Så här installerar du en Android-app från en APK-fil

WhatsApp, Facebook Messenger, Flitsmeister: det finns många appar som du bara kan hitta och ladda ner från Google Play-butiken. Vanligtvis är dessa appar också gratis. Men hur är det med applikationer som du inte kan hitta i Google Play, hur laddar du ner och installerar dem?

Nyligen är Google Inbox inte längre tillgänglig i Google Play-butiken, men den strävar fortfarande som en separat fil på internet. Detta är en äldre version av applikationen, så den tillhandahålls inte med de senaste uppdateringarna. Ändå hindrar det inte olika smartphone-användare från att ladda ner den separata filen, för de saknar helt enkelt den praktiska Google-inkorgen.

Fortnite

Lyckligtvis kan du också ladda ner appar utanför Google Play-butiken. Även om det finns ett enormt antal appar som erbjuds inom den virtuella butiken finns det också ett stort antal appar som inte finns där ännu. Det kostar företag pengar att placera sina appar i Google Play-butiken: $ 25 för att skapa ett utvecklarkonto och (mer smärtsamt) Google vill också ha 30 procent av appintäkterna. Det var en anledning för skaparna av spelet Fortnite att lansera spelet utanför Google-butiken.

Det hade enorm framgång, delvis för att spelet och tillverkaren (Epic) redan var känt från konsoler och PC. På grund av detta var det mer troligt att människor litar på filen. Så källan är mycket viktig när du laddar ner en enda installationsfil på din Android-enhet. Det finns webbplatser som APKMirror där du kan hitta många appinstallationsfiler (så kallade apk-filer).

Det finns också andra skäl att undvika Googles Play Store. Först och främst: Google. Företaget har ett dåligt rykte när det gäller användarnas integritet eller maktmissbruk som det praktiserar med Play Store. Detta skapade till exempel den alternativa applikationsbutiken F-Droid.

Det är också möjligt att en fil hålls utanför Play Store eftersom den fortfarande befinner sig i en testfas, till exempel när Pokémon Go precis dök upp. Kort sagt, det finns olika anledningar till att erbjuda en app utanför Googles portar. Men frågan är: hur får du det på din telefon? Nedladdning utanför de officiella butikerna kallas sidladdning, vilket är lättare på Android-enheter eftersom Android är ett öppet operativsystem.

Installera apk-filer

För att göra din telefon redo att installera en apk-fil framgångsrikt, ladda ner filen och öppna den från dina nedladdningar. Ett meddelande öppnas sedan automatiskt i Inställningar . Du väljer sedan "Tillåt från den här källan" och du kan installera din apk-fil.

Så du behöver inte längre öppna din telefon för alla källor, bara för den filen du laddade ner. Om det inte fungerar är det tillrådligt att söka efter 'Okända källor' i inställningarna under Säkerhet. Om allt är gjort kommer appen att installeras och du kan använda den som du gör med appar från Google Play-butiken.

Det kan göras säkert

Frågan är naturligtvis är allt så säkert? Filen du laddar ner går utanför Google Play-butiken, så du kan inte räkna med en noggrann kontroll och nödvändig säkerhet. Infektioner med skadlig kod från Android förekommer främst via installationer utanför Play Store. Ändå kan du säkert lägga separata installationsfiler på din Android-enhet, så länge du använder tillförlitliga källor och kontrollerar APK-filerna.

Du gör det genom att använda VirusTotal. Det här är en webbplats (roligt nog, övertagen av Google) som genomsöker din fil för virus gratis utan att behöva registrera dig. Mer än 70 olika virusscannrar används, så du kan vara ganska säker på att din fil är okej.

Dessutom kommer din app inte längre att få standarduppdateringar som appar via Play Store, vilket innebär att du måste ladda ner apk-filen igen om det finns en ny version. Du kan inte uppdatera en separat MOT. Vad du kan göra är att aktivera en Pushbullet via APKMirror.

Du hittar en knapp på appens sida på APKMirror som heter Pushbullet och den appen låter dig prenumerera på vissa appar, så att du får ett meddelande när en ny version / uppdatering är redo för den specifika appen.