Samsung Galaxy A71: bästa smarttelefon i mellanklass idag?

Samsungs Galaxy A-serie är mycket populär på grund av dess konkurrenskraftiga förhållande mellan pris och kvalitet. A71 är den dyraste och största modellen, men gör det den till det bästa köpet? Du kan läsa den i denna Samsung Galaxy A71-recension.

Samsung Galaxy A71

Listpris € 469, -

Färger svart, silver och blått

OS Android 10 (OneUI)

Skärm 6,7 tum OLED (2400 x 1080) 60Hz

Processor 2,2 GHz octacore (Snapdragon 730)

RAM 6 GB

Lagring 128 GB (utbyggbart)

Batteri 4500 mAh

Kamera 64, 12, 5 och 5 megapixlar (bak), 32 megapixlar (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi 5, NFC, GPS

Storlek 16,3 x 7,6 x 0,77 cm

Vikt 179 gram

Webbplats www.samsung.com 8 Poäng 80

  • Fördelar
  • Kompletta specifikationer
  • Kameror
  • Programvara (policy)
  • Stor och vacker skärm
  • Negativa
  • Enklare processor
  • Bostäder är lite billiga

Samsung Galaxy A71 är efterföljaren till den populära Galaxy A70 från 2019. Enheten påminner om Galaxy A51, men har en större skärm, bättre specifikationer och därmed ett högre pris. Jag testade smarttelefonen i två veckor. Intressant nog har det sjunkit betydligt i pris på bara några månader. Vid tidpunkten för publiceringen får du Galaxy A71 för cirka 380 euro, medan det rekommenderade priset är 469 euro.

Design och skärm

Galaxy A-serien har en igenkännbar design som till stor del kan tilltala. Galaxy A71 ser modern och premium ut på grund av de smala kanterna runt skärmen och hålet för selfie-kameran i skärmen. Bakom skärmen finns en fingeravtrycksläsare som fungerar bra i de flesta fall. Ändå finns det i detta prissegment smartphones med en snabbare och mer exakt skanner. Enheten har en USB-C-port och en 3,5 mm-anslutning och är gjord av plast. Det har fördelar och nackdelar. Höljet kan slå och är relativt lätt, vilket gör den stora smarttelefonen bekvämare att hålla och mindre märkbar i byxan eller jackfickan. Plasten känns dock billigt och täcks snabbt av fingeravtryck. En rolig detalj är att baksidan visar olika färger när ljuset lyser på den.

Med sin 6,7-tums skärm är Galaxy A71 en av de största smartphones för tillfället. Du märker att: enheten inte kan användas med en hand. Ett enhandsläge i programvaran ändrar detta, men är främst avsett om du vill göra något snabbt medan du har en väska i din andra hand. Skärmen ser skarp ut på grund av Full HD-upplösningen och ser vacker ut på grund av AMOLED-panelen. Det kommer från Samsung själv, och ett plus i detta prissegment. Vissa konkurrerande smartphones har en mindre attraktiv LCD-skärm.

Samsung Galaxy A71 specifikationer

Under huven på Galaxy A71 körs en Qualcomm Snapdragon 730-processor. Det är slående, för vi känner främst denna processor från smartphones på cirka tre hundra euro. A71 är betydligt dyrare. Jämfört med konkurrerande smartphones känns det därför lite långsammare, något man särskilt märker när man spelar tunga spel. Det stör inte: A71 känns snabbt nog och kör alla populära appar och spel bra. Detta beror delvis på arbetsminnet på 6 GB; standard för denna typ av apparat.

Lagringsminnet är 128 GB, vilket också är vanligt i detta prissegment. För de flesta användare räcker det och de som behöver mer utrymme kan sätta ett micro-SD-kort i smarttelefonen. Jag är positiv till batteriets livslängd. Det (icke-avtagbara) batteriet på 4500 mAh kan hålla i en och en halv dag utan problem. Även med tung användning kunde jag inte tömma batteriet innan jag somnade. Det är också trevligt att batteriet laddas snabbt via USB-C-kontakten med en effekt på 25W. Det är lika snabbt som Galaxy S20, en mycket dyrare smartphone.

Kameror

Det finns en fyrkamera på baksidan av Galaxy A71. De flesta bilder tas med 64-megapixel primärkamera, som tar 16-megapixelbilder som standard för bättre resultat. Under dagen levererar kameran skarpa och färgglada bilder. I mörkret är kameran också tillräcklig, men bilderna visar mer buller och mindre naturliga färger.

Med vidvinkelkameran (12 megapixlar) kan du till exempel ta vida bilder av landskap och byggnader. Detta fungerar ordentligt och fotokvaliteten är bra. Det är trevligt att du också kan filma med vidvinkelkameran. Den tredje linsen är en 5 megapixel makrokamera för att ta mycket nära bilder. Den här kameran fungerar också ordentligt, men fungerar faktiskt bara bra i tillräckligt med dagsljus. På grund av den lägre upplösningen kan du inte skriva ut makrofoton skarpt i stort format. Slutligen har Galaxy A71 en djupsensor som suddar bakgrunden i porträttfoton. Samsung kallar det stativet 'Live Focus'. Funktionen gör vad den ska göra och hjälper din person eller ditt objekt att sticka ut bättre.

Programvara och uppdateringar

Samsung Galaxy A71 körs på Android 10 med Samsungs OneUI-skal. Det fungerar ordentligt och är användarvänligt. Det enda som ständigt stör mig är att tillverkaren tvingar sin egen service. Lyckligtvis behöver du inte använda alla dessa appar och tjänster. Tyvärr kan de förinstallerade apparna OneDrive, Netflix och Facebook inte tas bort, de kan bara stängas av. Samsung lovar minst två års uppdateringar för Galaxy A71. Detta är vanligt i detta prissegment och innebär att telefonen kommer att få Android 11 och förmodligen Android 12 också.

Slutsats: köpa Samsung Galaxy A71?

Samsung Galaxy A71 är en smartphone utan krångel som gör vad den lovar. Enheten har en fin skärm, kompletta specifikationer och håller längre än en dag på en batteriladdning. Programvaran är användarvänlig och du kan räkna med två års uppdateringar. Poäng att överväga är det billiga plasthöljet och fingeravtrycksskannern och den totala prestandan, som inte kan matcha vissa konkurrenter. Tänk också på att du inte kan använda Galaxy A71 med en hand. Om du kan leva med intressanta platser och letar efter en stor, "bara bra" Android-smartphone, är Samsung Galaxy A71 definitivt värt att överväga. Intressanta alternativ är Samsung Galaxy A51, Oppo Reno2 och Xiaomi Mi 9T.