Kryptera dina filer med Cryptomator

Filer som du lagrar i Dropbox, Box, Stack, Google Drive eller andra molntjänster får standardkryptering från leverantören. Men den svagaste länken ligger någon annanstans. Om någon lyckas logga in med dina inloggningsuppgifter är dina filer snabbt tillgängliga. Och då pratar vi inte ens om möjliga 'tredje parter' som har tillgång till dina molnfiler. Cryptomator lägger till ett extra lager av säkerhet för "offentliga molntjänster" och gör dina filer oläsliga för tredje part.

1 Extra kryptering

Lyckligtvis erbjuder nästan alla molntjänster kryptering för lagring. Detta innebär att dina filer lagras olagligt på servern / serverna. Men om någon har fått ditt användarnamn och lösenord kan de komma åt dina filer från vilken dator som helst med internetanslutning. Eftersom du inte har någon aning om vilka regeringar och företag som också kan visa och söka i dina filer är ett extra krypteringsskikt mer än välkommet. Med Cryptomator kan du enkelt uppnå detta: vem som helst kan ställa in det och det fungerar på vilken enhet som helst.

2 Cryptomator

Cryptomator erbjuder ett extra lager av säkerhet på 'klientens sida': din dator, smartphone eller surfplatta. Så snart du lagrar något i Cryptomators valv får dina filer först specialbehandling. De görs oläsliga med ytterligare kryptering innan de hamnar i molnet. Inte ens namnen på filer och mappar kan spåras. Om du öppnar en mapp som har hanterats av Cryptomator i Windows Explorer är det värdelöst och du kommer bara att se "skräpfiler".

3 Kund

Cryptomator är ett open source-projekt och programvaran erbjuds helt gratis. Här stiger Cryptomator långt över konkurrensen som lovar extra säkerhet för dina molnfiler. Ingen registrering krävs och inget att göra med din Cryptomator eller dig som person lagras online. Allt händer på din dator (eller via en annan klient). För att komma åt Cryptomator-skyddade filer behöver du ett Cryptomator-klientprogram. Cryptomator är tillgängligt för Windows, macOS, Linux, iOS och Android. I den här artikeln kommer vi att diskutera Windows-versionen.

4 Startpunkt

I det här exemplet använder vi Cryptomator med Dropbox, men det kan vara vilken annan molntjänst som helst. Villkoret är att molntjänsten integreras med Windows. Vi har installerat Dropbox-programmet. Detta har skapat en speciell mapp som du kan öppna via Windows Explorer. Allt du sparar i den här mappen hamnar automatiskt med molntjänsten med samma namn på internet. Dessa filer är automatiskt tillgängliga på alla enheter där du installerar Dropbox.

5 Säker experiment

Det fina med Cryptomator är att du inte säkrar hela molntjänsten. Även om du installerar och använder Cryptomator kan du välja att spara vissa filer via 'standardmetoden'. Så om du redan har en 'full' Dropbox, kan du säkert experimentera med Cryptomator utan risk att förlora de aktuella filerna i din Dropbox om du till exempel gör ett misstag. Ladda ner och installera Cryptomator. Första gången du startar programmet ser du en tom kontrollpanel.

Varför? Därför!

Kryptering är inte bara tillrådligt om du beskriver dig själv som en "lätt paranoid person". Med en offentlig molntjänst vet du aldrig vem som har tillgång till dina filer. Även den fysiska lagringsplatsen för servern / serverna på Internet är svår för en normal dödlig att räkna ut. Du vet inte heller vilka statliga institutioner eller andra parter som har tillgång till dina uppgifter. Slutligen finns säkerheten för själva molntjänsten. Det förflutna har visat att hundratusentals konton var tillfälligt tillgängliga på grund av ett fel. Genom att själv vidta åtgärder med Cryptomator kan du inte förhindra allt detta. Men du ser till att dina filer är och förblir oläsliga.