Det bästa grafikkortet för ditt system

Var spelar du som spelare mest som spelare? En surfplatta, smartphone, konsol eller helt enkelt på en traditionell dator? Faller ditt val också på det klassiska skrivbordet? Då behöver du ett bra grafikkort. Vi har valt åt dig vilket grafikkort som är bäst att köpa just nu.

Om du ska köpa ett nytt grafikkort, kolla först din budget. I den här artikeln antar vi tre olika typer av spelare med motsvarande budget. Den första är budgetspelaren, den här målgruppen spenderar inte mer än 200 euro på ett grafikkort. Naturligtvis kan det vara billigare, men vi kräver att du kan njuta av spel på Full HD. Den normala spelaren är den andra gruppen, som vill kunna spela i Full HD utan att göra några kompromisser. Budgeten är mellan 350 och 400 euro. Nummer tre är hardcore-spelaren med en budget på 600 till 800 euro, som ställer mycket höga krav på grafikkortet. Läs också: Hur man gör din dator till en retro-spelemulator.

När du har bestämt din budget kommer valet att välja vilken GPU som är bäst. I praktiken kan du välja mellan AMD eller NVIDIA i vilken budget som helst. Båda gör intressanta grafikkort med många funktioner. Vilka funktioner passar dig bäst?

Utvecklingen fortsätter

AMD och NVIDIA har varit upptagen de senaste åren. Båda har utvecklat specifika funktioner. Till exempel har AMD utrustat de senaste toppmodellerna - R9 Fury och Fury X - med en ny typ av grafikminne: HBM. Detta står för 'High Bandwidth Memory', som namnet antyder, den här typen av minne har mer minnesbandbredd än GDDR5-minne. Minnesbandbredd är mycket viktigt för grafikkort. Detta gör att GPU kan skicka och ta emot stora mängder data till och från minnet snabbare. Detta är fördelaktigt vid höga upplösningar som UHD 4K. Nackdelen med den första generationen HBM är att det ännu inte är möjligt att göra stora marker med det. Grafikkorten med detta minne har inte mer än 4 GB ombord.Både NVIDIA och AMD förväntas utrusta sina grafikkort med andra generationen HBM: HBM2 2017.

Synkronisera

Förutom att vara tillräckligt snabb bör spel också visas smidigt så att du inte lider av rivning. Du kan redan förhindra detta tack vare V-Sync, men det har prestationsnackdelar. AMD och NVIDIA har utvecklat var och en sin egen teknik som förhindrar rivning utan prestandaförlust. AMDs grafikkort stöder FreeSync. Med denna teknik synkroniseras ramarna som återges av grafikkortet med bildskärmens uppdateringsfrekvens. Detta eliminerar behovet av V-sync. Om du har en skärm som stöder FreeSync är det ett logiskt steg att välja ett grafikkort från AMD. NVIDIA har en liknande funktion, G-SYNC. I grund och botten gör denna teknik samma sak som FreeSync. För att stödja G-SYNC behöver en skärm en speciell hårdvarumodul.Som ett resultat är skärmarna ofta mycket dyrare än skärmarna med FreeSync-stöd. Å andra sidan fungerar G-SYNC lite bättre. Så om du har en skärm med G-SYNC eller planerar att köpa är ett grafikkort med en NVIDIA GPU ett logiskt val.

VR

Virtuell verklighet är för närvarande i rampljuset. NVIDIA släppte nyligen GeForce GTX 1070 och 1080. Dessa kort, med den nya Pascal-arkitekturen, har optimeringar för virtuell verklighet. Om du ska köpa en VR-uppsättning, som Oculus Rift och HTC Vive, är dessa kort väldigt intressanta.

Integrerat grafikkort

Kan du också spela spel med ett integrerat grafikkort? De snabbaste integrerade GPU: erna från Intel finns i Skylake-processorerna. Detta är HD Graphic 530 och 540 GPU. AMD kallar sina processorer med integrerad GPU för en APU: Accelerated processor unit. Ett exempel är AMD A10-78xx, dessa processorer är utrustade med Radeon R7 GPU. Med några få undantag kan du glömma bort spel med Full HD-upplösning. Spel med lägre upplösningar, som 1280 x 720 eller 1024 x 768, är möjligt. Men även då skiljer sig prestandan avsevärt från spel till spel. Moderna skyttar bör inte startas om du inte ställer in detaljerna på en låg nivå. Ett något äldre spel, som World of Warcraft, kan spelas bra med denna upplösning. Intels HD Graphics 530/540 och AMDs A10-7870K är redan mycket bättre än tidigare generationer.Om du har en äldre generation av integrerad GPU, som Intel HD 4400 eller AMD A8-3850, är ​​spelet verkligen hopplöst. Spelar du ibland ett spel med låg upplösning eller med låga detaljer? Då kan du arbeta med den senaste generationen AMD- eller Intel-processorer med integrerad GPU. Om du vill spela mer seriöst på Full HD måste du verkligen köpa ett grafikkort.