ut ur grupper som du inte nödvändigtvis behöver vara i. Du gör detta igen via menyn Mer på din profilsida och den här gången väljer du Grupper . Klicka på pennikonen bredvid en grupp där du inte vill sitta och klicka sedan på Grupp övergiven .

Tips 05: Ta bort appar

Då kanske det mest smygande alternativet: appar! När du tar ett så roligt frågesport på Facebook, se vem dina bästa vänner är, vad din verkliga ålder är och så vidare, ger du en app tillstånd att se din profilinformation. Dessa appar stör dig kanske inte regelbundet, men de vet om dig och de behöver inte. För att återkalla åtkomst till appar klickar du på nedåtpilen i det övre högra hörnet och sedan på Inställningar . Klicka nu på Appar i den vänstra rutan. Nu ser du alla appar som har tillgång till dina data, och det finns ofta väldigt mycket! (Ibland till och med mer än antalet sidor du gillar.) Klicka på korset bredvid en app för att ta bort den. För att bli av med alla de irriterande Candy Crush eller FarmVille-förfrågningarna från dina vänner, klicka på Blockera i den vänstra rutan och ange namnet på appen i fråga bredvid rubriken Blockera appar .

Vill du bli av med alla de irriterande Candy Crush eller FarmVille-förfrågningarna från dina vänner? Som kan!

Tips 06: Radera foton

Detta tips ger dig sinnesfrid i en annan mening av ordet. När Facebook inte var så allestädes närvarande och integritet inte var så stort problem, publicerade vi alla. Som ett resultat har de flesta också många foton på Facebook, vilket inte är så bra för deras sociala status. Medan vi håller på att städa upp Facebook rekommenderar vi att du klickar på din profil och sedan på Foton och ser vilka foton du kan ta bort.

Tips 07: Annonser

Vi har beskrivit hur man tar bort vänner och sidor, men det betyder inte att du aldrig får meddelanden du inte vill ha igen. Det kan till exempel mycket väl vara att du alltid ser en annons som du inte alls behöver. Annonser är oundvikliga, för du betalar ingenting för Facebook, men det är viktigt att annonsörer skräddarsyr sina meddelanden så att de inte stör någon med dem. Om de inte gör det ordentligt behöver du inte oroa dig för att radera / dölja deras inlägg. Du gör detta genom att klicka på de tre punkterna längst upp till höger i meddelandet och sedan på Dölj annons. Du kan sedan ange exakt varför du inte vill se den här annonsen. Som ett resultat kommer du inte att få färre annonser utan snyggare meddelanden som är bättre anpassade efter dina önskemål.

Tips 08: Nyhetsöversikt

Vi har nu främst fokuserat på alla saker du inte vill se. Men visste du att du också har mycket kontroll över allt du vill se? Du gör detta genom att justera inställningarna för din nyhetsöversikt. Du hittar det här alternativet på Facebook genom att klicka på pilen längst upp till höger (bredvid frågetecknet) och sedan på Inställningar för nyhetsöversikt . När du klickar på Ange vem du vill se meddelanden från först kan du ange exakt vars meddelanden du aldrig vill missa igen. Visst med Facebooks nya algoritm kommer detta att ge en hel del förbättringar.

Att korrekt justera sekretessinställningarna kan också ge dig mycket sinnesro

Tips 09: Sekretessinställningar

Du kanske inte tror det vid första anblicken, men att justera sekretessinställningarna väl kan också ge dig mycket sinnesro. Till exempel genom att förhindra att vem som helst skickar en vänförfrågan till dig. Navigera till menyn Inställningar och klicka på Sekretess . Under rubriken Vem kan kontakta mig kan du ange vem som kan skicka dina vänförfrågningar. Om du sedan klickar på Tidslinje och taggar till vänster kan du också förhindra att alla taggar dig i foton och att människor kan skicka meddelanden till din tidslinje. Det gör allt lite tystare.

Tips 10: Uppdatera profil

Nu när vi har rensat mycket på Facebook och minimerat antalet oönskade meddelanden du får (du kommer att märka detta omedelbart) är det dags för det sista steget: uppdatera din profil. När allt kommer omkring går städning hand i hand med en ny start. Det snabbaste sättet att göra det är att klicka på Uppdatera information i din profil . Du kan sedan justera ditt profilfoto och försättsfoto. Du kan sedan lägga till ett Intro längst upp till vänster i din profilom saker som gör dig lycklig, saker du gillar att äta och så vidare, och du kan ange var du gick i skolan, vad ditt arbete är och så vidare. Dessa typer av objekt är naturligtvis inte obligatoriska, och du kanske inte vill ange var du arbetar, men det är trevligt att se vilka nya profilmöjligheter som har lagts till sedan du senast uppdaterade Facebook.