Samsung Galaxy A51 - Samsungs bästa midranger

Samsung släppte en av de bästa mellanregisterna på den tiden förra året när Samsung Galaxy A50 dök upp på scenen. Förväntningarna för dess efterträdare, Samsung Galaxy A51, är därför höga. Uppfyller smarttelefonen dessa förväntningar? Läs det i vår Samsung Galaxy A51-recension.

Samsung Galaxy A51

Listpris från € 269, -

OS OS Android 10, OneUI2

Färger vit, rosa, blå

Skärm 6,5 tum super amoled (2400 x 1080)

Processor 2,3 GHz octacore (Exynos 9611)

RAM 4 GB

Lagring 128 GB

Batteri 4000 mAh

Kamera 48, 32 och 12 och 5 megapixlar (bak), 32 megapixlar (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC

Storlek 15,8 x 7,4 x 0,79 cm

Vikt 172 gram

Annan fingeravtrycksscanner bakom skärmen, USB-C, dubbel sim

8 Betyg 80

  • Fördelar
  • Fin och stor amoled skärm
  • Design och programvara ser fräsch ut
  • Mer lagringsutrymme än föregångaren
  • Kameramodul
  • Negativa
  • Processorn lite långsam
  • Inget IP-certifikat
  • Fingeravtrycksläsaren är inte snabb
  • Fotograferar på kvällen

Titta och känna

Samsung har tagit designen av Samsung Galaxy A51 till 2020-nivån som behövdes. Vi ser ett kamerahål med en enda frontkamera längst upp på den stora 6,5-tums AMOLED-skärmen. Hakstorleken är minimal och jämförbar med andra Galaxy-smartphones. Enheten har USB-C och en hörlursanslutning, vilket enligt vår mening alltid är välkommet. På baksidan hittar vi en rektangulär modul med inte mindre än fyra kameror, så att det vid första anblicken inte är uppenbart att du har att göra med en mellanregistreringsenhet.

Men när du fattar Samsung Galaxy A51, bryter den illusionen: du kan känna plasthöljet att det inte är en avancerad smartphone trots allt. Det är inte dåligt alls: fördelen med plast är att enheten är ganska robust. Det kommer inte att bryta lätt när det glider från dina händer, till skillnad från glaset som finns på smartphones idag. Dessutom är den snygg och lätt och känns bra i handen. Vår modell har fått den blå färgen som ser väldigt fräsch ut, medan den blanka ytan lyckligtvis inte gör att utseendet verkar billigt.

Du måste vara försiktig eftersom Samsung Galaxy A51 inte har något IP-certifikat. Det betyder att det inte tål vatten eller damm. Det kommer bara att överleva de få regndropparna; Men om du tappar den i en vattenpöl eller vattenbehållare kan det snart vara slutet på träningen. Det är faktiskt den största nackdelen med ärendet, en som du verkligen bör komma ihåg.

Relativt långsam processor

Samsung Galaxy A51 är utrustad med minst 4 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Mängden RAM är mer än tillräckligt för Android och OneUI, Samsungs eget mjukvaruskal. 128 GB kanske inte verkar så mycket, men du kan fortfarande lagra mer än tillräckligt med foton och videor eller installera spel och appar på den. Om det inte räcker, oroa dig inte: du kan använda ett micro SD-kort för att utöka lagringsutrymmet.

Processorn är bara marginellt bättre om vi placerar den bredvid den andra enheten. Det finns fyra kärnor klockade vid 2,3 GHz, medan de andra fyra är mer energieffektiva med en klockhastighet på 1,7 GHz. I praktiken betyder det att du ibland stöter på lite stammar: att surfa kan ta lite längre tid än vad du kan vara van vid eller att systemet ibland har svårt med kommandot du ger. Lyckligtvis kan du (fortsätta) spela många spel i hög upplösning. De är mindre irritationer, men inget mer än så.

Det finns också ett batteri med en kapacitet på 4000 mAh, så du är säker på en lång driftstid. Om du inte spelar för mycket på det kan det lätt ta en och en halv dag att få det tomt. Lyckligtvis är laddningen klar tack vare USB-C-porten. Trådlös laddning är tyvärr inte möjligt.

Skärm och fingeravtrycksläsare

Jämfört med sin föregångare är Samsung Galaxy A51s skärm något större (6,4 tum kontra 6,5 ​​tum), vilket innebär att enheten är något högre och smalare. Upplösningen är 2400 x 1080 pixlar. På den här skärmen når du en pixeldensitet på 404 pixlar per tum (ppi), vilket är en ganska snäv poäng (över 400 ppi anses i allmänhet vara bra). Bilden är väldigt skarp, färgerna är livliga (du kan ställa in detta själv) och betraktningsvinkeln är bra, allt tack vare det faktum att det finns en AMOLED-skärm.

Fingeravtrycksläsaren på Samsung Galaxy A51 ingår i skärmen. Detta ger enheten locket till en avancerad smartphone, eftersom denna teknik introducerades där först. Skannern är jämförbar med andra Samsung-fingeravtrycksläsare: de är i allmänhet tillförlitliga och korrekta, men du måste vila fingret på skanningsområdet mer än en gång. Ditt fingeravtryck känns inte alltid igen direkt eller mycket snabbt.

