Minnet på din dator består av mer än bara RAM-modulerna på moderkortet. Sidfilen spelar också en viktig roll. Den här filen på hårddisken säkerställer att diskminnet fungerar optimalt. I den här expertkursen kommer vi att diskutera funktionen och inställningarna för sidfilen och vi kommer att visa dig hur du optimerar den här filen för en ännu snabbare dator.
Den här artikeln består av tre sidor:
Sida 1
- Personsökning
- Fram och tillbaka
- Sidans filstorlek
- Uppstart
Sida 2
- Dynamisk sidfil
- Optimal storlek
Sida 3
- Minsta eller högsta?
- Optimal plats
- Fragmentering
- Defragmentering
Personsökning
Sidfilen kallas felaktigt som swap-filen. En swap-fil innehåller dock hela processer om RAM behöver frigöras för andra applikationer. Denna metod användes fortfarande i Windows 3.1, men sedan introduktionen av Windows 95 är det inte längre nödvändigt. Sedan dess har endast delar av en process (så kallade 'sidor' eller minnessidor) flyttats till diskminnet. Denna process kallas "paging", i motsats till "swapping", vilket var fallet med swap. En skillnad med att byta är att personsökning kan ske förebyggande - även när du startar operativsystemet eller ett program.
Detta förklarar omedelbart varför Windows alltid använder en sidfil om den finns: vid start startas alla nödvändiga komponenter i operativsystemet och de andra programmen i sin helhet i RAM, men omedelbart därefter kommer minnessidor i Windows och andra program att hämtas från RAM-minnet flyttas till sidfilen. Bilden på föregående sida visar denna situation: Commit visar den totala minnesanvändningen omedelbart efter att Windows 7 startar, medan under Physical visar mängden RAM som används för närvarande. Skillnaden indikerar att cirka 105 MB av sidfilen används.
Omedelbart efter start är cirka 105 MB av sidfilen redan i bruk.
Fram och tillbaka
Det kan verka konstigt att lägga in data i den mycket långsammare sidfilen i en tid då det fortfarande finns tillräckligt med snabbt RAM-minne tillgängligt. Men data som inte behövs omedelbart skulle i så fall ta onödigt utrymme för data som behövs omedelbart. Genom att placera minnessidor i sidfilen i förväg håller Windows det använda RAM-minnet så litet som möjligt. På det sättet finns det en maximal mängd oanvänt RAM-minne för att lagra saker som tros behövas snart, och i så fall omedelbart. Denna vänteläge i RAM är systemcache och Windows försöker alltid maximera den. Detta gör den riktigt oanvända delen av RAM-minnet så liten som möjligt eller tom.
Systemets cache är förresten inte en separat del av RAM-minnet. data kan tillhöra cache eller använt minne, oavsett plats i RAM.
Baserat på användningen av processerna som körs på datorn flyttas minnessidor regelbundet från cachen till sidfilen för att göra plats för ny standby-data, sidor hämtas från sidfilen och används av program och placeras sedan tillbaka igen. att vara till sidfilen eller tillhöra cachen osv. Allt detta för att använda det virtuella minnet så effektivt som möjligt och förutse vad användaren ska göra så bra som möjligt.
Det virtuella minnet är inte detsamma som sidfilen, vilket man uppenbarligen ofta tänker på. Virtuellt bör förstås här som uppenbart. Virtuellt minne avser den mängd minne som Windows (och program) verkar använda. Den består av det använda RAM-minnet och den använda delen av sidfilen. Detta kan vara mer än den faktiska mängden fysiskt minne som finns. Det totala tillgängliga virtuella minnet består av mängden RAM, plus mängden diskutrymme som tilldelats sidfilen.
Totalt tillgängligt virtuellt minne (Limit) och RAM (Physical). Skillnaden (här 2 GB) tilldelas sidfilen.
Sidans filstorlek
Om du inte ändrar standardinställningarna bestämmer Windows storleken på själva sidfilen. Om du har 1 GB RAM eller mindre kommer cirka en och en halv gånger så mycket diskutrymme att tilldelas sidfilen. Sidans fils maximala användbara storlek är då ungefär tre gånger mängden RAM. Om den tilldelade storleken visar sig vara otillräcklig kan sidfilen utvidgas till den storleken, även om det i praktiken knappast kommer att inträffa att reservutrymmet används i sin helhet, eftersom de flesta datorer redan kommer att köra mot andra gränser innan dess. En sidfil av olika storlekar kallas en dynamisk sidfil. Detta står i kontrast till en fast sidfil där initialstorleken och den maximala storleken är desamma.
Om du har mer än 1 GB RAM-minne tilldelar Windows ungefär samma mängd diskutrymme till sidfilen. Den rekommenderade storleken är alltid en och en halv gånger mängden RAM.
Den tilldelade och rekommenderade mängden diskutrymme för sidfilen med 2 GB RAM.
Uppstart
Du kan också ställa in start- och maxstorlek för sidfilen själv. För att göra detta, öppna först fönstret Systemegenskaper via Start / Kör. Skriv sysdm.cpl och klicka på OK. Gå sedan till fliken Avancerat, där du klickar på Inställningar under Prestanda. På fliken Avancerat klickar du på knappen Ändra och avmarkerar vid behov rutan Hantera automatiskt personsökningsstorlek för alla enheter och välj Anpassad storlek och ange önskad information. Klicka slutligen på Ange och klicka två gånger på OK. När du minskar sidfilen uppmanas du att starta om datorn.
Manuell inställning av sidfilen.