Automatisk diskrensning i Windows 10

Har din dator eller bärbar dator en något mindre hårddisk eller SSD? Då ser du att lagringsutrymmet ofta blir för trångt ibland när du verkligen vill spara filer. För att förhindra att det händer, låt Windows 10 rensa upp sina egna diskar från och med nu.

Du känner antagligen Windows 10 Diskrensningsverktyget. Praktiskt, men du bör alltid ta initiativ till att städa upp dig själv. Fram till för inte så länge sedan levererades bärbara datorer ofta med - för Windows - små SSD-enheter, 128 GB eller ännu mindre. Under användning genererar Windows 10 bland annat ganska mycket "skräp" i form av tillfälliga filer. Dessa uppstår när man använder mycket programvara. Till exempel din webbläsare, men också den månatliga (nu till och med flera månatliga) uppdateringsrundan. Och där du inte störs så mycket på en hårddisk på 500 GB eller mer, på en mindre disk (eller systempartition!) Det kommer att bli en annan historia.

Nackdelen med en överfylld skiva är att den gör systemet långsammare och möjligen instabilt. När allt kommer omkring kan väsentliga saker inte längre lagras om det är absolut nödvändigt. För att undvika detta problem kan du aktivera Windows 10: s automatiska diskrensning. I Start-menyn klickar du på Inställningar (kugghjulet) och sedan på System . Klicka på Lagring i kolumnen till vänster . Och sedan höger - innan du entusiastiskt slår på strömbrytaren vid avsnittet Smart lagring , klicka först på länken Konfigurera smart lagring eller kör nu .

Vid full skiva eller med intervaller

Slå på strömbrytaren under lagringsförstånd . I princip är standardinställningen med otillräckligt ledigt diskutrymme tillräcklig, men du kan också förhindra problem (mycket) tidigare genom att ställa in ett tidsintervall för automatisk rengöring. Om du behöver diskutrymme direkt klickar du knappen Rensa upp nu och väntar. Dessa minuter är Microsoft-minuter, så det återstår att se hur lång tid den nu påbörjade åtgärden verkligen tar. Om du aktiverar alternativet Tillfälliga filer kommer de tillfälliga filerna att inkluderas. Och - om så önskas - filer i mappen Nedladdningar . Det senare kan vara användbart om du är den glömska typen, men också orsaka tårar om du förlorar en stor och viktig nedladdning.

Kort sagt: om du väljer det här alternativet, se till att du säkerhetskopierar dina nedladdningar regelbundet till en extern enhet eller NAS. Det vill säga om du vill behålla dem. Bortsett från dessa saker, aktiverar du Storage Insight också att din papperskorg töms helt automatiskt då och då. Mindre lämpligt för alla som använder den här delen som ett slags reservarkiv.