Titta på strömmar senare? Ladda ner eller spela in dem

Streamingtjänster är extremt populära på grund av deras tillgängliga natur. Du klickar på en fin film eller serie, varefter du omedelbart ser en bild. En nackdel med detta är att du alltid behöver tillgång till (snabbt) internet. Detta är inte alltid tillgängligt på campingen eller på planet. Dessutom måste du ofta hantera regionala restriktioner utomlands. Kort sagt, tillräckligt med anledning att ibland släppa några fina videor på din bärbara dator eller surfplatta. På så sätt kan du titta på strömmar senare.

  • Fenophoto - Dina foton lyckades 26 december 2020 15:12
  • Dessa är de mest använda lösenorden 2020 26 december 2020 09:12
  • De mest populära Google-sökorden i Nederländerna 2020 25 december 2020 15:12

Så snart du strömmar en film eller serie laddar din dator, surfplatta, spelkonsol eller smart-TV kontinuerligt ner en liten bit från internet. Under uppspelning hämtar uppspelningsenheten sedan resten och lagrar denna del i en buffert. Fördelen med denna teknik är att du inte behöver spara hela mediefilen innan du kan börja titta. Efter filmen eller serien tar streamingtjänster bort mediefilen i fråga från ditt system. Läs också: Få ut mesta möjliga av Netflix med dessa 12 super praktiska tips.

Detta är en underbar metod för Netflix, Videoland, NPO Gemist, YouTube och andra leverantörer av strömmande video. De ger bara bort mediefilerna tillfälligt så att användarna inte kan dela dem med varandra. Konsumenterna upplever lite besvär av denna metod. Trots allt är bredbandsinternet allmänt tillgängligt och väntetiderna är i allmänhet korta. Ändå hamnar alla ibland i situationer där det inte finns något (snabbt) internet tillgängligt. Tänk till exempel på den begränsade bandbredden på en campingplats, dyra WiFi-kostnader på ett hotell eller flyg utan medföljande WiFi-hotspots. För att vara på den säkra sidan, håll dina favoritmediefiler lokalt.

Lagstiftning

Kan du ladda ner strömmar? Och hur är det med inspelning? Bra frågor som vi ger korta svar på. Upphovsrättsskyddade mediefiler på nedladdningsnätverk som usenet och bittorrent är olagliga. Du får därför inte ladda ner den officiellt. Rippa tv-program och YouTube-strömmar via GemistDownloader är också förbjudet. Ändå är risken för problem försumbar. Hittills har Stichting Brein bara tacklat leverantörerna av mediefiler. Ett grått område är dock inspelningen av strömmar via ett program som PlayOn. Till exempel är Netflix-titlar upphovsrättsskyddade, men får du spela in strömmarna eller inte? Förutsatt att du har ett betalt konto och inte delar mediefilerna med andra, riskerar du förmodligen liten risk.När allt kommer omkring kan du också spela in TV-sändningar med en hårddiskinspelare, till exempel via Horizon Mediabox från Ziggo. Inspelning med PlayOn är mer eller mindre jämförbar, eftersom du betalar snyggt för Netflix-prenumerationen.

01 Offline-läge

Det skulle vara jättebra om de mest populära streamingtjänsterna introducerar ett offline-läge. Innan du går ombord på planet ska du förbereda alla avsnitt i förväg. Netflix började nyligen erbjuda en sådan funktion i sina iOS- och Android-mobilappar. Tyvärr är denna funktion inte tillgänglig för alla filmer och serier. I praktiken visar det sig vara svårt att införa en sådan funktion överallt, eftersom Netflix behöver tillstånd från filmföretag att erbjuda titlar offline. Videoland började också nyligen erbjuda ett offline-läge. Utbyggnaden av den här nya funktionen är i faser, så inte alla titlar kan laddas ner direkt. Förutom vissa videotjänster har nästan alla musiktjänster också inbyggt offline-läge. Exempel är Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music och Google Play Music.

YouTube Go / Red

YouTube introducerade nyligen YouTube Go-mobilappen i Indien, som låter dig spara videor för visning när du är på språng (anslutningarna är ganska dåliga i Indien). Det finns också en betald version av den populära streamingtjänsten under namnet YouTube Red. Det låter också användare ladda ner videor till sin dator eller mobila enhet. Tyvärr är både YouTube Go och Red inte (ännu) tillgängliga i Nederländerna. Senare i den här artikeln kommer du att läsa hur du enkelt kan rippa YouTube-videor.

