Vad är det bästa gratis antivirusprogrammet för din Windows-dator?

Windows är det enda operativsystemet som verkligen inte kan klara sig utan antivirus. Irriterande, men det behöver inte kosta dig någonting. Även om du inte vill betala för din dators säkerhet kan du välja mellan flera gratisprogram. Vad är det bästa valet för gratis skydd för din dator?

Ända sedan Windows 8 skyddas operativsystemet omedelbart mot virus efter installationen. Tyvärr är Windows Defenders 'track record' inte tillräckligt för att verkligen överlåta din dator till den. Den som vill skydda sin dator måste därför installera riktig antivirusprogram. Det behöver inte kosta mycket pengar, för även om du föredrar att inte betala för något så "tråkigt" som antivirus, har du ett stort urval av flera gratispaket.

De fria versionerna är naturligtvis alltid mindre omfattande än de betalda versionerna, men när det gäller skydd mot skadlig kod är de inte mindre bra. Detta bekräftas också av den välkända antivirustestaren Andreas Marx från AV-Test-antimalwaretestlaboratoriet. "Vi testar både de kommersiella och gratis antivirusprodukterna och gör det på exakt samma sätt. Ur vårt perspektiv som testare är det inte alls relevant om en produkt är gratis eller inte, det måste bara skydda datorn. Vår erfarenhet är att. gratis antivirusprogram är inte bättre eller sämre än kommersiella program från samma leverantör. "

Bitdefender

Bitdefender har fått bra resultat i våra tester i flera år och erbjuder också gratis säkerhetsverktyg, inklusive Bitdefender Free Antivirus. Först kunde vi inte ladda ner produkten på flera veckor. När Bitdefender Free Antivirus var tillgängligt för nedladdning efter en vecka visade det sig vara den rumänska versionen. Och knappen för att byta språk under installationen eller efteråt fungerade inte. Naturligtvis informerade vi Bitdefender och väntade dagar och frågade flera gånger, men hörde ingenting mer. Som ett resultat saknas Bitdefender Free Antivirus från detta test.

Testmetod

Alla testade produkter installeras på en dator med Windows 10 och i en virtuell maskin. Den verkliga datorn var annars praktiskt taget utan ytterligare programvara och var avsedd att få ett intryck av produktens inverkan på datorns och Windows prestanda 10. Den virtuella maskinen var densamma för alla produkter och gällde en installation av Windows 10 igen men med som ytterligare programvara Microsoft Office 2013, Oracle Java, Google Chrome och Firefox. Installationen används främst för att testa funktionaliteten och integrationen med andra produkter. Kvaliteten på varje program som skydd mot skadlig programvara och skadlig programvara har lämnats till högt ansedda antiviruslaboratorier, AV-jämförelser, AV-test, Virus Bulletin och NSS Labs.

Bästa virusjägaren

Panda Free Antivirus tilldelas det bästa testade kvalitetsmärket. Produkten uppnår höga poäng i de flesta antivirustester från kända antiviruslaboratorier med liten inverkan på vårt testsystems hastighet. Gränssnittet är modernt och väldigt tydligt och funktionaliteten erbjuder tre typer av skanningar: en fullständig, en anpassning där du kan välja mappar själv och en extra snabb en av endast de kritiska områdena som minne, processer och kakor. Panda är helt holländsk och mycket trevlig att använda.

Mer än virusskydd

Avast Free Antivirus 2015 är en nära sekund med tillräckligt skydd, men programvaran är mindre tydlig än Panda. Med nätverks- och sårbarhetssökning erbjuder det Panda-tillbehör, men dessa funktioner kan ersättas snabbt och bättre med andra program som Secunia PSI eller Ninite. Endast om du föredrar att hålla dessa funktioner begränsade och ser integrationen med antivirusprogrammet som en fördel, har Avast för närvarande en fördel jämfört med Panda.

