Den som använder sin dator ofta skulle göra det bra att göra en vanlig säkerhetskopia. På det här sättet kan du vara säker på att data inte går förlorade om din dator sviker dig. Det finns många verktyg för att säkerhetskopiera i Windows 10. Vi har listat tolv åt dig.
Vill du lära dig mer om att göra en säkerhetskopia? Kolla in vår kurs: Backup and Restore (bok & online-kurs)
Säkerhetskopiering är fortfarande mycket viktigt. Nu när vi alla flyttar till Windows 10 finns det fortfarande mycket som kan gå fel. Dessutom, om du någonsin vill gå tillbaka till en tidigare version av Windows, kan du återställa en diskbild från för en tid sedan. Läs också: Hur man skapar en återställningsenhet i Windows 10.
En nedgradering från måste göras inom trettio efter installationen (och även då inte alltid fungerar korrekt), en skivavbild, å andra sidan, finns där mycket längre. Det finns många olika verktyg för att skapa en sådan skivavbild. Vi tittar närmare på tolv välkända och mindre kända verktyg och diskuterar både gratis och betalda verktyg.
Acronis True Image
Det första återställningsverktyget vi kommer att undersöka är Acronis. Acronis erbjuder en omfattande backup-svit med många funktioner. För att skapa en diskavbildning är det nödvändigt att välja vad som ska säkerhetskopieras på huvudskärmen. För detta kan du välja mellan separata diskar och / eller partitioner eller hela datorn. Du måste också välja målplats. Säkerhetskopior kan krypteras med AES-kryptering (AES står för Advanced Encryption Standard och är en välkänd datorkrypteringsteknik). Du kan också konfigurera några saker, till exempel att köra säkerhetskopieringen enligt schema eller ta emot ett meddelande om diskplatsen på målplatsen blir full, vilket också kan göras via e-post. Acronis True Image är en av få sviter som stöder säkerhetskopiering till sitt eget moln.
Återställningen fungerar smidigt och har ett tydligt gränssnitt. Se till att du använder återställningsskivan WinPE (Windows Preinstallation Environment). Det fungerar mycket bättre än den Linux-baserade återställningsmiljön, som inte kunde återställa våra säkerhetskopior ordentligt.

Paragon Backup & Recovery Free Edition
Paragon erbjuder en gratis variant av sitt säkerhetskopieringsverktyg, som är en version bakom den betalda versionen. Den fria versionen stöder inte säkerhetskopior av filer och saknar också möjlighet att säkerhetskopiera till en ftps-server. Tyvärr kan den gratis versionen inte göra säkerhetskopior enligt schema, en funktion som vi anser vara nödvändig. Andra avancerade funktioner som partitionering och diskkloning är inte heller tillgängliga. Paragons gränssnitt har två lägen, enkla och avancerade. Synd (även om det är något förståeligt) att huvudskärmen i enkelt läge visar en annons för att uppgradera till den fullständiga, betalda versionen.
Säkerhetskopieringsguiden är dock inte särskilt användarvänlig oavsett läge och anger inte vad de är för små partitioner. Praktiskt är funktionen att välja vilket format säkerhetskopian ska skrivas till, med valet av Paragons eget format och en VMware-, Hyper-V- eller virtuell PC-bild. Med det kan du enkelt skapa en virtuell maskin från din säkerhetskopia. Det är också möjligt att kryptera säkerhetskopian med AES eller Paragons egen metod. Vi lyckades bara skapa återställningsmedier på en rondell, eftersom själva processen misslyckades med det oklara meddelandet "fel 53". För att starta återställningen var vi så småningom tvungna att skapa en iso-fil och lägga den själv på ett USB-minne med hjälp av Rufus-verktyget.Efter det fortsatte återhämtningen att vara framgångsrik.
Paragon hårddiskhanterare
Hårddiskhanteraren är en mer kraftfull version än Backup & Recovery-versionen. Det lägger till funktionen för att tömma SSD-enheter säkert, liksom stöd för Windows 10 och förbättrade återställningsmedier. När du gör en säkerhetskopia har du nu valet om ett säkerhetskopieringsläge, så att du kan säkerhetskopiera ett antal volymer, operativsystemet, e-postmeddelandet i Outlook eller Windows Mail och enskilda mappar. och filer. Det är en hel del val. Om du till exempel väljer operativsystem behöver du bara välja var säkerhetskopian ska sparas. Det är mycket mer användarvänligt än i gratisutgåvan där du själv måste välja rätt partitioner. Den här gången är skapandet av återställningsmedier också felfritt.