Android 10 och OneUI 2.0

Under de senaste månaderna har Samsung gått mycket snabbare när det gäller programuppdateringar. Och det märks med Samsung Galaxy A51, som är utrustad med Android 10 och OneUI 2.0. Detta innebär att denna midranger har tillgång till de senaste mjukvaruversionerna tidigare än till exempel Samsung Galaxy S20-serien, vilket visar att det sydkoreanska företaget tar sin roll som mjukvaruutvecklare och marknaden för mellansmart smartphones. Du kan också räkna med två Android-uppgraderingar.

OneUI 2.0 är mycket användarvänlig programvara med hjärtat på rätt plats. Programvaran döljer inte funktioner och gör din telefon enklare än någonsin tidigare. Dessutom kan du (automatiskt) växla till ett mörkt tema för hela din telefon, vilket är mycket trevligt på kvällen och användbart för batteriet. När det gäller oss har Samsung investerat så mycket i OneUI de senaste månaderna att det nu är en av de bästa Android-programvarutvisterna just nu.

Den största nya förändringen är sättet att navigera. Tidigare använde du de tre knapparna längst ner på skärmen för detta, men nu kan du ställa in allt för att vara mer baserat på rörelser (som vi såg tidigare på exempelvis Pixel- och OnePlus-telefoner). Genom att svepa upp från botten öppnar du applådan och genom att svepa uppåt från botten och hålla tummen på skärmen ett ögonblick öppnar du vyn för de senaste apparna. Om du sveper tummen eller fingret från sidan till mitten kommer du tillbaka en sida i appen eller gränssnittet.

Tyvärr finns de två nackdelarna med Samsung-programvaran också här: du kan inte stänga av röstassistenten Bixby och standardapplikationerna kan inte tas bort. Som ett resultat kan du så småningom få dubbla applikationer. Lyckligtvis kan du dölja några appar i lådan, men det löser bara delvis problemet.

Rektangulär kameramodul med fyra kameror

Den rektangulära kameramodulen är helt ny. Denna koloss består av en 5-megapixel djupsensor, en 48-megapixel huvudkamera, en ultravidvinkel 12-megapixellins och en 5-megapixel makrolins. Nu tar du inte bara bilder i högre upplösning jämfört med förra årets modell, du får också tillgång till helt nya linser.

När du tar bilder med 48 megapixels huvudkamera märker du hur mycket detaljer och färg som fångas. Om du till exempel tar ett foto av en miljö med mycket gräs, kan det mycket väl vara att du ser många olika gröna färger passera förbi. Andra detaljer i området, som ett staket, några träd eller kanske djur, är också anständiga och med tillräckligt med detaljer. Men om du byter till vidvinkelobjektivet kommer du att sakna många fina detaljer. Ja, du lägger faktiskt mer på ett foto, men kvaliteten är i allmänhet lite mindre. Färgerna ser lite blekare ut och skillnaden i färgåtergivning är omedelbart tydlig.

Med makrokameran kan du ta vackra bilder med ett enkelt tryck på en knapp. Du kan hålla föremål mycket nära objektivet och låta telefonen göra jobbet. Objektet i förgrunden kommer då att se snyggt ut medan bakgrunden blir suddig. Dessutom kan vi inte rekommendera digital zoomning, eftersom bilderna snabbt försämras i kvalitet. Selfie-kameran fungerar också som du förväntar dig: du ser snygg ut på den medan bakgrunden är mindre skarp. Faktum är att för alla kameror måste det finnas tillräckligt med ljus, för annars försvinner detaljerna snabbt, bilderna ser lite korniga ut och färgerna kommer inte att bli bra. Det gäller fotograferna, men också videoproducenterna bland oss.

Dessutom är det möjligt med huvudkameran för 48 megapixelvideor i 4K att skjuta med trettio bilder per sekund. Med den främre kameran kan du göra videor i 1080p. I båda fallen ser kvaliteten tydlig och detaljerad ut och vi ser att färger fångas vackert.

Samsung Galaxy A51 - slutsats

Sammantaget kan vi säga att Samsung Galaxy A51 har blivit en trevlig efterträdare till en av de trevligaste mellanlandarna under förra året. Inte bara får du en lite större skärm, mer lagringsutrymme och fler kameror, du får också omedelbar tillgång till den senaste versionen av Android och OneUI från Samsung.

Det finns dock också nackdelar med smarttelefonen. Det är till exempel väldigt trevligt att vi nu har fler kameror som låser upp fler alternativ, men utan tillräckligt ljus kommer de bilderna inte alltid så bra ut. Dessutom märker vi att processorn ibland lämnar något att önska (men du kan inte ha allt i detta segment) och vi tycker att det är synd att det inte finns något officiellt IP-certifikat. Det senare är fortfarande förståeligt, så att kostnaderna och därmed priset kan förbli låga.

Längst ner på raden finns det fortfarande en smartphone som har ett bra förhållande mellan pris och kvalitet om man tittar på AMOLED-skärmen och hörlursuttaget. För medan det fortfarande finns några försiktighetsåtgärder finns det mer än tillräckligt att älska. Om du vill ha en cool, bra smartphone för vilken du inte behöver ge upp en semester, är Samsung Galaxy A51 något för dig.