Inget krångel, bara säkert

Medan FortiClients funktionalitet är begränsad - även jämfört med de andra gratis säkerhetsprogrammen i detta test - gör programmet vad det behöver göra, det gör det bra och utan mycket krångel. Uppenbarligen används inte FortiClient för att skaffa kunder för den betalda versionen: förutom en enda banner i själva programmet lämnar Fortinet dig helt ensam. Bortsett från den begränsade funktionaliteten är nackdelarna att programmet bara är på engelska och får bra resultat i testerna, men aldrig når toppen.

Andra enheter

Med Windows PC: s säkerhet har du täckt nästan alla risker. OX S, iOS och Android kräver inga eller helt andra säkerhetsprodukter än antimalware. Vissa tillverkare av gratis antivirusprogram för Windows erbjuder också gratisprodukter för att skydda dessa andra operativsystem. Om du fortfarande vill säkra din Mac, iPad, iPhone eller Android-surfplatta eller smartphone, sök i Butiken efter en säkerhetsprodukt som erbjuder de alternativ du behöver. Detta kommer vanligtvis inte att vara skadlig mot skadlig kod, utan mer att kontrollera behörigheterna för appar, att kunna hitta enheten om den har tappats bort eller stulits, och fjärr radera eventuella privata data på enheten. Räckvidden och kvaliteten på dessa appar varierar mycket.

Inte välgörenhet

Leverantörer av gratis antivirusprogram måste också tjäna pengar. Genom att ge bort en grundversion av sin produkt hoppas de senare kunna sälja ytterligare tjänster eller betalda produkter. Därför hittar du i alla gratis antivirusprodukter banners för de betalda versionerna, uppgraderingsalternativ och även funktioner som inte finns i gratisversionen alls, men att när du klickar på den öppnar du webbshoppen. Tyvärr har ingen av leverantörerna möjlighet att betala per funktion, så till exempel för brandväggen och anti-spam men inte för nätverkssäkerheten. Licensen är viktig med fri programvara. Detta har ofta fler undantag och bestämmer sedan licensen för betald programvara. Till exempel är användning i kommersiell miljö nästan alltid utesluten.

Gratis antivirusprogram har en stor fördel jämfört med betalda paket som du inte behöver oroa dig för: licensen fortsätter efter ett år. Där med betalda paket måste du välja varje år om du vill ha samma paket igen i ett år eller byta till annan antivirusprogramvara, med de gratispaketen är du skyddad utan krångel.

Mindre omfattande

Om du väljer ett gratis antiviruspaket väljer du den minimala formen av PC-säkerhet. Alla tillbehör som medföljer de betalda produkterna förutom anti-malware saknas på din dator, vilket ökar risken för en säkerhetsincident. Det behöver inte vara ett problem så länge du vidtar rätt åtgärder. Den första är en brandvägg och lyckligtvis är Windows-brandväggen bra. Den andra är anti-spam, för vilken du också kan använda ett e-postprogram med ett eget skräppostfilter som Microsoft Outlook, eller hantera din e-post online (via Outlook.com eller Gmail till exempel).

Installera också uppdateringar för Windows och alla program så snart som möjligt. Detta är särskilt viktigt med program med en automatisk uppdateringsfunktion som Java och Adobe-programvara. Du kan också använda en automatisk uppdaterare som Secunia PSI eller uppdatera din programvara via Ninite.com. Slutligen, se till att du alltid har en bra säkerhetskopia till hands, både Windows och dina egna dokument och foton. Använd till exempel ett program som True Image från Acronis.

Slutsats

Gratis finns inte. Om du ändå väljer ett gratis antiviruspaket, väljer du ett paket som inte minskar säkerheten, inte säljer dina personuppgifter och högst minskar mindre nödvändiga funktioner eller ibland stör dig med reklam. Vårt gratis gratis antivirusprogram är Panda, som får bra resultat i testerna, är lätt att använda och har liten inverkan på systemets prestanda. Alternativ är Avast med FortiClient som outsider. Den enda produkten vi rekommenderar är Malwarebytes Anti-Malware eftersom det inte ger realtidsskydd. På AVG måste du ta hänsyn till att detta program skördar och säljer vidare personuppgifter i stor skala.

Du hittar en översikt över alla enskilda recensioner här.