R&D DiskImage 10 Professional
FoU DiskImage är ett enkelt och användarvänligt program. Installationen inkluderar inte alternativet att montera diskbilder som en virtuell disk i Windows som standard. Det är olyckligt att du måste välja det alternativet själv under installationen, något väldigt få kommer att göra. Ett praktiskt alternativ är att göra en säkerhetskopia med ett klick, där alla partitioner och diskar ingår på en gång. Du anger sedan var säkerhetskopian ska gå och FoU gör resten. Säkerhetskopiering enligt schemat är också snabb att ställa in, med möjlighet att starta en säkerhetskopia så snart en enhet är monterad, till exempel en extern hårddisk.
FoU kan konvertera bilder till en VHD-fil så att du kan använda den som en virtuell maskin i Hyper-V. FoU använder Windows installationsmedia (om du har ett) eller WinPE för att skapa återställningsmedia. O&O DiskImage tillhandahåller inte sin egen återställningsmiljö baserad på till exempel Linux, men det är okej, eftersom WinPE föredras enligt vår åsikt. Återställningsprocessen fungerar bra och återställningsläget är enkelt att använda, med exakt samma gränssnitt som hela programmet.
EaseUS Todo Backup Gratis
EaseUS erbjuder en gratis säkerhetskopieringslösning i form av Todo Backup Free. Den fria varianten är ganska kraftfull, med möjligheten att spara hela partitioner och diskar som en bild, som vi är vana vid. Dessutom finns det en rad olika alternativ som att säkerhetskopiera enskilda filer, göra en "Smart Backup" (för de viktigaste personliga filerna) och endast säkerhetskopiera själva operativsystemet. Du kan montera säkerhetskopior genom att bläddra till platsen i Utforskaren och sedan klicka på den två gånger. För ett gratis verktyg tycker vi inte att EaseUS alls är dåligt.
Ett praktiskt alternativ är alternativet att lägga till ett alternativ för Todo Backup till Windows startmeny, så att du inte behöver behålla återställningsmedia. Till skillnad från Acronis fungerar den här starthanteraren med Todo Backup bra. Tyvärr går inte återhämtningen lika bra. Linux-miljön i EaseUS känner inte igen vår externa hårddisk och därför är det inte möjligt att återställa från den miljön. Lyckligtvis fungerar WinPE-miljön mycket bättre och återställer vår dator utan problem.

EaseUS Todo Backup 9.0 Home
Hemutgåvan av EaseUS Todo Backup lägger till några extra funktioner i den gratis versionen, andra ganska grundläggande. Det är till exempel bara möjligt från Home-utgåvan att utesluta filer från säkerhetskopian. Även några andra lite mer avancerade funktioner är nu tillgängliga. Tänk på till exempel kryptering och komprimering, men också e-postmeddelanden och kopiering av säkerhetskopian till en ftp-server. Dessutom kan hemversionen säkerhetskopiera e-postmeddelanden från Outlook.
EaseUS, som FoU, har möjlighet att starta ett jobb när du monterar en disk. När du säkerhetskopierar filer och e-post kan EaseUS lagra dessa säkerhetskopior i molnen i Dropbox, Google Drive och OneDrive. Hemversionen bör återställas och säkerhetskopieras snabbare än den gratis versionen. Men vi märker inte så mycket: Hemversionen var till och med något långsammare i testet än gratisutgåvan. För återställningen har Linux-versionen för övrigt samma problem som den fria versionen och känner inte igen någon av våra enheter.