Amazon Prime

Amazon Prime är en stor konkurrent till bland annat Netflix i USA. Denna tjänst har en intressant katalog med filmer och serier online, där företaget också erbjuder sina egna produktioner. Sedan 2015 har Amazon Prime en funktion för att lagra videomaterial lokalt, så att du också kan titta på platser utan internetanslutning. Enligt starka rykten kommer Amazon snart att introducera en holländsk version av sin streamingtjänst.

02 Missad nedladdare

Om du vill spara tv-program lokalt är programvaran GemistDownloader din bästa vän. Detta lågtröskelprogram hämtar enkelt strömmar från alla kända missade tjänster. Surf här för att ladda ner freewaren. Efter installationen bestämmer du från vilken missad tjänst du vill hämta en sändning. Du kan välja mellan NPO, RTL XL, KIJK och YouTube. Det är viktigt att du kopierar sändnings url. Du kan ordna detta genom att till exempel öppna relevant tv-program i RTL XL och kopiera hela webbadressen i adressfältet. När du har klistrat in webbadressen i GemistDownloader väljer du Fortsätt . Programmet hämtar information från sändningen. Ange i vilket filformat du vill spara videofilen och välj önskad kvalitet. GenomSpara för att välja en lagringsmapp på din dator. Slutligen bekräfta med Starta nedladdning . MissedDownloader anger snyggt den förväntade nedladdningstiden.

03 Flera sändningar

Om du till exempel vill spara en hel säsong av ett tv-program är det besvärligt att ladda ner sändningarna en efter en. Lyckligtvis kan du enkelt placera dem i en nedladdningslista med MissedDownloader. När du har angett rätt webbadress för en sändning väljer du Lägg till i kö längst ner . Klicka sedan på Ny nedladdning för att lägga till en extra sändning. När du har förberett alla avsnitt klickar du på den blå pilen längst ner till höger. Vid Efter nedladdning kan du valfritt ställa in att datorn ska stängas av automatiskt efter nedladdningsprocessen. Välj slutligen Starta nedladdning .

04 Online-rippning

Förutom att spara tv-program använder du också GemistDownloader för att spara YouTube-videor. Du kan till och med spara några videor i ultra HD-kvalitet (2160p). Känner du inte för att installera en separat applikation för detta? Det finns också många webbplatser som låter dig rippa videoinnehåll från YouTube. Surfa bara till den här nederländska webbplatsen. Öppna en trevlig YouTube-video i ett annat fönster eller en flik i din webbläsare och kopiera webbadressen i adressfältet. Du klistrar sedan in webbadressen i det tomma inmatningsfältet på Downloadvanyoutube.nl. Klicka på Ladda ner. Bestäm sedan i vilket videoformat du vill spara videon och använd rätt nedladdningslänk. Observera att denna webbplats stöder en upplösning på upp till 720p. Om du vill ha en högre upplösning kan du överväga den engelska webbplatsen www.keepvid.com. Det finns alla typer av irriterande reklam i form av popup-fönster.

Webbläsartillägg

Surfar du regelbundet på nätet för roliga videor? Du kan enkelt spara dem med webbläsartillägget Video DownloadHelper. Denna plugin är för närvarande endast tillgänglig för Chrome och Firefox. Dessutom arbetar skaparna för att göra Video DownloadHelper redo för Edge. Besök www.downloadhelper.net för att installera tillägget. Efter installationen visas en ny ikon i verktygsfältet. Denna ikon består av tre färgade cirklar som roterar när en onlinevideo upptäcks. Klicka på den och välj sedan vilken videofil du vill spara. Video DownloadHelper fungerar bland annat för YouTube, Dailymotion och Facebook.

05 Ladda ner Missad

En holländsk utvecklare har byggt en webbapplikation med vilken du direkt kan spara avsnitt av NPO Gemist och RTL XL. Praktiskt, för du behöver inte installera ett program. Öppna webbplatsen www.downloadgemist.nl och klistra in sändnings url i det tomma inmatningsfältet. Du ställer också in önskad videokvalitet. Du kan välja mellan låg, medium och hög. Det är fantastiskt att denna webbtjänst lagrar RTL XL-strömmar i en upplösning på 720p. Klicka på Ytterligare alternativ längst ner . Via alternativet Ladda ner tt888 undertexter kan du valfritt förse sändningen med nederländska undertexter. Förresten, detta fungerar bara för TV-program från NPO Gemist. Du lämnar de andra alternativen oförändrade. Bekräfta med Ladda ner videon. Downloadgemist sparar sedan videofilen på din dator.