Macrium Reflect Free
Macrium Reflect är ett gratis diskavbildningsverktyg. Antalet funktioner är dock lite sämre än konkurrenterna. Reflect har stöd för GPT / UEFI, kan göra differentiell säkerhetskopiering och inkluderar en WinPE-återställningsmiljö. Installationsproceduren består av tre separata installationsguider. Efter start ombeds du omedelbart att skapa startmedia, ett bra och viktigt första steg. Det är bekvämt att Macrium kontrollerar en drivrutin så snabbt så att du vet om till exempel din nätverkskontroll och enheter känns igen när du vill starta återställningen. Vi finner Macriums gränssnitt komplicerat. Knapparna högst upp är inte märkta och mycket information visas på huvudskärmen. Det är möjligt från Macrium att montera en bild i Utforskaren för att bläddra bland och extrahera filer.Det är enkelt att skapa en diskbild. Återställningen går också smidigt och är en av de snabbaste återställningsåtgärderna.

Macrium Reflect Home
Hemversionen av Macrium Reflect lägger till ett antal funktioner i den fria versionen, de viktigaste är möjligheten att säkerhetskopiera enskilda filer och mappar, stöd för kryptering med AES och inkrementella säkerhetskopior för att spara utrymme. Alternativet i Macrium att lägga till ett startalternativ till Windows är användbart, men tyvärr finns det klagomål på att det inte alltid fungerar korrekt. När det gäller återställningsmedier och tid är allt detta bra med Macrium och vi mäter samma prestanda som med den fria varianten.
DriveImage XML 2.6
DriveImage XML är gratis för privat bruk och har mycket låga systemkrav. Detta återspeglas också i nedladdningsstorleken, där hela programmet är mindre än 2 MB. DriveImage XML har bara de grundläggande funktionerna: skapa bilder, kopiera enheter och återställa och bläddra bland bilder. Denna surfning görs genom att montera en säkerhetskopia i själva programmet. Det finns inget sätt att säkerhetskopiera dolda partitioner, vilket inte är perfekt. Återställning av hela disken kan resultera i ett oarbetbart system eftersom ingen startpartition har skapats.
Dessutom ingår inte dolda Windows-partitioner i säkerhetskopian. Dessutom kan själva programmet inte skapa återställningsmedia. Tillverkarna erbjuder ytterligare en separat nedladdning för detta på webbplatsen, i form av en Linux-live-CD baserad på Knoppix. Den innehåller hela tillverkarens svit, förutom DriveImage XML också RAID Recovery, DiskExplorer och verktyg för att återställa dina data. Runtimes programvara körs också i Linux med hjälp av Wine. Förutom Knoppix live CD erbjuds även plug-ins för BartPE. Säkerhetskopieringen tog hela 55 minuter för bara 30 GB data. Vi fruktar vad som kommer att hända med mer data. Återställningen stöder inte GPT / UEFI och vi kunde inte utföra detta.
Aktiv @ diskbild
Active @ Disk Image finns i tre varianter: en liten, standard och professionell upplaga. Den första varianten är gratis, de andra två betalas. Vi testar den professionella versionen, där vi kan skapa återställningsmedia och utföra säkerhetskopior enligt schema. Båda finns också i standardversionen. Funktioner som endast är tillgängliga i Pro-versionen inkluderar e-postaviseringar, stegvisa säkerhetskopior och stöd för Windows Server. Alla programmets funktioner presenteras snyggt på huvudskärmen.
Det finns en länk till Windows Disk Management för partitionshantering istället för sin egen lösning. I vårt test fick vi möjlighet att montera en bild som inte fungerar. Säkerhetskopiering är ganska enkel med en bra översikt över alla partitioner och enheter i systemet. Jämfört med andra sviter är dock priset för Active @ högt och en stor nackdel är att vår testdator efter återhämtning inte längre skulle starta. En säkerhetskopia är meningslös om du inte kan återställa den framgångsrikt.

R-Drive-bild
Första gången R-Drive Image startar visas en guide där du kan utföra ett antal åtgärder. Standardåtgärderna finns här: som att skapa en bild, återställningsmedia och kopiera en skiva. När du väljer en diskavbildning kommer nästa steg att be dig att välja de partitioner som ska inkluderas. Du lämnas till dina egna enheter. Efter att ha valt målet kan ett antal alternativ ställas in, till exempel en sektor-för-sektor-säkerhetskopiering och mängden komprimering, vilket är vanligt med andra verktyg.
Dessutom kan ett lösenord ställas in. Intressant är det möjligt att välja hur många processorer R-Drive kan använda. En tidsindikering visas också i förväg om hur lång tid operationen tar, vilket är mycket exakt. Det är också möjligt att ansluta en bild så att de enskilda filerna kan extraheras. Dessutom erbjuder R-Drive inte mycket speciellt och enligt vår åsikt är det alldeles för dyrt för de funktioner som erbjuds.
Säkerhetskopiering och återställning (Windows 7)
Windows 10 har tagit tillbaka funktionen som ursprungligen introducerades i Windows 7, till stor del tog bort den i Windows 8.1 och har nu återställts under namnet Backup and Restore (Windows 7), som finns i Kontrollpanelen. Tyvärr verkar Microsoft ha gjort lite åt det. När det fungerar är det mycket användbart eftersom du kan starta återställningen från Windows-installationen och startmenyn. Tyvärr är det ett stort "om" eftersom det ofta inte fungerade i våra tester - säkerhetskopior som inte slutförts och inte kan återställas. Men alla grundläggande alternativ finns där, nämligen att säkerhetskopiera enligt schema och göra säkerhetskopior av filer. Montering av en Windows-säkerhetskopia är möjlig via Diskhantering eftersom det i slutändan bara är en VHD-fil.Det betyder att du också kan använda den i till exempel Hyper-V som en virtuell maskin. Tyvärr var det omöjligt att återställa systemet, vi fick bara ett vagt felmeddelande.
Testmetodik
Vi har gjort en säkerhetskopia av vårt testsystem med alla verktyg. Vi försökte också återställa alla säkerhetskopior som gjorts (vi upprepar: en säkerhetskopia är inte en säkerhetskopia förrän den har testats framgångsrikt), men tyvärr stötte vi på problem då och då.
Vårt testsystem har en Windows-installation som använder EFI / GPT. Vi inkluderade EFI-partitionen i återställningen. Systemet innehåller 30 GB data under säkerhetskopian. Nyckeldelar i ett diskavbildningsverktyg inkluderar huruvida det stöder inkrementella säkerhetskopior (som endast inkluderar filer som har ändrats sedan den tidigare säkerhetskopian) och differentiella säkerhetskopior (där endast filer som har ändrats sedan den tidigare fullständiga säkerhetskopian ingår). ingår), om den kan göra en säkerhetskopia enligt schemat och om bilden också kan monteras som en virtuell disk, till exempel så att du snabbt kan få en fil eller mapp ur den. Andra knep inkluderar användning som en virtuell maskin, kryptering, naturligtvis, prestanda, hur smidigt återställningen är och de stödda filsystemen.
Slutsats
Det finns mycket att välja mellan när det gäller programvara för diskavbildning. De mest användarvänliga lösningarna är de från Acronis, Paragon och EaseUS. Paragons gränssnitt har ett enkelt och avancerat läge och med förkonfigurerade säkerhetskopior kan programmet användas av alla. Acronis är också väldigt enkelt för nybörjare och om du vill konfigurera lite mer erbjuder det också möjligheter till det. Dessutom kan du lagra filer i molnet och programmet har bra prestanda. I slutändan tilldelar vi fortfarande Paragon den bästa testade etiketten, helt enkelt på grund av dess extra kraftfulla partitioneringsfunktioner, stöd för virtuella maskiner och bra återställningsmedia. Som ett redaktionellt tips pekar vi på EaseUS Todo Backup Home, som är rimligt prissatt och ändå med något fler funktioner än gratisversionen. Det finns också många bra saker om gratis lösningar.Med Macrium och EaseUS är du ändå på rätt plats, även om vi tycker att EaseUS är lättare att använda. Enligt vår mening undviks Windows Backup bättre: Microsoft utvecklar inte längre aktivt det och programmet är mycket felbenäget.
Fler datorer?
Letar du efter ett program som du kan installera på flera system under licensen? Välj sedan fri programvara, eftersom du kan installera den på så många system du vill. Av programmen i detta test får alla betalda program endast installeras på ett system under licens. Med undantag för Active @ Disk Image, som du kan installera på 3 datorer som standard. Det finns fler PC-licenser för vissa andra betalda versioner, så kontrollera tillverkarens webbplatser noggrant.
